Inici  |  Contacta´ns  |  Enllaços Cerca avançada  |  MITIC Experience
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Principals col·laboradors
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Seccions

Editorial
Editorials anteriors
Agenda
Activitats anteriors
L'article
Articles anteriors
L'entrevista
Entrevistes anteriors
Notícies
Notícies anteriors
Recomanacions
Recomanacions anteriors
Opinió
Opinions anteriors
Projectes
Recerca colombina
Ràdio Liberty
Conferències
Conferències anteriors

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català
cch
 

Envia a un amicEnvia a un amic

Articles i documents

» El Pare Bartomeu Casaus i el discurs universal de Molins de Rei

  Podeu disposar d'aquest document en format PDF

  Acompanyo l’article amb la imatge de la portada del llibre de la Biblioteca del niño mexicano, Fray Bartolome de las Casas o la protección de los Indios. Em recorda un escrit on se’l considera un personatge històric, reconegut universalment com un dels precursors, en la teoria i en la pràctica de la defensa dels drets humans.

  El Pare Bartomeu Casaus és conegut per haver denunciat els maltractaments i les vexacions que patien els indis en les terres acabades de descobrir. Són moltes les referències que trobem a la seva figura al llarg del continent americà en places, monuments i plaques. Els «conquistadors» no són ben vistos del tot perquè van escampar molta sang i van acabar amb moltes vides, per tal d’arrabassar tot l'or que tenien els aborígens americans. El Pare Bartomeu Casaus simbolitza tot el contrari: la defensa i la veu que denunciava i clamava a favor del poble indià.

  En un document a Internet, hi trobem: «La sesión de apertura de su causa de canonización tendrá lugar en la antigua iglesia conventual de San Pablo de Sevilla el día 2 de octubre de este presente año de 2002». A tot arreu el fan sevillà d'origen. Així s’ha escrit la història falsa que hem après. La memòria fonamenta els nostres orígens, la nostra identitat. Què passa quan una persona perd la seva memòria? Perd la seva identitat; no sap ni qui és. El nostre historiador Jordi Bilbeny ens diu en un dels seus escrits: «nos ha llegado su firma (en México), se debe suponer que él sabia cómo se llamaba y es evidente que escribe Barthomeus Casaus, cuando firma como obispo de Chiapas de 1543 a 1550 (Casaus es un apellido catalán)».

  El document per a la seva canonització porta el títol: El incansable viajero inicia el camino, después de más de cinco siglos, hacia los altares, on trobem el paràgraf següent:

  «Lo cortés, no quita lo valiente. Al clérigo Fray Bartolomé no le duelen prendas a la hora de denunciar las injusticias contra los indios por parte de los españoles, aunque se tratara de su propio padre. En su discurso de Molins de Rey del 12 de diciembre de 1519 encara el maltrato de aquellos seducidos por la codicia de oro, las guerras y los repartimientos. [...] “y levantándose mosior de Xevres y el gran chanciller y van al Rey con la orden y ceremonias susodichas y tornándose a sentar, dijo el chanciller al clérigo: "Micer Bartolomé, Su Majestad manda que habléis". Entonces el clérigo, quitando su bonete y hecha muy profunda reverencia, comenzó desta manera: "Muy alto y muy poderoso rey e señor: yo soy de los más antiguos que a las Indias pasaron y ha muchos años que estoy allá, en los cuales ha visto por mis ojos, no leído en historias que pudieran ser mentirosas, sino palpado, porque así lo diga, por mis manos, cometer en aquellas gentes mansas y pacíficas las mayores crueldades y más inhumanas que jamás nunca en generaciones por hombres crueles ni bárbaros irracionales se cometieron, y éstas sin ninguna causa ni razón, sino solamente por la cudicia, sed y hambre de oro insaciable de los nuestros. Estas han cometido por dos maneras: la una, por las guerras injustas y crudelísimas que contra aquellos indios que estaban sin perjuicio de nadie en sus casas seguros y tierras, donde no tienen número las gentes, pueblos y naciones que han muerto; la otra, después de haber muerto a los señores naturales y principales personas, poniéndolos en servidumbre, repartiéndolos entre sí de ciento en ciento y de cincuenta en cincuenta, echándolos en las minas donde al cabo, con los increíbles trabajos que en sacar el oro padecen, todos mueren.. Dejo todas aquellas gentes, dondequiera hay españoles, pereciendo por estas dos maneras; y uno de los que a estas tiranías ayudaron ha sido mi padre mismo, aunque ya está fuera de ello. Viendo todo eso, yo me moví, no porque yo fuese mejor cristiano que otro, sino por una compasión natural y lastimosa que tuve de ver padecer tan grandes agravios e injusticias a gentes que nunca nos las merecieron"»

  Sembla que un discurs tan important, que ha transcendit al llarg dels segles i sobre el qual trobem referències en llibres, estàtues, plaques o monuments d’arreu del món, hauríem de trobar-lo també a la plaça de la Creu, o a la de l’Església o en algun altre lloc de Molins de Rei, on es va pronunciar.

  Com si fóssim robots humans de pel·lícules de ciència-ficció, ens han buidat el cervell i en el seu lloc ens han col·locat un xip amb altres dades. Per aquest motiu regna la confusió mental en la nostra existència. Ens han malmès la nostra memòria històrica.



Josep Barba Raventós
Recerca de moliners.com

 
 
Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana
"Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana, de Jaume Benages, Eva Sans i Joaquim Ullan.





Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:






Actualitat
Els paisatges del mediterrani!"





Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"





L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa