Inici  |  Contacta´ns  |  Enllaços Cerca avançada  |  MITIC Experience
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Principals col·laboradors
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Seccions

Editorial
Editorials anteriors
Agenda
Activitats anteriors
L'article
Articles anteriors
L'entrevista
Entrevistes anteriors
Notícies
Notícies anteriors
Recomanacions
Recomanacions anteriors
Opinió
Opinions anteriors
Projectes
Recerca colombina
Ràdio Liberty
Conferències
Conferències anteriors

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català
cch
 

Hemeroteca

» Setmana del 28/04/09 al 04/05/09

Espai d'actualització setmanal amb nous articles o d'altres d'interès

Refranyer

"Catalans i valencians, cosins germans "

Cal saber

El corn marí
"El corn marí és un instrument modelat per la mare natura i lleugerament manipulat per l’home. Per això, és un instrument sense edat, perquè mai s’ha deixat de construir i d’utilitzar amb finalitats diverses. El corn marí és, a més, un instrument ben especial perquè es fa sonar bufant-lo com aeròfon de broc." Article d'en Xavier Orriols i Sendra i Jordi Salvador G.    (.htm)

El uso de los diarios de navegación como instrumento de reconstrucción climática. La marina catalana del siglo XIX
"Els diaris de navegació donen a conèixer també la climatologia d'un determinat moment històric. El foc de Sant Telm per exempla, és un curiós efecte meteorològic que téel seu orígen en l'electricitat de l'atmòsfera. L'acumulació de càrrega electrica es manifesta en els vaixells a traves dels punxeguts pals del vaixell en forma de fantasmagòric resplendor verdós o blavós." Article d'en Marc J. Prohom Duran    (.pdf)

La marina catalana

Magallanes o Magallón?
"Fernando de Magalhaes nació alrededor del año 1480 y se desconocen muchos pasos de los primeros tiempos de la vida de este navegante. ¿Donde nació? ¿En Tras Os Montes? ¿EnOporto? ¿o entre el Duero y el Miño?. Asi inicia la biografia el Instituto Camoes, equivalente portuguesal Instituto Cervantes español, sobre el descubridor supuestamente portugues que capitanó la primera vuelta almundo, traducido al castellano como Fernando Magallanes." Article d'en Josep Barba.    (.pdf)

Temps de guerra i repressió

Escoles i cultura en els camps de concentració francesos (1939-1940)
"Un dels col·lectius més directament afectat per la repressió i depuració del règim franquista va ser el del magisteri ja que se’l considerava el responsable directe d’haver enverinat l’ànima dels infants amb les doctrines republicanes- A l’hora de construir la nova Espanya nacionalcatolica que estava sorgint com a resultat d’una llarga i cruenta guerra civil era del tot imprescindible assegurar un magisteri dòcil i obedient." Article del prof. Salomó Marquès.    (.pdf)

Els segles d'or

Vers la demostració de la catalanitat del Quixot (XV)
Amb el títol de "Vers la demostració de la catalanitat del Quixot", el nostre col·laborador i amic en Lluís Mª Mandado, ens ofereix una sèrie d'articles curts on analitza un bon grapat d'aspectes de l'obra d' "El Quixot de la Manxa". Amb la seva perspectiva i coneixements, ens aproparem una mica més a la realitat d'aquesta obra. Aquesta setmana el quinzè capitol. Articles d'en Lluís Mandado.    (.pdf)

La crítica

Descubierto un menhir neolítico con inscripciones en Mollet del Vallès
"El subdirector general de Patrimonio Arqueológico del Departamento de Cultura, Josep Manuel Rueda, ha dicho que a falta de disponer del informe final de los técnicos, es el hallazgo "más importante de los últimos años" y puede que, finalmente, sobrepase "el ámbito catalán" por su importancia arqueológica." Article del diari LA VANGUARDIA del 24/04/09.    (.pdf)


 

E-arxius

Espai de recuperació d'articles de les nostres bases de dades, i que ja han estat publicats anteriorment i que pel seu contingut creiem oportú tornar a presentar als nostres lectors.

La marina catalana

Geografia Política Protoespanyola Part 2 - Com estan distribuïdes les banderes peninsulars? On trobem les banderes quarterades?
"Alguns portolans són al·legories fetes anys desprès dels esdeveniments, per això, de vegades, hi trobem la figura entronitzada d’en Ferran II anys desprès del seu regnat o les seves banderes barrejades amb les dels Hasburg. Un altre consideració és què els especialistes daten els mapes amb la iconografia representada. Si tenim en compte, que una part dels portolans han estat manipulats, entendrem perquè de vegades el mapa és datat incorrectament. Que al voltant, o dins, del regne de Granada hi hagi, o no, una determinada bandera pot fer canviar la datació del mapa 50 anys amunt o 50 anys avall. Més sí l’expert és estranger i, desconeix la dinàmica política espanyola que mou a manipular aquest o l’altre portolà." Article d'en Jordi Grau.    (.pps)


Hemeroteca / Darreres novetats

 
 
Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana
"Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana, de Jaume Benages, Eva Sans i Joaquim Ullan.





Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:






Actualitat
Els paisatges del mediterrani!"





Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"





L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa