Inici  |  Contacta´ns  |  Mapa del web  |  Enllaços Merxandatge  |  Hemeroteca  |  Cerca avançada
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Principals col·laboradors
Principals activitats
Les conferències
Cafè-tertúlia Bcn
Cafè-tertúlia Palamós
Les rutes guiades
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català

  Grans projectes

Homenatge a Colom
i a la marina catalana

2008
2009
2010
2016
Cicle de conferències
sobre la marina catalana

2009
2010
Campanya gastronòmica
Menú: l'Amèrica de Colom

2010
54 Congrés Internacional d'Americanistes
2012
Cicle de conferències
actes Tricentennari BCN

2014
Cicle de conferències
actes Tricentennari Palamós

2014

  Documentació

Cal saber
La biblioteca
Historiografia
Narrativa històrica
Activitats

  Veu pròpia

Editorial
L'entrevista
La crítica

  Multimèdia

Àudio - Vídeo - Powerpoint
Youtube - Facebook
cch
 

Hemeroteca

» Setmana del 12/05/09 al 18/05/09

Espai d'actualització setmanal amb nous articles o d'altres d'interès

Refranyer

"Quan la boira va a Montserrat no torna que no hagi descarregat"

Cal saber

"La Ferrandina i la Isla Bella": Les illes que batejà l'almirall Colom
"A la portada podem llegir que aquesta edició és una “Reproducción del texto original español impreso en Barcelona (Pedro Posa, 1493)”. L'edició del llibre de Sanz és del 1962. I ens hem de preguntar que si no trobem aquests mateixos noms en d'altres reproduccions potser sigui perquè les demés versions amb els noms canviats d'aquestes illes foren altres reproduccions posteriors que es van fer en castellà impreses en altres ciutats amb una voluntat toponímica castellanitzadora evident." Article de n'Eva Sans    (.htm)

La marina catalana

La cartografia també és per a (fer) la guerra (El mapa Ortelià del Regne de València. 1584)
"El llibre d’Yves Lacoste (1976) va popularitzar l’eslògan “La géographie, ça sert d’abord à faire la guerre”, aquells anys que més aviat se’ns predicava fer l’amor. Tenint en compte que un geògraf, segles enrere, era un mapista –un pintor de la terra–, els lectors em permetran estrafer la dita, canviant o traduint al llenguatge actual: la cartografia també serveix per a fer la guerra. Això ve a tomb davant les poques dades que tenim sobre l’origen i la motivació del primer mapa imprès conegut del País Valencià i les possibles circumstàncies del seu aixecament." Article d'en Vicens M. Rosselló i Verger (Catedràtic de geografia, Universitat de valència)    (.pdf)

Cristóbal Colón y el catalán
"La introducción, transcripción y notas han sido realizadas por Consuelo Varela, que, por cierto, ha falseado el original Almirant cambiándolo por Almirante, hecho que pone en evidencia lo poco que podemos fiarnos de algunos historiadores que, como es bien sabido, tratan de convencer con falsos planteamientos, sin sentir escrúpulos por utilizar tan reprobables mutilaciones." Article d'en Gabriel Verd    (.pdf)

Els segles d'or

Quesits (Barcelona, Pere Posa, 1499): Una traducció catalana desconeguda del Lieber de Homine (Il Perché) de Girolamo Manfredi amb filtre napolità
"El llibre incunable que porta per títol Quesits i que, segons l’encapçalament de l’única edició, impresa a Barcelona pel prevere Pere Posa, seria obra de «mestre Albert Gran», és un gran desconegut per a la història de la cultura catalana i, sobretot, per a la història de la ciència, inclosos els qui han estudiat i editat l’obra original italiana de la qual en realitat prové."
Antonia Carré Pons, nascuda a Terrassa (Barcelona) és medievalista especialitzada en literatura catalana, consultora a la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i investigadora vinculada amb la Universitat de Barcelona (UB). Forma part del centre de Documentació Ramon Llull de la UB. És col·laboradora de l'Avui i de Catalunya Ràdio.Lluís Cifuentes i Comamala és professor agregat a la Universitat de Barcelona des de 2007. Llicenciat en Geografia i Història (Història medieval) per la Universitat de València (1987) i doctor en filosofia i lletres (Història) per la Universitat Autònoma de Barcelona (1993). Articles de n'Antònia Carré i d'en Lluís Cifuentes.
   (.pdf)

Conferència: "El perquè dels noms en català al Quixot", per en Lluís Mandado
"El passat dimarts dia 10 de març, el Cercle Català d'Història va organitzar una conferència a la seu del Centre Comarcal Lleidatà, en la que el nostre col·laborador en Lluís Mandado i Rosell, ens va parlar especialment del Quixot. Aquesta conferència va dur per títol: "El perquè dels noms en català al Quixot". En aquest acte vam poder conèixer una mica millor, els treballs que en Lluís, està duent a terme al voltant de la considerada, "més gran obra escrita en castellà, mai", i dels que heu pogut tenir un tast en forma de petits articles les darreres 16 setmanes." Article d'en Joaquim Ullan.

Especial

Reviu la Història 200 anys dels Setges Napoleònics a Girona
Video de presentació dels actes de commemoració del bicentenari dels Setges de Girona en el marc de la Guerra del Francès. Gaudiu de visites guiades teatralitzades, exposicions, conferències, etc.


 

E-arxius

Espai de recuperació d'articles de les nostres bases de dades que ja han estat publicats anteriorment i que pel seu contingut creiem oportú tornar a presentar als nostres lectors.

La marina catalana

Geografia Política Protoespanyola Part 3 - Elements fixes als mapes peninsulars
"Els portolans fets als segles XV i començaments del XVI, quan dibuixen la península, tots són molt semblants. Són com un decorat de teatre amb elements fixes. Senyeres a Barcelona i València. La bandera de la petxina del pelegrí a Santiago de Compostel·la, com si en volgués assenyalar la importància que tingué en la coronació de molts dels reis àstur galaic lleonesos. Uns altres element obligats són els rius que envolten la vinyeta de Serra Nevada amb el Castell del Segura al capdamunt i Sevilla a l’esquerra del Guadalquivir, com si tot el decorat estigués focalitzat cap a Granada." Article d'en Jordi Grau.    (.pps)


Hemeroteca / Darreres novetats

 
 
Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:Translation in real time
TRADUKKA
Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"

L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa

L'enigma Colom
"L'enigma Colom" de Maria Carme Roca
(e-Botiga)