Inici  |  Contacta´ns  |  Mapa del web  |  Enllaços Merxandatge  |  Hemeroteca  |  Cerca avançada
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Principals col·laboradors
Principals activitats
Les conferències
Cafè-tertúlia Bcn
Cafè-tertúlia Palamós
Les rutes guiades
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català

  Grans projectes

Homenatge a Colom
i a la marina catalana

2008
2009
2010
2016
Cicle de conferències
sobre la marina catalana

2009
2010
Campanya gastronòmica
Menú: l'Amèrica de Colom

2010
54 Congrés Internacional d'Americanistes
2012
Cicle de conferències
actes Tricentennari BCN

2014
Cicle de conferències
actes Tricentennari Palamós

2014

  Documentació

Cal saber
La biblioteca
Historiografia
Narrativa històrica
Activitats

  Veu pròpia

Editorial
L'entrevista
La crítica

  Multimèdia

Àudio - Vídeo - Powerpoint
Youtube - Facebook
cch
 

Hemeroteca

» Setmana del 09/06/09 al 15/06/09

Espai d'actualització setmanal amb nous articles o d'altres d'interès

Refranyer

"Taronja valenciana es menja sense gana"

Editorial

Gràcies Barça!
"Els èxits o derrotes dels catalans en el trascurs del pas dels segles i de les èpoques -com a nació que sempre ha estat- amb les seves guerres, conflictes, tractats de concòrdia amb d'altres països, les seves constitucions, el seu dret provinent de temps immemoriables: “ Les costums”, tal i com també se les anomena, han estat tots ells, reconeguts i avalats pels nombrosos testimonis escrits d'arreu del món." Article del CCH.    (.htm)

Cal saber

"El Barça retorna a la història (II): La Copa
"El passat dimecres 13 de maig a l’estadi valencià de Mestalla, el Barça aconsegui el seu 25è títol de copa en un partit enfront de l’Atlhetic de Bilbao, d’aquells en que a l’affeccionat agrada de qualificar com “estratosfèric”. Amb aquesta victòria l’equip blaugrana, es comfirmà com el més guardonat amb aquest títol, i alhora fou el primer dels tres campionats que han convertit la temporada 2008-09 en la més històrica del club català." Article d'en Joaquim Ullan    (.htm)

La marina catalana

Una prospecció aèria troba dos antics ports d'Empúries
"El responsable de l'empresa Movin Marine d'Empuriabrava i divulgador científic Joaquim Casellas assegura que a través de les seves prospeccions aèries ha localitzat dos ports antics d'Empúries. Els dos ports es localitzarien entre l'Escala i Sant Martí d'Empúries i ocuparien una gran extensió, tant marítima com terrestre. La investigació de Casellas va començar fa set anys, a través de l'estudi dels corrents marins que hi ha a la zona i que probablement hi havia fa més de dos mil anys."

Els segles d'or

Si era el salat Galceran de Cardona, no era el cansat Garcilaso de la Vega (II)
"Continuant en aquesta estranya afecció de la sal que no cansa, del Salici (alter ego de Cardona) que els castellans volen Laso (Garcilaso) queda un altre interrogant per resoldre, com sabeu a la seva segona ègloga s’adrecen o dialoguen amb l’Albani, però es clar si era en Cardona i ell s’identifica com a Salí, al final i per molt despistats que anem hem de caure en el petit detall del color de la sal, el blanc, ..." Articles d'en Lluís Mandado.    (.pdf)

La crítica

Trobat un temple romànic sota la basílica de Castelló d'Empúries
"Recuperem un article aparegut a la premsa fa un temps que mostra com les darreres tecnologies posades a l'abast de la recerca patrimonial i arqueològica serveixen per detectar antigues restes -moltes vegades- sense haver de partir d'una inicial actuació arqueològica, però que són com la radiografia que posa al descobert evidències patrimonials que calen ser estudiades." Article del diari EL PERIODICO del 23-05-07.    (.pdf)

Què és, realment, la fideuà
"Els historiadors de l' alimentació més documentats solen estar d' acord en el fet que la pasta no va pas ser duta per Marco Polo, ni pas (almenys "solament") inventada pels xinesos. Això a desgrat que encara, una vegada i l' altra, es repeteix aquesta vella fàbula. De fet, hom discuteix fins i tot si Marco Polo (el manuscrit del qual, com ara ja sabem, va ser escrit en arpità- l´antic “franco-provençal”, llengua germana del català) va viatjar a Catai- que era el nom que es donava a l' Edat Mitjana a aquell fabulós i misteriós imperi-." Article del professor Jaume Fàbrega.    (.pdf)

Especial

Cançó a la verge de Pau Casals
La Cançó a la verge de Pau Casals, interpretada per l'escolania de Montserrat i acompanyada amb imatges del Monestir de Sant Benet de Montserrat.


 

E-arxius

Espai de recuperació d'articles de les nostres bases de dades que ja han estat publicats anteriorment i que pel seu contingut creiem oportú tornar a presentar als nostres lectors.

Cal saber

La batalla de Pavia, Francesc I de França, Joan d’Aldana i Juan de Urbieta
"El 24 de febrer de 1525, durant les guerres d’Itàlia, es va fer davant de la ciutat de Pavia, a la Llombardia, la batalla que es coneguda amb aquest nom de Pavia. Fou una derrota dels francesos en la qual el seu rei Francesc I, fou fet presoner personalment pel militar tortosí Joan Aldana, coronel major del terç dels italians. La "Enciclopedia Ilustrada del Pais Vasco" ens dona una versió diferent, ens diu que qui el va fer presoner va ser Juan de Urbieta Berasategui i Lezo, natural de Hernani, Cavaller de la Ordre de Santiago, Capità de Cavalleria sota el comandament de Hug de Moncada..." Article d'en Miquel Castellvell Diez.    (.htm)


Hemeroteca / Darreres novetats

 
 
Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:Translation in real time
TRADUKKA
Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"

L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa

Barcelona 1713,capital d'un estat
"Barcelona 1713, capital d'un estat" de Jordi Peñarroja
(e-Botiga)