Inici  |  Contacta´ns  |  Enllaços Cerca avançada  |  MITIC Experience
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Seccions

Editorial
Editorials anteriors
Agenda
Activitats anteriors
L'article
Articles anteriors
L'entrevista
Entrevistes anteriors
Recomanacions
Recomanacions anteriors
Projectes
Recerca colombina
Ràdio Liberty
Conferències
Conferències anteriors

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català
cch
 

Hemeroteca

» Setmana del 23/02/10 al 01/03/10

Espai d'actualització setmanal amb nous articles o d'altres d'interès

Refranyer

"El bon vi crida els veïns"

La crítica

Importantíssimes troballes arqueològiques al Montgrí
“Hi ha troballes que realment són inexplicables o molt difícils de comprendre. Però més difícil encara, és assimilar el fet de què les autoritats dedicades a aquests afers en el nostre país, facin ulls clucs i mirin cap a una altra banda i fins i tot de vegades, menystenint als qui han dedicat els seus esforços en aquests estudis. Avui us mostrem un estudi realitzat per l'investigador científic en Joaquim Casellas, que suposa una troballa revolucionaria, però que -segons sembla-, al nostre país potser no és contemplada com a tal.”

Activitats

Conferència-col·loqui "Cristòfor Colom: Un frau històric universal"
"L'associació Cultural Mare Nostrum amb la col·laboració del Cercle Català d’Història i de l'Ajuntament de Pineda de Mar, van organitzar aquesta conferència-col·loqui on a més, es va projectar el reportatge El Port de Pals. L'acte va anar a càrrec d'en Joaquim Ullan i de n'Eva Sans, president i investigadora respectivament del Cercle Català d'Història. El títol d'aquesta xerrada ja era prou clarificador, "Cristòfor Colom: Un frau històric universal"." Crònica del CCH.    (.htm)

Conferència i sopar-tertúlia "Dones a l'ombra de la història de Catalunya" amb Maria Carme Roca
"El Cercle Català d'Història va organitzar la conferència i posterior sopar-tertúlia que es va celebrar el passat dia 16 de febrer i que en aquest cas va comptar amb una convidada d'excepció, la historiadora i novelista na Maria Carme Roca, qui ens va parlar del paper de la dona a la història de Catalunya. La Maria Carme, és autora d'obres com "Barcino", "Les dones de Jaume I", "El monestir proscrit" o "Intrigues de palau" entre d'altres. L'acte va comptar també amb la participació de l'historiador en Jordi Salat, qui ens va introduir en l'obra de la Maria Carme." Crònica de n'Eva Sans.

La marina catalana

Una consueta del siglo XV
"En el presente artículo, “Una consueta del siglo XV”, se estudian las entradas reales en Valencia, desde la primera, de Alfonso X el Sabio, en el siglo XIII, hasta la de Alfonso el Magnánimo, en el XV. A través de los textos puede verse la evolución de este evento tan cargado de significados religiosos y políticos. Y que puede ser visto, al mismo tiempo, como una puesta en escena del poder, tanto de la monarquía como de la misma ciudad. Puestas en escena que se cuidaba al máximo, respetando tanto las jerarquías como los colores que tenían que lucir los gremios, y que se traduce, en la entrada que finaliza el estudio, en una consueta, en un ritual totalmente codificado y reglamentado." Article d'en Vicente Adelantado Soriano.    (.pdf)

Imaginari català

Els hàbits lingüístics dels habitants de Catalunya i la nova teoria de la consciència de Gyorgy Buzsaki
"He observat que persones diferents entenen les mateixes paraules de manera diferent. Davant de un mateix fenomen també és fan diferents teories. Davant dels diferents misteris i enigmes també es fan diferents hipòtesi. Darrera els hàbits lingüístics hi ha diferents concepcions culturals. Hi ha habitants a Catalunya que no han sentit mai el desig de parlar-hi habitualment en llengua catalana. N’hi ha que ni tan sols reconeixen a la llengua catalana com a única i veritable llengua autòctona natural de Catalunya. Llegeixo a la premsa cartes de lectors que fan referència al fenòmen de la llengua que es dóna a Catalunya entre els castellanoparlants i els catalanoparlants. Observo reiterades posicions tancades en el seu propi parer." Article d'en Jordi Salat.    (.pdf)

Especial

TRENCAVENT: Els Almogàvers una història a la Mediterrània
"L’inici del grup musical Trencavent, es situa a l’any 2001, a partir de la idea de Narcís Miranda, de composar una obra musical sobre “Els Càtars”, arran de la lectura del llibre de Jesus Mestre: “ Els Càtars, qüestió religiosa, pretext polític”. Aquest projecte conclou amb l'edició del que serà primer disc del grup, i que òbviament porta per títol "Els Catars". L’any 2005, en Narcís composa una altra obra conceptual de les mateixes característiques, aquesta vegada sobre els almogàvers, de la qual ja havia realitzat una maqueta a principis dels 90 amb escassos mitjans, i que era una vella idea seva, anterior inclús a la dels Càtars. "Els almogavers, una història a la mediterrània" serà el resultat."


 

E-arxius

Espai de recuperació d'articles de les nostres bases de dades que ja han estat publicats anteriorment i que pel seu contingut creiem oportú tornar a presentar als nostres lectors.

Cal saber

1304: Les vegueries
"Les vegueries eren els territoris dirigits pel veguer, un administrador-delegat nomenat directament per la Corona, amb funcions governatives i judicials. Les vegueries de 1304, depenents del rei de Catalunya-Aragó seguien, en certa forma, la geografia dels vells comtats nascuts als Pirineus, que tenien extensions i densitats molt diferents." Article d'en Francesc Roca.    (.htm)


Hemeroteca / Darreres novetats

 
 
Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana
"Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana, de Jaume Benages, Eva Sans i Joaquim Ullan.

Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:


Actualitat
Els paisatges del mediterrani!"

Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"

L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa