Inici  |  Contacta´ns  |  Enllaços Cerca avançada  |  MITIC Experience
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Seccions

Editorial
Editorials anteriors
Agenda
Activitats anteriors
L'article
Articles anteriors
L'entrevista
Entrevistes anteriors
Recomanacions
Recomanacions anteriors
Projectes
Recerca colombina
Ràdio Liberty
Conferències
Conferències anteriors

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català
cch
 

Hemeroteca

» Setmana del 21/09/10 al 27/09/10

Espai d'actualització setmanal amb nous articles o d'altres d'interès

Refranyer

"A l'hort i al celler no hi vulguis la muller"

Editorial

Editorial: "El president i la decadència"
"És sorprenent la visió que els dos darrers presidents de la Generalitat, tan el president Maragall com el president Montilla tenen del país, de la seva història, de la seva capacitat, del futur i especialment del càrrec que ocupen. En paraules del president Maragall, durant la seva etapa de govern: “Catalunya mai havia tingut tan autogovern com ara“, i en paraules del Sr. Montilla “La independència és sinònim de decadència”." Article d'en Joaquim Ulan i n'Eva Sans.    (.htm)

Temps de guerra i repressió

Conferència: "Els catalans i la independència de Mèxic", per el professor José M. Murià
"El passat dijous 9 de setembre i arran del 2n centenari de la independència de Mèxic, el professor Jose M. Murià, va pronunciar una conferència titulada "Els catalans i la independència de Mèxic". Va ser al Palau de la Generalitat, i el Cercle Català d'Història hi va estar convidat. Llegiu la conferència del professor Murià o escolteu el seu àudio, aquí." Article de la redacció del CCH    (.htm)

El CCH a la diada de l'11 de setembre
"El passat 11 de setembre- diada nacional de Catalunya- vam estar presents a la fira d'entitats que organitza cada any Gent de la terra, davant mateix de l'arc de triomf a Barcelona. Enguany també, hi van haber taules de debat amb la història com a eix de discussió. Concretament en la que va tractar el tema que duia per títol "Què fem i com es fa? Cap a on anem? Noves propostes, objectius i futur", hi van participar els col·laboradors del Cercle Català d'Història, en Josep Catà,en Toni Muñoz, i en Jordi Peñarroja. També hi va participar el professor de la UB, n'Àngel Casals." Article de la redacció del CCH, i fotografies de na Maria Miró i en Jordi Peñarroja.    (.htm)

La crítica

Localitzen fins a set sitges al castell de Rodonyà
"Les set sitges trobades en el decurs de la segona fase de rehabilitació del castell renaixentista de Rodonyà –a punt de finalitzar-se– són de gran valor arqueològic i presenten dos tipus diferents. Les de dimensions més petites, les tres descobertes a l'exterior del castell i desconegudes fins ara, podrien ser de l'època medieval. De les quatre de gran capacitat, ubicades a l'interior de l'edifici, n'hi ha una que fa quatre metres de fondària per dos d'amplada. El castell també disposa d'una gran cisterna, de sis metres de fondària; cellers, i una botiga d'oli." Article del diari EL PUNT del 03/09/10.    (.pdf)

Imaginari català

Poetes catalans: "Sols com ahir?" de Jordi Yuste
"En aquest espai dedicat a diferents poetes catalans, més o menys coneguts per al gran públic, us presentem avui una nova peça. En aquest cas el seu títol és Sols com ahir?, i el seu autor és en Jordi Yuste. Regularment en aquest espai, donarem cabuda a tots aquests autors que fan de l'art de la paraula, una eina més per fer conèixer el nostre imaginari."    (.pdf)

Especial

Jaume I: Mort i llegenda (5 de 5)
"Antoni Furió destaca en el seu llibre el lligam entre Jaume I i el monestir de Poblet. Ja al primer testament, del 1232, va ordenar ser-hi enterrat i poc abans de morir a València, el 27 de juliol de 1276, hi va prendre l'hàbit després d'haver abdicat en el seu fill Pere el Gran. Tot i això, el cos del rei no s'hi va traslladar fins al cap de dos anys, un cop el nou rei va dominar la revolta musulmana. Hi va reposar en pau més de 500 anys, fins al convuls segle XIX. El que va passar després ho explica el pare Tomàs Tulla, exprior de Poblet. A més, Stefano Cingolani s'encara amb el mite i el reivindica com un bon rei. Més a http://www.bcn.cat"
 

E-arxius

Espai de recuperació d'articles de les nostres bases de dades que ja han estat publicats anteriorment i que pel seu contingut creiem oportú tornar a presentar als nostres lectors.

Cal saber

Catalans a Puerto Rico
"En el viatge de recerca i investigació que ha fet el Cercle Català d'Història a Puerto Rico seguint les passes que el 1493 van fer els mariners i l'armada que va enfilar cap a Amèrica acompanyant l'Almirall Colom, el CCH va poder constatar i certificar- referint-nos en temps presents- de la gran presència de catalans que viuen i treballen a l'illa que l'Almirall anomenà “Sant Joan Baptista”. El 1493, Cristòfor Colom la batejà amb aquest nom però en el present s'hi conserva encara una gran toponimia i tradicions catalanes a l'illa , les quals us en parlarem en un altre moment." Article de n'Eva Sans.    (.htm)


Hemeroteca / Darreres novetats

 
 
Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana
"Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana, de Jaume Benages, Eva Sans i Joaquim Ullan.

Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:


Actualitat
Els paisatges del mediterrani!"

Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"

L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa