Inici  |  Contacta´ns  |  Mapa del web  |  Enllaços Merxandatge  |  Hemeroteca  |  Cerca avançada
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Principals col·laboradors
Principals activitats
Les conferències
Cafè-tertúlia Bcn
Cafè-tertúlia Palamós
Les rutes guiades
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català

  Grans projectes

Homenatge a Colom
i a la marina catalana

2008
2009
2010
2016
Cicle de conferències
sobre la marina catalana

2009
2010
Campanya gastronòmica
Menú: l'Amèrica de Colom

2010
54 Congrés Internacional d'Americanistes
2012
Cicle de conferències
actes Tricentennari BCN

2014
Cicle de conferències
actes Tricentennari Palamós

2014

  Documentació

Cal saber
La biblioteca
Historiografia
Narrativa històrica
Activitats

  Veu pròpia

Editorial
L'entrevista
La crítica

  Multimèdia

Àudio - Vídeo - Powerpoint
Youtube - Facebook
cch
 

Hemeroteca

» Setmana del 30/11/10 al 06/12/10

Espai d'actualització setmanal amb nous articles o d'altres d'interès

Refranyer

"A cadascú el que sia seu i l'encens per Déu"

La marina catalana

Conferència: "La descoberta d'Amèrica: Un frau històric universal" a càrrec de n'Eva Sans i en Joaquim Ullan
"L'Associació de Químics i Enginyers de l'Institut Químic de Sarrià, va organitzar el passat dimecres 3 de novembre i dins del seu marc habitual d'activitats regulars, una conferència que portà per títol, "La descoberta d'Amèrica: Un frau històric Universal" i que va anar a càrrec dels membres del Cercle Català d'Història, n'Eva Sans i en Joaquim Ullan. La xerrada que va despertar gran interès entre el públic, va congregar més d'una vuitantena de persones que no es van voler perdre les explicacions dels ponents. Aquests, com ja és habitual, van aportar un gran número de dades i de reflexions, que van ajudar als assistents a veure la realitat d'uns fets, d'una manera molt diferent a la que ens han explicat fins ara." Article de la redacció del CCH.

La inquisición en la Corona de Aragón
"¿Tiene razón Moníer al destinar un libro a las supuestas peculiaridades inquisitoriales que le llevan a hablar de la otra Inquisición contraponiéndola a la castellana? Digamos que una primera obvíedad debe resaltarse. La Inquisición en los reinos aragoneses había ya existido desde el siglo XIII." Article d'en Ricardo Garcia Càrcel    (.pdf)

Temps de guerra i repressió

Conferència: "La Catalunya popular i sobirana dels segles XVII i XVIII (II)" a càrrec d'en Josep Catà
"El passat dia 18 de novembre, el professor Josep Catà amb l'assessorament del també professor Antoni Muñoz, va realitzar la segona de les dues xerrades amb el títol “La Catalunya popular i sobirana dels segles XVII i XVIII”, al barri del Besós de Barcelona. La primera sessió compren fins el 1659 i, la segona fins el 1789. A més a més, les xerrades formen part de la presentació de la recentment creada “Associació Sòciocultural de la Ribera del Besòs”, formada per persones que hi viuen, hi treballen o hi han treballat." Article d'en Joaquim Ullan.    (.htm)

La “ROYAL NAVY” en la guerra del francès (1808-1814) (I)
"Un dels països participants en la Guerra del Francès i a la vegada poc estudiats pels historiadors locals, segurament perquè no encaixava en la mitificació “patriòtica” del conflicte i que la declarà totalment prescindible, fou la intervenció econòmica i militar de la Gran Bretanya, i sobre tot, de la seva flota de guerra, la “Royal Navy”. Recordem que quan esclatà la insurrecció de 1808, el regne d’Espanya estava en plena guerra contra la Gran Bretanya , i aliada amb Napoleó en aquesta lluita." Article d'en Gustau Adzerias.    (.pdf)

Els segles d'or

La Crònica de Martí de Viciana de 1564: Facsímil i estudi preliminar a càrrec de Sebastià Garcia Martínez
"L’estudi de la nostra història com a poble em dona la sort de trobar grans llibres, com és el cas de la “Chronyca de la Inclita y Coronada Ciudad de Valencia y de su reyno”. En realitat una de les cròniques antigues més importants i extenses elaborada per un cronista del Regne de València. I tanmateix, un altre valencià, el professor Sebastià Garcia Martínez, l’analitzà, estudià amb rigor i amb magistral metodologia presentà aquest estudi al Departament d’Història Moderna de la Universitat de València." Article d'en Miquel Àngel Martinez.    (.pdf)

Imaginari català

Esperit poètic i lògica matemàtica
"El nombre auri ve donat per la fórmula (1+V5)/2, que equival aproximadament a 1,618 i que correspon a una proporció considerada particularment estètica. Aquesta constant es denomina també número d'or o divina proporció. L’any 2006 l’Acadèmia Mariana de Lleida dedicava els seus jocs florals –instituïts el 1862 i sempre referits a la Mare de Déu– a Ripoll. Altra feina tenia i no m’hi vaig fixar massa. Però, mig enigmista com sóc, tot d’una em vingué a la clepsa: inauguració del monestir de Ripoll, reconstruït: 1893. Any que érem: 2006. El nombre 7, de tanta significació, sobretot religiosa. La portada del Ripoll té set franges." Text i poema d'en Florenci Crivillé i Estragués.    (.pdf)

Especial

Diguem No - Raimon - Palau Sant Jordi 1993
"Del Concert 30 anys al vent - Raimon - 23 d'abril 1993 - Palau Sant Jordi - Barcelona - Diguem No - Raimon - Cançons de lluita"
 

E-arxius

Espai de recuperació d'articles de les nostres bases de dades que ja han estat publicats anteriorment i que pel seu contingut creiem oportú tornar a presentar als nostres lectors.

Cal saber

Les illes Lucay
"Como podemos ver por su nota, la profesora Varela que no es en absoluto dada a la especulación considera que aplicando la regla de formación de neologismos propia del castellano, la voz de lucayo significa "perteneciente o relativo a..": Lucay y asocia Lucay con unas islas que "la tradición" situaba en el Oriente." Article d'en José Antonio Hurtado Garcia.    (.htm)


Hemeroteca / Darreres novetats

 
 
Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:Translation in real time
TRADUKKA
Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"

L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa

L'enigma Colom
"L'enigma Colom" de Maria Carme Roca
(e-Botiga)