Inici  |  Contacta´ns  |  Enllaços Cerca avançada  |  MITIC Experience
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Seccions

Editorial
Editorials anteriors
Agenda
Activitats anteriors
L'article
Articles anteriors
L'entrevista
Entrevistes anteriors
Recomanacions
Recomanacions anteriors
Projectes
Recerca colombina
Ràdio Liberty
Conferències
Conferències anteriors

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català
cch
 

Hemeroteca

» Setmana del 28/12/10 al 10/01/11

Espai d'actualització setmanal amb nous articles o d'altres d'interès

Refranyer

"Festes passades, coques menjades"

Activitats

Revista "Espai l'Almirall" especial de Nadal
Us recordem que des de la setmana passada, MÍTIC Gestió Cultural ha possat a la vostra disposició l'exemplar de la seva revista "Espai l'Almirall", i què en aquest cas és un especial de Nadal, amb productes de merxandatge i amb la que us fem arribar productes relatius al nostre imaginari històric català que de ben segur seran del vostre interès. Podeu descarregar el catàleg esmentat en format pdf o visualitzar-lo en format de Llibre-3D.    (.url)

La marina catalana

La descoberta d'Amèrica: Un frau històric universal
"Article i entrevista a n'Eva Sans i en Joaquim Ullan, membres del Cercle Català d'Història, i publicada a la revista mensual de l'Institut Químic de Sarrià, arran de la conferència que tots dos van oferir en aquesta institució el passat 3 de novembre d'enguany i que portà per títol, "La descoberta d'Amèrica: Un frau històric universal"." Article publicat a la revista mensual AIQS del 12/10.    (.pdf)

Fray Ramón Pané, autor del primer libro escrito en las Indias
"Las deslumbrantes nuevas propaladas por Colón al regreso del primer viaje inflamaron la imaginación de los habitantes del Viejo Mundo. Tras el triunfal recibimiento que los Reyes le dispensaron en Barcelona, inmediatamente comenzaron los preparativos de una poderosa expedición de más de mil doscientos hombres y diez y siete navíos para zarpar rumbo a la recién descubierta Tierra de Promisión." Article d'en José Juan Arrom (Yale University).    (.pdf)

L´esperit de Pere IV vetlla per l´Acròpolis
"El rei Pere IV d´Aragó «El Cerimoniós» va elogiar l´any 1380 l´Acròpolis d´Atenes amb les següents paraules: «La pus richa joya que al mont sia». Aquesta frase, testimoni de la presència medieval catalana a l´altra riba de la Mediterrània, ha quedat ara immortalitzada sobre marbre en una placa situada en un dels accessos del monument, gràcies a una iniciativa de l´estudiós empordanès Eusebi Ayensa, director de l´Institut Cervantes de la capital hel·lènica."
Volem precisar, que el "Pere IV" al que ésrefereix aquest article, és realment "Pere III el Cerimoniós". Caldria que els mitjans de comunicació tinguésin més cura per evitar aquest tipus d'errades. Article del DIARI DE GIRONA del 27/12/10.
   (.pdf)

Imaginari català

Neules de Nadal, galetes de tot l'any
"Encara que molts fabricants les etiqueten amb el rar nom espanyol de "barquillos", les neules són les neules, i apareixne a la taula catalana de Nadal; són excel.lents per acompanyar els torrons- que antigament hi havia que els menjava amb pa, com fei algun dels meus familiars a Can Tarrés de Vilavenut-." Article d'en Jaume Fàbrega i Colom.    (.pdf)

Especial

Barcelona anys 1900
"El camvi de les ciutats"
 

E-arxius

Espai de recuperació d'articles de les nostres bases de dades que ja han estat publicats anteriorment i que pel seu contingut creiem oportú tornar a presentar als nostres lectors.

Imaginari català

Llegendes i tradicions del nadal a l'Empordà (I)
"Avui us vull parlar d'uns dies i d'unes nits màgiques que es donen els últims dies de l'any. El dia 24 de desembre, nit bona... es fa cagar el tió. És un moment que els nens han esperat des de fa temps perquè prèviament han tingut cada dia que donar-li menjar blat de moro i faves. Han escollit el tronc més gran del llenyer (a ser possible borat o foradat). A la vesprada, el tronc es posa al foc, tapant la part de darrera amb una saca. Al cremar el soc en surten de les flames màgiques totes les generacions que han anat repetint aquest ritual, i és llavors quan tots els pares i els avis rememoren quan eren petits, també els seus pares i els seus avis com els hi feien picar el tió" Article d'en Narcís Subirana.    (.pdf)


Hemeroteca / Darreres novetats

 
 
Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana
"Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana, de Jaume Benages, Eva Sans i Joaquim Ullan.

Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:


Actualitat
Els paisatges del mediterrani!"

Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"

L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa