Inici  |  Contacta´ns  |  Enllaços Cerca avançada  |  MITIC Experience
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Seccions

Editorial
Editorials anteriors
Agenda
Activitats anteriors
L'article
Articles anteriors
L'entrevista
Entrevistes anteriors
Recomanacions
Recomanacions anteriors
Projectes
Recerca colombina
Ràdio Liberty
Conferències
Conferències anteriors

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català
cch
 

Hemeroteca

» Setmana del 12/04/11 al 18/04/11

Espai d'actualització setmanal amb nous articles o d'altres d'interès

Els més llegits dels darrers dies

La descoberta d'Amèrica: Un frau històric universal (II): "Empassar-se la història sense reflexió"
   (.htm) - Veure vídeo)

Entrevista a n'Eva Sans i en Joaquim Ullan al programa "El Dia a la COM", de COM-Ràdio
   (.mp3)

Conferència: “La Descoberta d'Amèrica: Un Frau Històric Universal”, amb Eva Sans i Joaquim Ullan
   (.htm)

Mostra de modelisme: "Els petits gegants del mar i de l'aire", a Sant Quirze del Vallès.
   (.htm)

La descoberta d'Amèrica: Un frau històric universal (I) - "Empassar-se la història sense reflexió"
   (.htm) - Veure vídeo)

Pals tenia port al s. XV - Article publicat al diari EL PUNT del dia 27/03/11
   (.pdf)

Refranyer

"És bo saber callar, fins que és l'hora de parlar"

Vídeo sèrie

La descoberta d'Amèrica: Un frau històric universal
Capítol 2: "Inici de l'expansió catalana" Sèrie de vídeos curts, que ens endinsaran en la realitat d’una història falsejada fins a nivells no imaginables. “La Descoberta d’Amèrica: Un Frau Històric Univeral”, ens obrirà els ulls i ens farà reflexionar sobre la nostra realitat. Seguiu els vídeos que periòdicament anirem publicant en aquest espai.Vídeo-clip del CCH.    (.htm) - Veure vídeo)

Cal saber

La societat catalana en els segles XIII i XIV
"Durant l’edat mitjana la societat estamental va ser el tipus predominant. Jurídicament es dividia en dos grups socials: els privilegiats i els no privilegiats. La pertinença a un grup o a un altre no es devia a criteris econòmics, com en una societat capitalista de classes, sinó a l’origen o naixement. El grup dels privilegiats era format per la noblesa i l’Església. Els seus integrants no pagaven impostos i només podien ser jutjats per membres del seu mateix estament." Article del Bloc "Ciències Socials en Xarxa"    (.htm)

La marina catalana

elconfidencial.com: "¿Era Cristobal Colón un noble catalán?"
"Cristóbal Colón tiene quien le quiera, aunque cada uno a su manera, por supuesto. Este viernes, se estrenó el documental Colón y la Casa Real Catalana que pretende arrojar luz sobre una de las figuras más controvertidas de la historia, ya que sus orígenes continúan envueltos en el misterio. Y, por cuestiones puramente políticas, algunos prefieren que continúen así y otros están dispuestos a utilizar cualquier atisbo de documentación para asignarle un nuevo lugar en la Historia." Article del portal ELCONFIDENCIAL.com del 10/04/11.    (.pdf)

La astronomía griega y la tradición árabe medieval
"En 1957, dos brillantes historiadores se reunieron para estudiar un manuscrito astronómico de un autor árabe del siglo XIV. El documento, cuyo contenido parecía increíble, era desconocido para la mayoría de los historiadores de la ciencia. Lo había escrito Ibn al-Sha-t.ir, muwaqqit de la mezquita Umayyad central de Damasco. El texto redactado por el encargado del cómputo del tiempo, así debe entenderse el oficio de al-Sha-t.ir, adelantaba ideas de la teoría de Copérnico. Y ello, más de cien años antes del nacimiento del astrónomo polaco." Article d'en George Saliba.    (.pdf)

Imaginari català

Ermessenda de Carcassona: una dona amb un paper destacat en la política catalana del segle XI
"Segons Pierre Bonnassie durant l'alta edat mitjana, a finals del segle X, la fragmentació del poder polític que s'esdevingué va fer possible l'aparició de dos elements fonamentals per entendre el naixement de la societat feudal a Catalunya. En primer lloc, els grans propietaris laics i eclesiàstics passaren a tenir la jurisdicció sobre els pagesos, que treballaven les seves terres a canvi de protecció, i en segon lloc, el sorgiment d'un vassallatge entre membres de la noblesa catalana, que va comportar el naixement d'un sistema complex de xarxes de dependència i de gratificacions." Articles de la revista LLIGAMS núm.7.    (.pdf)

Especial

Els que podien, a l'edat mitjana menjaven igual de bé que ara
La Fundació Alícia i el Museu d'Història de Barcelona ens acosten la gastronomia de l'Edat Mitjana a Catalunya. Gràcies a la labor conjunta d'aquestes dues entitats de disciplines tan diferents, podem assistir i gaudir a la conferència i posterior tast de: "Almadroc, salsa de pago, pinyonada i vi piment". Després d'escoltar les aportacions dels conferenciants entorn la recuperació dels mètodes culinàris d'aquella època, hem pogut tastar aquests sabors tan antics com soprenents.
 

E-arxius

Espai de recuperació d'articles de les nostres bases de dades que ja han estat publicats anteriorment i que pel seu contingut creiem oportú tornar a presentar als nostres lectors.

La biblioteca

"Speculum al foder", text anònim
"Mort el general Ísimo cal reconèixer que a l’estat espanyol, i en molts aspectes, la societat va desencotillar-se. Un dels signes d’aquest canvi és el que llavors va batejar-se com el destape, sobretot en els espectacles, els mitjans de comunicació i, també, els llibres. La febrada arribà a afectar fins la col·lecció Calamus scriptorius, que era un poti-poti de “libros antiguos y modernos, documentos, epistolarios y manuscritos”, que el 1978 publica en edició bilingüe –català i castellà– un breu manuscrit de temàtica eròtico-mèdica o, dit d’altra manera, una guia per a la salut i el gaudi sexuals." per Jordi Peñarroja.    (.htm)


Hemeroteca / Darreres novetats

 
 
Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana
"Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana, de Jaume Benages, Eva Sans i Joaquim Ullan.

Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:


Actualitat
Els paisatges del mediterrani!"

Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"

L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa