Inici  |  Contacta´ns  |  Enllaços Cerca avançada  |  MITIC Experience
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Principals col·laboradors
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Seccions

Editorial
Editorials anteriors
Agenda
Activitats anteriors
L'article
Articles anteriors
L'entrevista
Entrevistes anteriors
Notícies
Notícies anteriors
Recomanacions
Recomanacions anteriors
Opinió
Opinions anteriors
Projectes
Recerca colombina
Ràdio Liberty
Conferències
Conferències anteriors

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català
cch
 

Hemeroteca

» Núm.139

Espai d'actualització setmanal amb nous articles o d'altres d'interès

La marina catalana

LES DUES DONES DE CRISTÒFOR COLOM

Diem "dues dones" perquè totes dues, la Maria Carme Roca i Eva Sans, cadascuna des del seu àmbit, se senten molt properes a Cristòfor Colom. Podem dir que mai fins ara, el Descobridor ha estat estudiat amb tant de deteniment per dues dones tan persistents. Una perquè des de la seva faceta d'escriptora ha creat magistralment la Barcelona de la Descoberta d'Amèrica, a l'any 1493, amb la novel·la L'enigma Colom, quan Cristòfor Colom que ha tornat del seu 1er viatge es troba preparant ja el segon. En Guerau de Gualbes, el protagonista, ens aproparà a ell i ens farà viure una gran aventura.
L'altra dona de l'Almirall, la investigadora del Cercle Català d'Història Eva Sans, ens explica que es sent tant fortament captivada per l'Almirall que no pararà fins que es conegui tot el que va passar, i els motius pels quals se'l va ocultar. Eva Sans ja va poder demostrar com el segon viatge va sortir de Barcelona, i com el Port de Pals efectivament si que va existir. Però a més ens va portar el regal del retrobament de la que fou la vila marinera de Pals. Diu que encara queda camí per recòrrer però que ja falta menys camí perquè es faci justícia amb la nostra història i amb la de la ocultada família Colom, una nissaga catalana de grans navegants.
En companyia de les dues dones de Cristòfor Colom, l'Eva Sans i la Maria Carme Roca, el Cercle Català d'Història us desitja un molt bon Nadal i un millor any 2015 !



Entrevista a M. Carme roca, autora de "L'Enigma Colom"
"... Molts lectors no s'han estranyat gens, perquè saben de la meva passió per la història i Colom és un personatge interessantíssim que "no se'm podia passar per alt". Però també hi ha qui s'ha sorprès ja que és un personatge que desperta molta polèmica i diversitat d'opinions. A mi, precisament, és un dels aspectes que m'ha atret, perquè m'ha esperonat a estudiar més sobre Colom."    (.htm)

Entrevista a Eva Sans, cap de recerca del CCH i especialista en les tesis sobre la catalanitat de Cristòfor Colom
"... Una bona prova que ho estem fent molt bé tots els investigadors que estem en el tema, és que tant la Conferencia Episcopal Española com el Gobierno de España hores d'ara ja han incorporat en els seus programes un apartat que fa referència al perill “del tratamiento sesgado por parte de los nacionalistas de la història “per manipular-la i convertir-la en un pretexte pels nostres anhels."    (.htm)

Refranyer

"Al bou vell, muda-li el pessebre i se’n farà la pell."

Temps de guerra i repressió

LA COMMEMORACIÓ DEL TRICENTENARI DEL CERCLE CATALÀ D'HISTÒRIA

“Catalunya, història d'una independència. Abans i després de 1713”: Una commemoració que ha durat 9 mesos i que ha portat més de 900 persones als diferents actes.

En un any ple de força simbòlica per a Catalunya com és la data del 2014, el Cercle Català d'Història, entitat que contribueix en la recuperació de la història del nostre pais, ha realitzat la cloenda de l'extens cicle “Catalunya, història d'una independència. Abans i després de 1713”. Ha estat un cicle magnífic, on els experts en la matèria han donat veu als fets desconeguts des d'espais emblemàtics de Barcelona com el Palau Moja, la Biblioteca de Catalunya, El Reial Cercle Artístic, el Born Centre Cultural i el Centre Comarcal Lleidatà.
Volem agraïr des de la nostra entitat a tots els espais i participants en els diferents actes i conferències la seva col·laboració, perquè ells ho han fet sens dubte possible, i ens han ajudat a fornir-nos de coneixement i a desvelar la veritat sobre els fets. Ara, cada dia que passa, és un dia menys per arribar a l'11 de setembre, però ara, després de tot el que s'està fent a Catalunya per commemorar i després de tota la coneixença que s'ha anat abocant al llarg dels darrers mesos, els catalans i les catalanes ho tenim més clar que mai: érem, som i serem una nació, un poble unit i fort, valeròs com pocs que vam lluitar en el passat i seguirem fent-ho en el futur per protegir els nostres drets i llibertats.



Contingut del Cicle de Conferències
"El Cercle Català d'Història ha organitzat un cicle de conferències per commemorar els 300 anys de lluita per la defensa i recuperació de l’Estat propi. El cicle titulat, Catalunya, història d'una independència. Abans i després de 1713, va començar el passat 19 de setembre de 2013, finalitzant el juny de 2014. En total han estat 9 conferències, 1 taula rodona, 1 presentació de llibres, 1 tertúlia i 1 ruta guiada. Tot un èxit!" Article del CCH.    (.htm)

Conferència 4: “La resistència a ultrança i el final de la guerra a Catalunya (1713-1714)”
"La quarta conferència del cicle va anar a càrrec de l'escriptor i fotògraf Jordi Peñarroja amb el títol de "La resistència a ultrança i el final de la guerra a Catalunya (1713-1714)". Aquesta conferència es va celebrar al Centre Comarcal Lleidatà, a Barcelona (Gran Via de les Corts CAtalanes núm.592), el dimarts 10 de desembre de 2013 a les 7 de la tarda. L'acte va ser presentat pel Sr. Joaquim Ullan (President del CCH)." Article del CCH.    (.htm)

Conferència 5: "La Guerra de Successió en l’imaginari nacional”
"La cinquena conferència del cicle va anar a càrrec de l'escriptor i fotògraf Jordi Peñarroja i de l'investigador i il·lustrador Francesc Riart amb el títol de "La Guerra de Successió en l’imaginari nacional”". Aquesta conferència es va celebrar a la Sala-Auditori del Born Centre Cultural, a Barcelona (c/ Comercial núm.5), el dimecres 15 de gener de 2014 a 2/4 de 7 de la tarda. L'acte va ser presentat per la Sra. Eva Sans (Cap de recerca del CCH)." Article del CCH.    (.htm)

Conferència 6: “La repressió borbònica i l’exili austriacista”
"La sisena conferència del cicle va anar a càrrec del professor i investigador Josep Catà amb el títol d' "La repressió borbònica i l’exili austriacista". Aquesta conferència es va celebrar al Centre Comarcal Lleidatà, a Barcelona (Gran Via de les Corts CAtalanes núm.592), el dijous 20 de febrer de 2014 a les 7 de la tarda. L'acte va ser presentat pel Sr. Jordi Peñarroja (Membre del CCH)." Article del CCH.    (.htm)

Cafè-tertúlia: “2014, i ara què?”
"En el mes de gener de 2013 vam realitzar aquesta tertúlia especial al lloc habitual en aquests casos, el Cafè de l'Òpera de Barcelona i el convidat fou el president de l'Ateneu Alellenc, Salvador Bonada. Una activitat emmarcada dins el conjunts d’actes paral·lels al cicle de conferències “Catalunya, història d’una independència. Abans i després de 1713“, que organitza el Cercle Català d’Història." Article del CCH.    (.htm)

Especial

Hospital Mental de la Santa Creu
L'Institut Mental de la Santa Creu i Sant Pau va ser construït entre 1885 i 1915 segons el projecte mèdic del doctor Emili Pi i Molist. Es pretenia dotar Barcelona d'un manicomi nou que deixés enrere les institucions mentals de l'època, amb pocs recursos i tractaments repressius. Va ser projectat per l'arquitecte Josep Oriol i Bernadet i construït per Elies Rogent. L'any 1987 el Mental va ser tancat i parcialment enderrocat. Se n'ha conservat el cos central i el departament de dones pensionades, que ara corresponen a la seu del Districte i a la Biblioteca Nou Barris.


Hemeroteca / Darreres novetats

 
 
Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana
"Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana, de Jaume Benages, Eva Sans i Joaquim Ullan.





Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:






Actualitat
Els paisatges del mediterrani!"





Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"





L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa