Inici  |  Contacta´ns  |  Mapa del web  |  Enllaços Merxandatge  |  Hemeroteca  |  Cerca avançada
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Principals col·laboradors
Principals activitats
Les conferències
Cafè-tertúlia Bcn
Cafè-tertúlia Palamós
Les rutes guiades
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català

  Grans projectes

Homenatge a Colom
i a la marina catalana

2008
2009
2010
2016
Cicle de conferències
sobre la marina catalana

2009
2010
Campanya gastronòmica
Menú: l'Amèrica de Colom

2010
54 Congrés Internacional d'Americanistes
2012
Cicle de conferències
actes Tricentennari BCN

2014
Cicle de conferències
actes Tricentennari Palamós

2014

  Documentació

Cal saber
La biblioteca
Historiografia
Narrativa històrica
Activitats

  Veu pròpia

Editorial
L'entrevista
La crítica

  Multimèdia

Àudio - Vídeo - Powerpoint
Youtube - Facebook
cch
 

Hemeroteca

» Núm.141

Espai d'actualització setmanal amb nous articles o d'altres d'interès

Refranyer

"A la boda, el convidat mai no hi vagi desganat."

Editorial

Nous reptes
"Benvolguts amics, socis i seguidors del Cercle Català d'Història, encetem la nova temporada d'hivern il·lusionats per compartir amb vosaltres noves recerques, tertúlies i activitats diverses. Hem estat treballant novetats i projectes que anirem desenvolupant al llarg dels propers mesos. Tenim sorpreses preparades i moltes ganes d'encetar nous projectes. Des que el Cercle Català d'Història es va donar a conèixer amb les recerques sobre la catalanitat de Cristòfor Colom i la troballa del port de Pals, no ha parat de treballar i de creìxer." Article del CCH.    (.htm)

La marina catalana

La cessió a la Corona del Ducat de Veragua
"L’any de 1552 l’Almirall Lluís Colom, nét del Descobridor nascut a l’illa antillana, va venir a la península per primera vegada per fer-se càrrec dels negocis familiars a la cort. Va deixar la muller, Maria de Mosquera -amb qui s’havia casat l’any 1548 a la recent catedral inaugurada de Santo Domingo- i els fills a ultramar." Article d'Alba Vallès publicat a la revista Terra Rubra, núm.92.    (.pdf)

Episodis

La batalla de Cefís
"La Història militar reconeix aquesta com una de les grans batalles de l'edat mitjana. Una mostra més de la potència militar catalana. La batalla del riu Cefís es va lliurar el 13 de març del 1311 al Ducat d'Atenes i va enfrontar la Companyia Catalana d'Orient amb les tropes franques de Gautier V de Brienne, duc d'Atenes, després que aquest trenqués els seus acords, i es dotés de la força de la cavalleria francesa d'Atenes, Morea i Nàpols i de la infanteria grega d'Atenes amb un objectiu: destruir la Companyia Catalana." Article publicat a la revista El Far de l'Empordà, Núm.3.    (.htm)

Imaginari català

La historiografia sobre el règim del Consell de Cent
"Els investigadors que avui afronten l’estudi de la institució municipal barcelonina troben, en general, molt poc satisfactori el bagatge que els han llegat els historiadors del passat. No és difícil de trobar queixes per la desatenció als aspectes més importants: l’estructura institucional, el personal polític, l’acció de govern o les relacions amb altres poders. Sembla –i es pot arribar a dir– que “aproximar-se a la hist ria del municipi barceloní a l’època medieval i fer-ne una síntesi no és una tasca fàcil perquè l’estudi d’aquesta institució no ha estat mai en el centre dels interessos de la nostra historiografia”." Article de Ramon Grau i Fernández publicat Barcelona, Quaders d'Història,5 (2001).    (.pdf)

El Museu de Lleida exposarà l'arqueta del segle XV que havia embolcallat la relíquia de la Santa Sandàlia
"ACN Lleida.-El Museu de Lleida exposarà a partir de dijous 19 de novembre una arqueta de fusta policromada datada a principis del segle XV que havia embolcallat la relíquia de la Santa Sandàlia de la Mare de Déu, una de les més importants de les terres de Lleida i que va desaparèixer durant la Guerra Civil. L'objecte prové del monestir de Bellpuig de les Avellanes (Noguera) i va ser adquirit en subhasta per la Generalitat, que la dipositarà al Museu de Lleida després d'haver estat restaurada. Amb motiu d'aquesta presentació, el museu exposarà l'arqueta a l'Espai 0 fins al proper 10 de gener de 2016." Article publicat al portal Directe.cat el 12/11/2015.    (.htm)

Francesc Eiximenis (s. XIV dC - s. XV dC)
"Eiximenis va néixer pels volts de l'any 1330 a Girona. Va ingressar de molt jove a l'orde franciscà. Després d'iniciar la seva formació a les escoles catalanes de l'orde, va estudiar a les universitats d'Oxford, potser també a la de París i a la de Tolosa de Llenguadoc, on el 1374 va aconseguir el títol de mestre en teologia. Va tornar a la Corona d'Aragó convertit en un intel·lectual de molt prestigi, ben relacionat amb la cort i amb els ajuntaments de Barcelona i de València.". Article publicat al portal CULTURCAT.    (.htm)

Especial

"Discursos de Francesc Macià i Lluís Companys"
Discursos de la proclamacio de la republica catalana 1931, de l'estat catala 1934 i del triomf del front d'esquerres 1936.


Hemeroteca / Darreres novetats

 
 
Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:Translation in real time
TRADUKKA
Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"

L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa

L'enigma Colom
"L'enigma Colom" de Maria Carme Roca
(e-Botiga)