Inici  |  Contacta´ns  |  Mapa del web  |  Enllaços Merxandatge  |  Hemeroteca  |  Cerca avançada
CCH

 

cch
 

Hemeroteca

» Núm.147

Espai d'actualització setmanal amb nous articles o d'altres d'interès

Refranyer

"A casa vaig portar un amic; ell es quedà d'amo i jo acomiadat"

Imaginari català

Ullastret van ser dues
Ullastret són dues. Les últimes investigacions del Museu d’Arqueologia de Catalunya acaben de concloure que la ciutadella ibèrica d’Ullastret tenia una germana bessona. Una autèntica ciutat, ben planificada i emmurallada, de la mateixa època i, més sorprenent encara, a només 300 metres de distància, a l’anomenada illa d’en Reixac. Al cor de l’ Empordà. Explicació? No n’hi ha, ara per ara. El lloc es diu illa i no hi ha cap illa, però la toponímia mai no és innocent. El jaciment ocupa el que sempre, fins fa només un segle, va estar envoltat d’aigua. Tota aquesta zona eren llacunes i maresmes, i avui són camps de cultiu... Articles publicat al portal del diari LA VANGUARDIA del 26/02/17.    (.pdf)

Activitats

"La Clau de la Nostra Història" ressegueix les passes de Colom a Pals
La primera ruta en grup organitzada pel programa d'ETV, La Clau de la nostra Història va visitar el passat mes de novembre (veieu l'article promocional d'aquesta ruta) la Vila Reial de Pals per conèixer les darreres descobertes relatives a aquest indret genuïnament colombí segons apunten les investigacions dels darrers anys. La ruta del Cercle Català d'Història conduïda per Joaquim Ullan va passejar amb les cameres del canal i el públic assistent pels carrers medievals de Pals i comptà amb la participació especial d'en Narcís Subirana, historiador de Pals i d'Eva Sans, Cap de recerca de l'entitat. L'espai sens dubte més esperat fou el jaciment arqueològic situat a la platja de Pals d'aquesta antiga població marinera documentada pels dos investigadors a través del seu treball El port de Pals, publicat als Annals de l'Institut d'Estudis Gironins. La ruta per a grups, 1492: Cristòfor Colom, la vila marinera i el port de Pals descobreix a través dels documents, els gravats de l'època i la cartografia una vila i un port recuperats de l'oblit, fent emergir la vida dels pescadors de Pals i de les contrades, la barra de sardinal més important de tota la costa i dóna a conèixer el tràfec i el comerç marítim de Pals. +Info de la Ruta Colom per a grups: www.discoveringcolumbus.com

En el transcurs de la jornada colombina a Pals, en Jaume Marfany, director del programa i en Víctor Cucurull, assessor historiogràfic també del programa, van tenir l'oportunitat d'entrevistar a l'investigador Toni Saura, qui amb les seves acurades recerques a demostrat que la coneguda imatge de la Villa de Palos apareguda al llibre de l'Antonio de herrera publicat el 1601 i que duu per títol História General de los Hechos de los castellanos, no és altre que l'antiga Vila Reial de Pals.

La marina catalana

Es localitza el Port de Pals en un mapa de la Biblioteca Nacional de España, a Madrid
"El port apareix representat en el famós mapa militar de Borsano digitalitzat a finals del 2015, una de les joies de la Biblioteca Nacional de España." Nou article de l'Eva Sans en que ens mostra une evidència més del que ja és irrefutable, l'existència de com a mínim un port a la vila empordanesa de Pals. Article d'Eva Sans.    (.htm)

Especial

Ullastret3D Sala Immersiva
A la seu d’Ullastret del Museu d’Arqueologia de Catalunya, el visitant pot viure l’experiència de recórrer els carrers d’una ciutat ibèrica de fa més de 2000 anys gràcies a una nova sala de projecció immersiva. La sala s’ha concebut com a un espai per veure el 3D en grup, inspirat en l’innovador concepte magic box, un format que ens permet mostrar un projecte de noves tecnologies a tots els públics i de forma col·lectiva. La sala fa uns 10m2, per tal de reproduir el més acuradament possible les mides d’una estança d’un habitatge iber comú, i el terra és de cautxú, simulant el terra de la ciutat ibèrica. L’audiovisual, de 6 minuts de durada, fa un viatge oníric a través dels carrers i cases de la ciutat ibèrica. La història està narrada per un membre d’elit ibera que recorda moments dramàtics de la seva vida a la ciutat, juntament amb alguns dels animals totèmics dels ibers que tenen també un paper important en la narració. Per tal de potenciar l’experiència immersiva també s’ha dedicat una important atenció a la banda sonora i als efectes d’àudio, amb gravacions de so ambient original de l’entorn natural i del jaciment. L’audiovisual està disponible en català, castellà, francès, anglès i alemany.

Benvinguts a Ullastret c. 250aC
La ciutat més gran del món ibèric, Ullastret, reconstruïda en tots els seus detalls, tant l'emplaçament del Puig de Sant Andreu com l'Illa de'n Reixac.


Hemeroteca / Darreres novetats

 
 
Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:Translation in real time
TRADUKKA
Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"

L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa

L'enigma Colom
"L'enigma Colom" de Maria Carme Roca
(e-Botiga)