Inici  |  Contacta´ns  |  Enllaços Cerca avançada  |  MITIC Experience
CCH

 

  Projecte Homenatge

La preparació de l'acte
Introducció
Programa
Adhesions i patrocinadors
El resultat
Editorial
Crònica de l'homenatge
Premsa, ràdio i TV
Conferències
Ruta teatralitzada
Fotografies (I)
Fotografies (II)
Altres edicions
2008 - 1a edició
2009 - 2a edició
 
Tornar al menú principal
cch
 

Envia a un amicEnvia a un amic

Crònica de l'homenatge

» Cristòfor Colom marxa cap el nou món



  La vila de Pals va tornar el passat dissabte 7 d’agost a reviure l’esplendor dels moments previs a la sortida de l’expedició del primer viatge que va dur l’almirall més universal de tots els temps, aquell 3 d’agost de 1492 a la descoberta d’un Nou Món . A mitja tarda, els principals carrers de l’antiga Vila Reial de Pals van veure desfilar els principals personatges de la història nàutica ´més important de tota la història: La descoberta d’Amèrica. Una història vinculada arran de les múltiples proves que situen molts dels personatges de la història oficial a la vila de Pals, i una recreació històrica que pretén, a banda evidentment de la festivitat, l’homenatge i la restitució de la memòria d’aquests personatges oblidats en tan que situats a Catalunya, també obligar a incentivar les recerques que es duen a terme i que cada cop estan aportant noves dades de cabdal importància. Ara, amb la demostració del port de Pals – com a mínim- des del S. XIII, i admetent que encara no es pot demostrar que la sortida del primer viatge fos des de Pals, si que s’ha d’acceptar, que a mesura que avança el temps i les investigacions el cercle cada cop es va tancant més. La gran afluència de gent que hi va assistir i l’interès despertat no fan més que confirmar que al públic de totes les edats, li interessa- i molt- saber qui va ser en Cristòfor Colom, i així mateix cada cop més s’estén més l’evidència de la seva catalanitat. Llavors, per què tant de misteri ... encara...?

  La passada jornada el misteri es va anar desvetllant, sobretot quan emergí entre la cavalcada de soldats, nobles i dames , imponent però proper l’Almirall Cristòfor Colom.

  La comitiva la obrien els sons dels tambors i la gralla, anunciant l’arribada del seguici a tothom, una magnífica música a càrrec dels Dracs de la Bisbal. Vibracions sonores i profundes que no deixaren ningú indiferent ni desinformat... Les portes i finestres de les cases s’obrien al pas de l’Almirall que tornà de nou per unes hores a fer reviure les emocions i a dibuixar somriures en la boca de la gent. El seguici duia 10 cavalls vinguts del Pla de l’estany amb la participació de la “Hipica Pla de l’Estany”, el grup Alma Cubrae encapçalat com no podia ser d’altra manera del personatge que va causar expectació l’any passat: en Martí llenguatrabada de la vall de Miànegues, al Pla de l’Estany, un personatge que donà la nota d’humor fi i aclariments al seu pas per aquells que tenien dubtes del que estava passant en aquells moments a la vila de Pals.

  Enorme expectació , però sobretot cares de sorpresa, d’alegria i de simpatia cap a uns personatges en estudi - per part del Cercle Català d’història – sobre la implicació real en els fets de la descoberta d’Amèrica. I un retorn cap a una vila amb port reial recuperat des de no fa gaire, i que encara amaga molts secrets i misteris entre les seves pedres... La desfilada dels cavalls entusiasmà sens dubte a grans i petits que anaven senyalant la comitiva , les càmeres fotogràfiques no paraven de disparar per immortalitzar aquells moments, i quan el Virrei i la Virreina des del balcó iniciaren els parlaments amb els germans Pinsón o Pinzon la solemnitat fou intensa. Més amunt, a l’església de Sant Pere de Pals esperava la coral de Banyoles “Veus de l’estany” per oficialitzar i honorar l’arribada de l’almirall Colom i del seu seguici abans d’entrar a rebre la benedicció. Dins l’església, i seguint les indicacions de mossèn Planas es combinaren les paraules del mossèn , la benedicció a la mare de Déu del Roser amb les veus de les més de 40 persones que integraven la coral. Sens dubte, un dels moments més emotius i profunds en ser dipositada la ofrena floral a la mare de Déu per part de l’almirall Cristòfor Colom i demanar-li protecció pel llarg viatge que anaven a emprendre.

  La benedicció acabà amb la peça “Aleluia” i amb la sortida solemne de tota la comitiva, acompanyada dels nobles, el virrei Enric II d’Empúries , els soldats i els monjos. El seguici desfilà pels carrers del recinte gòtic, saludant a la gent emocionada o sorpresa que els anava veient fins arribar a la casa de cultura “Ca la Pruna” on arribà al seu final abans de donar pas a les darreres conferències de la Marina catalana, un certamen anual organitzat pel Cercle Català d’història on han vingut aquest any els millors catedràtics de les nostres universitats per aclarir-nos conceptes i àrees de l’oblidada “Marina catalana”, segons alguns cronistes estrangers, de les més temudes i poderoses de totes les nacions.

  El Cercle català d’història està recuperant amb tot aquest treball no tan sols la història desconeguda de la Catalunya real medieval i moderna sinó també l’interès de la gent per aquests fets. Ho fa conjugant el lleure amb l’estudi a fi de divulgar de manera clara i senzilla però concisa i amb rigor, una història nostra, la de Catalunya que va fer gran aquest país als ulls del món però que en canvi, ha vist amb estupor com ha desaparegut gran part de la seva font d’informació històrica i arxivística, i un país també ,que recull les queixes de diversos autors quan diuen que els propis catalans no han fet gaire res per conservar, recollir i narrar els fets que protagonitzaren. Per tant, un “3er Homenatge a Cristòfor Colom i la Marina Catalana” posat en l’esperança de seguir avançant a fi de fer arribar a la gent, grans i petits el coneixement real del nostre passat històric.

  

“... A trenc d’alba, vaig ordenar preparar el bot de la nau i les barques de les caravel·les i vaig anar al llarg de l’illa en el camí del nord-est per veure què hi havia a l’altra part, que era a l’est, i també per veure les poblacions, i en vaig veure llavors dues o tres, i gent que venia tota a la platja cridant-nos i donant gràcies a Déu. Uns ens duien aigua, altres, d’altres coses de menjar; altres, quan veien que en em proposava d’anar a terra, es tiraven a la mar i venien nedant i enteníem que ens preguntaven si érem vinguts del cel...”

Cristòfor Colom



Eva Sans
Fotos: J. Peñarroja i M. Miró

 

 
 
Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana
"Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana, de Jaume Benages, Eva Sans i Joaquim Ullan.





Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:






Actualitat
Els paisatges del mediterrani!"





Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"





L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa