Envia a un amic Crònica
» Un èxit de participació
Els preliminars
Podríem dir que la jornada va començar a 2/4 de 6 de la tarda tot i estar programat l’inici dels actes per les 6. I dic això perquè a la “base d’operacions” dels actors, a Ca la Pruna, ja hi havia prou gent mentre aquests es preparaven per entrar en acció. El públic no deixava de fotografiar cada cop que podia entreveure a l’entrada a algun personatge. Ara era en Colom que apareixia, o be sortia el Virrei Enric, o de tant en tant i feia acte de presència algun soldat….. L’expectació indubtablement anava creixent.
Seguici a cavall
Tocades les sis de la tarda, els actors van anar sortint de Ca la Pruna en direcció al punt convingut per l’organització per a començar els actes. Allà hi eren des d’almenys alguns minuts abans, els camions amb sis preciosos cavalls,dos propietat d’en Lluís Buixeda (Perla i Shitan),i quatre del Club d’Hípica del Pla de l’Estany. Iniciat el seguici, aquests van passar pels principals carrers de la vila fent que la gent sortís dels establiments alhora sorpresos i admirats al veure que tot aquell reguitzell de personatges i cavalls tan poc habituals passejant-se per la vila. A poc a poc, i en perfecta formació, ens vàrem anar apropant a Ca la Pruna, lloc on teníem que descavalcar dels cavalls.
Cap a la Plaça Major
Ja a peu, la comitiva avançà pels carrers del casc antic de Pals fins arribar a la Plaça Major, lloc on vam trobar en arribar-hi gran part de públic que ja s’havia concentrat per no perdre’s detall dels esdeveniments. Molts dels turistes que per allí passaven, quedaven bocabadats amb tot el que veien i sense pensar-s’ho gaire, s'anavan sumant al seguici. Un cop a la plaça, el Virrei Enric II d’Empúries, va sortir al balcó i agraint a l’almirall Colom la seva presència en aquell lloc. El públic bocabadat observaba l'escena i el diàleg entre els dos personatges. El virrei des del balcó elogià l'almirall Colom i a tota l'expedició que partiria cap el nou món. Després d’un emotiu intercanvi de paraules, Enric II va sumar-se al seguici.
Cap a l’església
Un cop incorporat el Virrei Enric II al seguici, aquest anà augmentant de públic alhora que avançava solemnement pels carrers del casc antic medieval. Tan bon punt vam arribar a l’entrada de l’església de Sant Pere de Pals, començaren a repicar les campanes anunciant la propera benedició solemne. Allà ens esperava el mossèn i els seus escolanets, i amb ells, vàrem entrar a dins l'església.
L’ofrena a la Verge
L’acte a l’església de Sant Pere fou possiblement, el moment més emotiu de tots els actes que celebràrem a la vila empordanesa. La riuada de gent -tan els personathes com el públic- ompliren massivament la sala de l’església, els seients es quedaren plens ràpidament i la gent hagué de quedar de peu. El Mossèn va realitzar una breu homilia acabada la qual, procedí a donar la benedicció a l’almirall Colom i a tots els homes que l’acompanyaren. Aquest, prengué entre les seves mans un ram de flors, que oferir a la Verge del Roser amb una gran devoció. Tots aquests passos, foren meravellosament acompanyats dels cants dels cantants medievalistes, na Maria Roca i en Ramon Manent.
Cap a Amèrica
Finalitzat l’acte a l’església, tot el públic que anà sumant-se al seguici i que acompanyà a l’almirall i als seus homes a la benedicció, ho feu ara fins a Ca la Pruna, lloc on tenia previst simbòlicament l’acabament d’aquest acte. Allà el pregoner anuncià la fi de la representació i despedirem la marxa simbòlica de Colom i els seus, i convidà a tota la gent allà present, a assistir a les conferències que a la casa de cultura anaven començar.
Les conferències
Les conferències s’iniciaren amb la xerrada que realitzar en Carles Camp sobre la Marina Catalana i les seves fins ara desconegudes gestes. En Carles va situar l’esmentada Marina Catalana en el seu context i va fer entendre al públic perquè l’almirall Colom i la seva expedició només podien ser catalans. Posteriorment n’Eva Sans i en Narcís Subirana, van realitzar dues aportacions en primícia i que trobareu mes detalladament en la secció d’aquest web, anomenada “Primícia”. Per acabar, en Ramon Carner, director de la XECNA, ens va fer cinc cèntims de, perquè i com es va plantejar realitzar uns productes amb un caire tan històric, i com aquests productes anaven cada dia assolint més punts de venda.
El cremat
La veritat és què el cremat que en Ramon i en David Carner entre d’altres, realitzaren a l’exterior de Ca la Pruna, fou totalment digne de reis. Dues enormes olles es varen esgotar en poc més d’una hora i potser mes d’un, encara es llepa els dits. Està clar que no era pas gaire difícil doncs el Rom Cristòfor Colom és de molt bona qualitat i els Carner comptaven amb un AS a la mànega: l’article que en Jaume Fàbrega ens va obsequiar sobre el “cremat”.
Sopar privat
Aquesta fantàstica jornada, va arribar a la fi, amb un sopar privat per a tots els participants i col·laboradors dels diferents actes realitzats, a la primera planta de Ca la Pruna. El lloc era immillorable i la companyia sensacional. Estem encantats d'haver pogut treballar amb tanta gent que no s’ho va pensar dues vegades quan els hi vam demanar ajuda per homenatjar a aquest catalans de totes les èpoques que han fet història i pels qui encara cal treballar molt a fi de restituir la seva glòria i el seu nom. Gràcies a tots!
|
|
|