Envia a un amic La Flama del Canigó espera a Pals l'almirall Cristòfor Colom
» Actes culturals
El passat 23 de juny, el foc de la Flama del Canigó que va arribar a Pals no s'apagà amb l'encesa de la foguera, la nit de la revetlla de Sant Joan. Amb una iniciativa del Cercle Català d'història sense precedents al país, una seva guspira va ser presa i portada per una processó solemne de frares provinents del segle XV a l'església de Sant Pere de Pals on restarà en custòdia fins al proper dia 01 d'agost. La solemne processó de frares va fer aparició per prendre la flama en custòdia, enmig de la sorpresa dels 300 assistents del sopar popular que s'estava celebrant aquella nit, al sò d'un cant gregorià. La regidora de cultura, la Sra. Marisol Perea va ser l'encarregada de traspassar la guspira de la flama que van portar l'associació “ Flama dels Països Catalans”, provinents directament de Cotlliure en el trajecte de la ruta de la costa, un trajecte que passa per diferents pobles com Cervera, Cadaquès, Castelló d'Empúries, l'Escala ... i traspassar-la als monjos per fer-laarribar a l'almirall Colom. A l'espera d'aquest dia, podeu visitar la Flama del Canigó a l'església de Sant Pere de Pals on romandrà custodiada a la capella del sant Crist fins al proper dia 01 d'agost.
|
|
A través del que ens explica la historiografia oficial és coneguda per tothom la gran devoció religiosa de l'almirall Colom cap a la mare de Déu. Hi ha constància en la memòria oral de les nombroses visites fetes pel “Colón genovés de la historiografia oficialista” a la mare de Déu del bon viatge venerada a l'ermita de Sant Elm de Sant Feliu de Guíxols, també la tradició oral de Pals- segons ens explicava l'investigador local Narcís Subirana- diu com els avis dels avis des de temps immemoriables ja explicaven que Colom havia salpat de Pals. La gran devoció de l'Almirall de fet, la trobem sovint reflectida en el seu diari a bord on hi trobem nombroses referències a aquest fet, per aquest motiu el Cercle Català d'Història va pensar que el lloc idoni per custodiar-la era l'església de Sant Pere de Pals. La flama del Canigó sens dubte, és el millor element per unir els fets del 1492 amb el present actual a través del foc tan arrelat en la nostra cultura i donar-li una nova dimensió.
El proper dia 01 d'agost, dins el marc del 2n Homenatge que es realitzarà a Pals ( Baix Empordà), un nen de la vila entregarà aquesta flama a l'almirall Colom conegut també amb el sobrenom de “ el portador de la llum o de la paraula de Déu” perquè se l'endugui cap al Nou Món en representació de la identitat catalana i com a simbol de pau i respecte per a totes les cultures.
Amb aquest gest, s'ha obert un camí per fer arribar a la gent el treball de recerca que s'està duent a terme en relació a la vinculació real de la vila de Pals i l'Empordà amb l'empresa del Descobriment d'Amèrica.
La flama del Canigó per l'almirall Colom és l'avançament del que serà la segona edició de “l'homenatge a l'almirall Cristòfor Colom i a la marina catalana” que s'esdevindrà els propers dies 01 i 02 d'agost a la vila de Pals, una celebració que s'emmarca aquest any dins el programa de la festa major amb la col·laboració de l'excel·lentíssim ajuntament de Pals. No podreu faltar a la cita amb els personatges que protagonitzaren una de les més grans gestes de la humanitat: la de la Descoberta d'Amèrica. Tornaràn a passejar-se pels carrers de la vila durant aquests dies l'Almirall Colom, el comte d'Empúries- l'infant Fortuna- , els mariners i l'armada a cavall pels carrers de la vila en un cap de setmana immers en el segle XV.
L'any passat, es va llançar la iniciativa d'aquest homenatge a l'almirall Cristòfor Colom i a la marina catalana, dins el marc de la troballa documental del port de Pals durant els segles XVII i XVIII a l'arxiu Reial de Barcelona més conegut com arxiu de la Corona d'Aragó. Una troballa trascendental de la investigadora del Cercle Català d'Història- Eva Sans- que ha fet trontollar els pilars que s'havien erigit en contra de la possibilitat de sortida de Colom des del port de Pals. Aquest fet obre la possibilitat que de la mateixa manera que la troballa d'en Romeu de Armas en el seu moment certificà que la rebuda dels Reis Catòlics fou a Barcelona i no en cap altre lloc com s'havia dit fins al moment, tanmateix arribi el moment en que es pugui confirmar que el port de sortida del primer viatge hagués estat el port de Pals i no Palos de la Frontera. A l'espera de tenir proves definitives, es continua treballant en la recerca documental i cartogràfica i en l'estudi de les fonts antigues.
(Fes clic al damunt de les imatges per veure-les més grans)
Amb la darrera de les conferències sobre “La marina catalana”, es clourà un primer cicle organitzat pel Cercle Català d'història on els catedràtics de les nostres universitats han permés recuperar una part del coneixement sobre l'antiga marina catalana, reconeguda i definida tan per les cròniques com per les diverses fonts històriques internacionals amb les paraules següents:
“Catalunya és un país que va ser capdavanter en l'art nàutic del món i va ostentar la supremacia militar, nàutica i marítima tan sols amb l´unica ombra dels altres dos països: Venècia i Gènova, els únics vessats i al mateix nivell de perícia, coneixement i manera a la cultura de la tradició marinera; el passat dels catalans fou la d'un país gloriós i esplendorós que anà creixent i expandint la seva fama mar enllà.”
Redacció del CCH
|
|
|