Envia a un amic Crònica
» Un èxit de participació
El virrei Enric II d'Empúries i la virreina amb el patge reial
Els passats 1 i 2 d'agost d'enguany, la vila de Pals va tornar a les darreries del segle XV, concretament a l'any 1492 amb la celebració dels actes del “2n Homenatge a Cristòfor Colom i la marina Catalana”, uns actes iniciats de manera inèdita l'any passat, que van despertar molt d'interès reobrint de nou el debat sobre la figura de l'almirall Cristòfor Colom i la catalanitat de l'empresa del descobriment d'Amèrica. Son aquests uns actes organitzats pel Cercle Català d'Història amb la col·laboració especial de la Xarxa d'Establiments amb Consciència Nacional (XECNA), i de l'empresa Mític, els cuals des de fa temps, contribueixen també a la recuperació històrica, amb la seves línies de productes, dedicats a personatges i fets històrics catalans. La troballa documental del port de Pals a l'arxiu de la corona d'Aragó que confirmà l'existència del port de Pals durant els segles XVII i XVIII i el coneixement i l'aparició en fonts escrites de la seva existència en èpoques anteriors, van servir per enderrocar el mur contrari a aquesta tesi i han permès cimentar amb una gran solidesa la possibilitat que tan l'Almirall Colom com la preparació de l'expedició del primer viatge, i per tant que el lloc de sortida de les tres caravel·les cap al Nou Món fos el port de la vila Reial de Pals. En aquesta recerca detectivesca hi estan treballant des de fa més de dos anys la investigadora del Cercle Català d'Història, Eva Sans i l'investigador local Narcís Subirana. Amb ells, es va cloure la tarda de l'1 d'agost el “1er cicle de conferències sobre la marina catalana: Supremacia a la mediterrània i expansió a l'Atlàntic” amb les dues conferències titulades: “Un personatge vinculat a Colom de la historiografia oficial: Juan de Gamboa, senyor de la vila de Pals” a càrrec d'en Narcís Subirana i “Noves dades de la vila Reial de Pals: una vila desconeguda“ a càrrec de Eva Sans.
Tot aquest treball que de manera continuada s'ha anat realitzant durant aquest darrer any ha permès consolidar un acte que ha d'esdevindre referent al nostre país donat que tal i com el professor Jaume Sobrequès ens deia -tan sols es poden menystenir aquestes recerques si un cop analitzades, estudiades i comprovades s'arribés a la conclusió que fossin falses però mai abans-. Ara bé, la punta de l'iceberg ja ha començat a emergir i ha tret a la llum amb ella, un reguitzell de personatges de la historiografia oficial del “Colón genovés, lanero inculto...” els quals trobem documentats en aquelles èpoques a Pals i a l'Empordà.
L'almirall Cristòfor Colom amb els seus soldats
Aquest any, hem pogut gaudir de dues jornades d'homenatge a l'almirall Colom i a la marina catalana que van fer les delícies de totes les edats. Tot començà dissabte a mitjatarda amb l'arribada de la comitiva reial del virrei n'Enric II d'Empúries acompanyat de la comptessa i dames d'honor muntats a cavall i la comitiva custodiada pels soldats i mariners que acompanyaven l'almirall Cristòfor Colom. La gent quedà embadalida per la desfilada d'època a cavall, les armes i els estandarts provocaren la sorpresa i l'admiració del públic assistent.
La gent pujant el casc antic de Pals
Després de seguir l'itinerari previst, descavalcaren a “Ca la Pruna” i s'endinsaren cap a dalt la vila per anar a l'església de Sant Pere rebre la benedicció de mossén Planas per poder marxar sota la protecció de Ntra senyora del Roser, cap al viatge al Nou Món tal i com s'acostumava a fer en altres temps. Sota la veu i música de Ramon Manent amb acompanyament musical, després de la ofrena floral a la verge, se li feu entrega de la flama del Canigó a l'almirall Colom, la qual es trobava custodiada a la mateixa església de Sant Pere des de la vigilia de Sant Joan, una flama que s'enduguè cap al Nou Món com a representació de la catalanitat i com a símbol de Pau i Respecte per a totes les cultures.
Ramon Manent amb acompanyament musical a l'església de Sant Pere de Pals
A quarts de nou del vespre començaren les darreres conferències a la casa de cultura “Ca la Pruna” en una sala plena de gom a gom degut a l'interès generat per les noves aportacions de les recerques que estan duent a terme l'equip d'investigació del Cercle Català d'Història en relació als vincles entre l'Almirall Colom i el seu entorn i la vila de Pals.
En aquesta ocasió tan especial vam poder gaudir de la companyia del nostre benvolgut company català resident a Suïssa, en Ramon Cuéllar, el qual va presentar en primícia l' “Auca d'en Cristòfor Colom, una història de molts enganys i que dura anys i panys” - i que podeu trobar a la venda a la botiga “l'Almirall” de Pals- , una obra magnífica de versos i veritat històrica per donar a conèixer de manera entenedora i divertida les poques veritats que ens han explicat sobre el descobridor i el descobriment d'Amèrica...
La regidora de cultura, Marisol Perea obrint les conferències
Ramon Cuéllar presentant l'auca de Cristòfor Colom
Vista de la sala de conferències la tarda de l'1 d'agost
Un altre vista del públic
Els conferenciants Narcís Subirana i Eva Sans
Finalització de les conferències a “Ca la Pruna”
La jornada d'aquest dia es clogué amb la visita guiada teatralitzada “Tots a bord, és l'hora de l'aventura !“ al voltant de la mitjanit, on vam poder gaudir de les lluites dels cavallers, de les converses dels cartògrafs, del virrei i la virreina, de l'almirall Colom encomanant-se a la mare de déu del Roser entre d'altres escenes que varen entusiasmar al grup de més de 60 persones que vingueren a endinsar-se en aquest salt en el temps que recreava les hores prèvies a la sortida de l'expedició que marxà cap al Nou Món la matinada del 3 d'agost de l'any 1492.
El cartògraf Joan Pere i el seu ajudant
La tarda de diumenge vam poder també gaudir del magnífic carroussel infantil que ens van oferir les nenes de la hípica Pla de l'Estany. Unes excel·lents amazones elaborant figures al so del ritme musical que van despertar nombrosos aplaudiments al públic assistent, mentre els cavalls s'anaven entrecreuant amb una sorprendent coordinació. Caminant, girant sobre ells mateixos i al galop... les nenes de la hípica Pla de l'Estany, feren les delícies i despertaren l'admiració de la gent que embaladits- en vam poder gaudir.
Un moment del Carrousel
Les protagonistes del carrousel en acció
El diumenge 2 d'agost, la comitiva sortí de la zona de la Torre Mora passant per les principals avingudes de la zona turística de la platja de Pals. Riuades de gent sortien dels campings i dels apartaments per fotografiar i saludar als personatges que marxaven en el primer viatge cap al Nou Món. La il·lusió i l'admiració brillaven en les mirades i dibuixaven somriures ferms d'alegria i assentiment barrejats amb cares d'incredulitat i sorpresa per part de molts turistes estrangers que no acabaven d'entendre a qui es devia l'honor de tal comitiva. Tot aquest seguici comptà amb una assistència de més de 500 persones que s'abocaren als carrers i arribaren fins la platja de Pals per acompanyar l'Almirall Colom i la seva armada cap al Nou Món. Finalment i degut a la mala mar no pugué embarcar l'almirall en el vaixell- el qual estava previst arribaria a la platja-. Davant aquesta impossibilitat es modificà el final de l'acte. Esperem que l'any que vé... el dia 3 d'agost si que es pugui repetir la història tal com fou aquell 3 d'agost del 1492.
Sortida de la torre mora a la platja de Pals
Moment en que el missatger anuncia a l'almirall que les tres caravel·les no han pogut passar el cap de Begur degut al mal temps i l'embarcament haurà d'esperar
Val a dir que en la desfilada dels dos dies hi participaren la gent de Palamós com “l'Associació la Mar d'Amics”, els tambors de Palamós, els companys del pla de l'Estany com fou la companyia d'espectacles medievals “Alma Cubrae” i els diversos actors principals, també provinents de Banyoles. També hi participaren com a actors secundaris gent de la vila de Pals i vingueren des d'Aragó l'associació cultural A.C.H.A, també de recreacions medievals per acompanyar-nos durant tot el cap de setmana del “2n Homenatge a Cristòfor Colom i la marina catalana”. Volem agraïr molt especialment el suport i la col·laboració del departament de Cultura de l'Ajuntament de Pals i la seva regidora, la Sra. Marisol Perea, i la col·laboració aquest any del departament de cultura de l'ajuntament d'Empúries . Aquest any, de nou unida la Corona catalano-aragonesa sota les ordres del virrei Enric II d'Empúries per despedir en la seva marxa des del port de Pals l'almirall català més universal de tots els temps conegut com Cristòfor Colom.
Redacció del CCH
|