Inici  |  Contacta´ns  |  Enllaços Cerca avançada  |  MITIC Experience
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Principals col·laboradors
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Seccions

Editorial
Editorials anteriors
Agenda
Activitats anteriors
L'article
Articles anteriors
L'entrevista
Entrevistes anteriors
Notícies
Notícies anteriors
Recomanacions
Recomanacions anteriors
Opinió
Opinions anteriors
Projectes
Recerca colombina
Ràdio Liberty
Conferències
Conferències anteriors

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català
cch
 

Imaginari català

» Una nació té un imaginari propi.

  Una manera d'entendre la història, consisteix a poder tenir un especial acostament al imaginari gràfic i d'aquesta manera, poder tenir mitjançant imatges, una visió de la indumentaria, estris habituals, construccions, i demés aspectes que ens poden permetre la reconstrucció.

  Així mateix, l'estudi de les diferents llegendes arreu del país, i les tradiccions culturals rebudes a traves de molt segles d'història, son els que ens han de mostrar el camí cap el ple autoconeixement i reconeixement.

  Si aquest imaginari, l'ampliem al món de la pintura amb les evocacions d'artistes com la Rosa Agenjo, o també al món de la recreació teatral amb grups com els Alma Cubrae de banyoles, tindrem una aproximació mes real a la Catalunya històrica, a la de veritat, a la que cal recordar per poder mirar cap al futur.

  Unes altres eines molt importants per a la difusió son també, les recreacions històriques en viu, les imatges mitjançant el cinema i les exposicions de material i indumentaria antiga.

  La poesia és un altra manera d'evocar la sutiliza del fets, dels personatges; del passat i del futur; de les batalles, de les gestes i de les derrotes. Una manera de veureel món amb l'art de la paraula.

Imaginari gràfic
Imaginari gràfic

  Amb “L'Imaginari Històric Català”, coneixerem des del rigor de l'estudi i la interpretació d'en Francesc Riart la roba, l'armament o els complements que duien i vestien els diferents grups socials d'aquelles èpoques diferents. Amb ells ens submergirem en el nostre passat històric català el qual ens permetrà passejar tant per l'interior d'una llar íbera com d'una vil·la romana. Un cop dins... probablement no en voldrem sortir...   

Llegendari
Llegendari

  Mitologia catalana és el llegendari que s'ha explicat durant generacions a Catalunya o als Països Catalans. Es tracta d'un conjunt d'històries de transmissió oral centrades en personatges singulars o en explicar l'existència de construccions i particularitats locals. Poden ser la transformació de mites europeus similars o bé tradicions pròpies. Com a representació cultural transcendeix els límits fronterers actuals, essent una manifestació més de la cultura catalana.   

Evocacions
Evocacions

  Les obres de la Rosa Agenjo, són a vegades atonals, per no donar anècdotes, a vegales, sense color, per donar la idea de temps, de pàtina rosada. Són com si estiguessin pintades en un sospir, amb absència de color i de pinzellades. Pintora èpica, es fa ressò de la història, pinta olorant els perfums que, de tots els indrets de la Mediterrània, li porta el vent, la marinada, cada tarda, en entrar el dia, paulatinament, en la foscor.   

Recreacions
Evocacions

  La recreació històrica o de llegendes en viu, les imatges en el cinema i les exposicions de material real emprat en d'altres èpoques, ens apropen també a una realitat històrica que hores d'ara ens queda una mica lluny de la nostra imaginació. La recreació convertida en espectacle divulgatiu, ens pot ensenyar a entendre moltes coses o aspectes que potser els llibres no poden aconseguir.   

Poetes catalans
Evocacions

  Poetes catalans, més coneguts o menys; homes i dones; de mar i montanya i d'aquí o allà, ens mostraran a través dels seus ulls, una altra manera de veure la nostra història, els nostres personatges, i els nostres desitjos.   

 

 
 
Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana
"Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana, de Jaume Benages, Eva Sans i Joaquim Ullan.

Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:


Actualitat
Els paisatges del mediterrani!"

Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"

L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa