Inici  |  Contacta´ns  |  Enllaços Cerca avançada  |  MITIC Experience
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Principals col·laboradors
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Seccions

Editorial
Editorials anteriors
Agenda
Activitats anteriors
L'article
Articles anteriors
L'entrevista
Entrevistes anteriors
Notícies
Notícies anteriors
Recomanacions
Recomanacions anteriors
Opinió
Opinions anteriors
Projectes
Recerca colombina
Ràdio Liberty
Conferències
Conferències anteriors

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català
cch
 

Activitats anteriors

Ruta guiada, 11 de maig
Ruta literària guiada: "Les Illes Interiors", amb Maria Carme Roca

Les illes interiors és el darrer èxit literari de la prolífica escriptora barcelonina, Maria Carme Roca. De nou Maria Carme, recupera en la seva novel·la a una altra figura de la nostra història que ha quedat en l'oblit. En aquest cas es tracta de la Clotilde Cerdà, quarta filla de Clotilde Bosch i Ildefons Cerdà, creador de l'Eixample barceloní, i que va destacar en el món de la música amb un instrument com és l'arpa.
Era una nena prodigi. Amb el nom d'Esmeralda Cervantes, des de ben jove va recórrer Europa, Amèrica i va arribar fins a l'harem del sultà de Constantinoble, sempre acompanyada per la seva mare i mentora, que va deixar de banda la seva carrera com a pintora per impulsar la de la seva filla. Totes dues van ser rebudes per alts dignataris, van ser acollides a les corts reials i l'arpista va ser aclamada pel seu gran talent en els auditoris més importants i per noms com ara Wagner, Liszt i Victor Hugo. Mare i filla van desafiar el paper a què estaven limitades les dones.
En aquesta ruta en què tindrem la sort de poder comptar amb la mateixa autora, visitarem els principals espais barcelonins que van tenir un paper important en la vida de la Clotilde i que trobem a la novel·la.
Condició indispensable per a participar en aquesta ruta: portar la novel·la de la Maria Carme Roca. No us ho podeu perdre!

Lloc d'inici: Plaça de Medinaceli (Barcelona).
Data i hora: Dissabte 11 de maig, a les 11 h del matí.
Durada: 2 h aprox.
Organitza: Cercle Català d'Història.
Condicions: 5 €/pers. i portar el llibre!
Inscripcions: Imprescindible reservar a info@cch.cat o al tel. 619.579.870


Berenar-tertúlia, 11.04.2024
Berenar-tertúlia al Cafè de l'Òpera: "Personatges famosos i curiositats de La Rambla de Barcelona"

Nova edició dels berenars-tertúlies a l'emblemàtic "Cafè de l’Òpera”, de Barcelona. El Cercle Català d’Història es plau en convidar-vos a la propera edició que tindrà lloc el proper dia 11 d'abril i que porta per títol, "Personatges famosos i curiositats de La Rambla de Barcelona".

El mot català rambla prové de la paraula àrab ramla, que significa "banc de sorra". És un terme genèric i habitual als Països Catalans, i particularment al País Valencià, per designar un petit rierol generalment sec, que només s'omple en determinades èpoques de l'any, propi dels règims pluvials irregulars de la península ibèrica. Per extensió, una rambla és el llit d'un riu.

La primera constància escrita del terme en català data del 1249. En l'actualitat, aquesta antiga rambla fascina i canvia a cada pas, des de l'aroma de les flors a les figures humanes amb un constant anar i venir d'aquest riu de gent que la rambleja els 365 dies de l'any.

El passeig més emblemàtic i concorregut de Barcelona, La Rambla, esdevé en aquesta ocasió el protagonista de la nostra tertúlia. Descobrirem alguns dels personatges famosos relacionats amb aquest concorregut i bulliciós passeig i alguns fets curiosos també. Sabies que el passeig de La Rambla era esmentat l'any 1805 en un diari de viatge per Europa o que en ella tenim l'única estàtua casada del món?

De tot això i de molt més tractarem en la propera tertúlia a la qual esteu tots convidats.

El Cafè de l'Òpera és un espai emblemàtic, on recuperem les tertúlies intel·lectuals de vessant històric, patrimonial o artística catalana.

Data i hora: Dijous 11 d'abril, a les 5 de la tarda.
Organitza: Cercle Català d'Història.
Ubicació: La Rambla 74 - Barcelona.
Inscripcions: info@cch.cat o telf. 619-579-870 / 690-381-496. Places limitades.
Preu: 5€. Cal reserva prèvia.Conferència, 13.03.2024
Conferència al Cafè de l'Òpera: "Conflictivitat social i pistolerisme a la Barcelona dels anys 20", a càrrec d'en Manel Aisa.

El Cafè de l'Òpera és un espai emblemàtic, on recuperem les tertúlies i conferències intel·lectuals de vessant històric, patrimonial o artística catalana. En aquest espai és on el Cercle Català d’Història es plau en convidar-vos a la propera conferència que tindrà lloc el proper dia 13 de març i que porta per títol, "Conflictivitat social i pistolerisme a la Barcelona dels anys 20".

L’ambient de la Barcelona de fa un segle es caracteritza per ser un període d’una gran conflictivitat i efervescència social i política. Una mostra d’això és el fenomen del pistolerisme, que va produir-se durant els anys 20. Aquest conflicte cal englobar-lo dins d’un context històric particular, així com considerar-lo com la conseqüència d’una sèrie de factors conjunturals que van portar a comparar la ciutat barcelonina amb la Chicago dels gàngsters d’Al Capone.

Així per exemple, què en sabem de la llei de fugues? Qui era el "Baron de Köenning"? Qui va decidir atemptar contra el líder sindical Salvador Seguí? Per què els advocats laboralistes també estaven al punt de mira? Quin paper va tenir la lliga de Cambó i Puig i Cadafalch?

Intentarem donar a conèixer una de les èpoques més convulses de la Barcelona moderna a la propera conferència organitzada pel CCH i que comptarà amb un expert en la matèria, en Manel Aisa, autor de títols com, "La efervescència social de los años veinte: Barcelona 1917-1923. Barcelona 2017-1923" (2016), "Estimat carrer Aurora: històries inacabades d'un indret de Barcelona" (2017), "Ada Martí Vall: el sueño de la conciencia libre" (2019), i "Tiempo de generosos y cautivos anarquistas. Para echar a andar en el recuerdo 1939-1976" (2023).

Data i hora: Dimecres 13 de març, a les 7 de la tarda. Entrada lliure.
Organitza: Cercle Català d'Història.
Ubicació: Cafè de l'Òpera, La Rambla 74 - Barcelona.
Reserva de places: info@cch.cat o telf. 619-579-870 / 690-381-496.
Cal inscripció prèvia. Places limitades.

Opcional: Sopar posterior amb el convidat. Imprescindible reserva prèvia.Berenar-tertúlia, 08.02.2024
Berenar-tertúlia al Cafè de l'Òpera: "La burgesia: Una breu anàlisi integral"

Nova edició dels berenars-tertúlies a l'emblemàtic "Cafè de l’Òpera”, de Barcelona. El Cercle Català d’Història es plau en convidar-vos a la propera edició que tindrà lloc el proper dia 8 de febrer i que porta per títol, "La burgesia: Una breu anàlisi integral".

La burgesia, una classe amb arrels històriques, és la classe dominant en societats capitalistes, destacant per controlar els mitjans de producció i exercir influència sobre els afers econòmics i polítics. Aquesta tertúlia pretén sintetitzar diversos aspectes centrals, com la definició de burgesia, la seva relació amb la generació d'activitat econòmica i els seus orígens històrics a Europa durant la transició del feudalisme al capitalisme.

La percepció actual d'aquesta classe per part de corrents d'esquerres és predominantment negativa, amb crítiques dirigides cap a la desigualtat econòmica i les estructures de poder. Per altra banda, les diferències substancials entre països amb un teixit burgès fort i aquells sense, es presenten en termes de desenvolupament econòmic, innovació, creació d'ocupació, desigualtats econòmiques, influència política i cultura empresarial.

Cal insistir molt en la complexitat d'aquests factors i en la seva interconnexió amb altres elements com les polítiques públiques i la distribució de la riquesa. Així, la burgesia emergeix com un fenomen ric i multifacètic, essencial però inseparable d'un entramat social, econòmic i històric més ampli a Catalunya.

Possibles preguntes que cal fer-nos:

 • Què entenem per "burgesia"?
 • La "burgesia" és la que genera activitat en un país?
 • Quins són els orígens de la "burgesia"?
 • Actualment, les esquerres utilitzen el concepte "burgesia" de manera populista?
 • Quina diferència hi ha entre un país amb teixit "burgès" i un altre sense?

De tot això i de molt més tractarem en la propera tertúlia a la qual esteu tots convidats.

El Cafè de l'Òpera és un espai emblemàtic, on recuperem les tertúlies intel·lectuals de vessant històric, patrimonial o artística catalana.

Data i hora: Dijous 8 de febrer, a les 5 de la tarda.
Organitza: Cercle Català d'Història.
Ubicació: La Rambla 74 - Barcelona.
Inscripcions: info@cch.cat o telf. 619-579-870 / 690-381-496. Places limitades.
Preu: 5€. Cal reserva prèvia.Berenar-tertúlia, 19.12.2023
Berenar-tertúlia al Cafè de l'Òpera: "El rumb cultural de Barcelona en un context de pèrdua d'identitat"
Reprenem els berenars-tertúlies a l'emblemàtic "Cafè de l’Òpera”, de Barcelona. Per aquest motiu, el Cercle Català d’Història es plau en convidar-vos a la propera edició que tindrà lloc el proper dia 19 i que porta per títol, "El rumb cultural de Barcelona en un context de pèrdua d'identitat".

La nostra ciutat sempre ha estat un epicentre cultural, però en aquests temps de canvi i incertesa, ens trobem davant de reptes nous i complexos. Des del desafiament de la identitat catalana fins a la gestió del turisme cultural, tots aquests elements contribueixen a la complexitat del nostre rumb cultural.

Explorarem com els artistes, creadors i gestors culturals naveguen a través d'aquest context de tensió, i com les seves obres reflecteixen, critiquen o redefineixen la realitat que ens envolta. Aprofundirem en qüestions diverses com:

 • Desafiament de la identitat catalana
 • Eliminació de patrimoni per causes ideològiques
 • Censura i llibertat d'expressió
 • Diversitat i inclusió
 • Turisme cultural
 • Col·laboració i diàleg
 • Impacte en la educació artística
 • Patrimoni cultural
De tot això i de molt més tractarem en la propera tertúlia a la qual esteu tots convidats.

El Cafè de l'Òpera és un espai emblemàtic, on recuperem les tertúlies intel·lectuals de vessant històric, patrimonial o artística catalana.

Data i hora: Dimarts 19 de desembre, a les 5 de la tarda.
Organitza: Cercle Català d'Història.
Ubicació: La Rambla 74 - Barcelona.
Inscripcions: info@cch.cat o telf. 619-579-870 / 690-381-496
Preu: 5€. Cal reserva prèvia.Conferència, 13.12.2023
Conferència: "La cultura immersiva, un nou món de possibilitats"

L'Aula d'Extensió Universitària de Sant Quirze del Vallès es troba ja celebrant el darrer trimestre d'activitats de l'any 2023. En aquest marc i en la secció de noves tecnologies, l'entitat vallesana ha convidat al president de la nostra entitat, en Joaquim Ullan, a pronunciar una conferència que portarà per títol, La cultura immersiva, un nou món de possibilitats.

L'aparició del telèfon mòbil va suposar un canvi en les nostres vides, permetent-nos estar connectats en tot moment i des de qualsevol lloc. Ara, amb l'arribada de la cultura immersiva i de les noves eines digitals, els límits desapareixen.

La realitat virtual, la realitat augmentada o la intel·ligència artificial ens endinsen en un món que només havíem imaginat en les pel·lícules de ciència-ficció. Aquestes eines ens permeten viatjar a mons virtuals sense moure'ns de casa, experimentar sensacions i emocions noves i aprendre de manera més immersiva.

La medicina, l'ensenyament, la ciència, la cultura i la informàtica són sols alguns dels camps que es veuran beneficiats per aquestes noves eines. La cultura immersiva és un nou món de possibilitats que ens permeten connectar amb el món de manera més profunda i transformadora. No obstant això, també és important ser conscients dels seus límits i dels riscos que comporta la seva utilització.

L'addicció a les tecnologies immersives és un risc potencial, ja que poden ser molt addictives. A més, l'ús inadequat d'aquestes tecnologies pot conduir a la manipulació o a l'entorn virtual.

Per això, serà necessari regular la cultura immersiva d'una manera legal i ètica, per garantir que s'utilitzi de manera responsable i segura.


Data i hora: Dimecres 13 de desembre, a les 6 de la tarda.
Organitza: Aula d'Extensió Universitària de Sant Quirze del Vallès.
Ubicació: La Patronal - Avinguda Pau Casal, 86 de Sant Quirze del Vallès (Vallès Occidental).
Nota: Per assistir cal estar associat a l'Aula d'Extensió Universitària.Celebració, 21.10.2023
Celebrem els 15 anys del Cercle Català d’Història!
El 20 d’octubre de 2008, naixia a Barcelona la nostra entitat i d’això, ja fa quinze anys. Estem de celebració!
Per celebrar-ho amb els nostres socis i amics, us proposem gaudir d’una jornada lúdica on puguem recordar la feina feta i la molta que queda per fer.
Així doncs, volem convidar-vos a participar el proper dissabte, 21 d’octubre, d’aquesta jornada amb el següent programa d’activitats:

 • 09:45 h – Trobada a la plaça del Rei de Barcelona.
 • 10:00 h – Visita guiada al MUHBA (Museu d’Història de Barcelona) on descobrirem els tresors amagats de la ciutat romana i de la medieval.
 • 12:15 h – Repàs als 15 anys de trajectòria del Cercle Català d’Història i als projectes futurs.
 • 13: 30 h – Dinar de germanor a Can Culleretes, al carrer d’en Quintana, 5 – Barcelona (28 €/pers). Veieu el menú.
 • 16:15 h – Acomiadament.
El dinar a Can Culleretes té un preu de 28 €/persona i la visita al MUHBA és una activitat a la qual el Cercle Català d’Història us convida.

Per raons d’aforament les places són limitades així que, us recomanem realitzar la reserva com més aviat millor.

Els interessats podeu fer la reserva mitjançant correu a info@cch.cat o al telèfon 619.579.870. La reserva es considerarà efectiva un cop realitzada transferència del preu del dinar al compte corresponent que us donarem quan hagueu fet l’esmentada reserva. Les places són limitades. Data límit: 15 d’octubre.

«No podràs creuar l’oceà si primer no tens el coratge de perdre de vista la riba...» (Cristòfor Colom, almirall de la Mar Oceana)


Fem Cercle. Fem Història!


Data i hora: Dissabte 21 d'octubre, a partir de les 9:45 del matí.
Organitza: Cercle Català d'Història.
Ubicació: MUHBA (Pl. del Rei, s/n, 08002 Barcelona), i Can Culleretes (Carrer d'en Quintana, 5, 08002 Barcelona).
Inscripcions: info@cch.cat o telf. 619-579-870
Límit confirmacions: 15 d'octubre
La informació en format pdfRutes guiades, 5 i 19 d'agost
Ruta guiada: "Cristòfor Colom i la vila de Pals: La història mai explicada de la Descoberta d'Amèrica"

El Cercle Català d’Història es plau en convidar-vos a una nova edició de la nostra coneguda ruta que us mostrarà els espais d'aquesta antiga vila reial, relacionats amb Cristòfor Colom i la seva gran gesta.
Cristòfor Colom escrigué en el seu Diari a Bord: "I vaig venir a la vila de Pals que és port de mar...”. La història d'un gran misteri universal, d'una gesta ocultada i de l'enorme desaparició de documents. Amb noves proves que revelen l'enigma i descobreixen una antiga vila reial i un port protagonistes de la preparació del 1er viatge colombí.
Vine a conèixer al més gran dels almiralls catalans, el port de Pals i les darreres troballes presentades al Congrés Internacional d'Americanistes, del passat 2018 a Salamanca.

Lloc d'inici: Casa de Cultura "Ca la Pruna", Pals (Baix Empordà).
Data i hora: Dissabtes 5 i 19 d'agost, a les 7:00 de la tarda.
Organitza: MÍTIC Experience
Col·labora: Cercle Català d'Història.
Ubicació: Pals (Baix Empordà).
Inscripcions: +Info i ReservesRuta guiada, 24 de juny
Ruta guiada: "Cristòfor Colom i la vila de Pals: La història mai explicada de la Descoberta d'Amèrica"

El Cercle Català d’Història es plau en convidar-vos a una nova edició de la nostra coneguda ruta que us mostrarà els espais d'aquesta antiga vila reial, relacionats amb Cristòfor Colom i la seva gran gesta.
Cristòfor Colom escrigué en el seu Diari a Bord: "I vaig venir a la vila de Pals que és port de mar...”. La història d'un gran misteri universal, d'una gesta ocultada i de l'enorme desaparició de documents. Amb noves proves que revelen l'enigma i descobreixen una antiga vila reial i un port protagonistes de la preparació del 1er viatge colombí.
Vine a conèixer al més gran dels almiralls catalans, el port de Pals i les darreres troballes presentades al Congrés Internacional d'Americanistes, del passat 2018 a Salamanca.

Lloc d'inici: Casa de Cultura "Ca la Pruna", Pals (Baix Empordà).
Data i hora: Dissabte 24 de juny, a les 6:30 de la tarda.
Organitza: MÍTIC Experience
Col·labora: Cercle Català d'Història.
Ubicació: Pals (Baix Empordà).
Inscripcions: +Info i ReservesRuta guiada, 20 de maig a les 17 h
Ruta guiada: "La petjada humana a la platja de Pals: De la pesca a la guerra freda"

El Cercle Català d’Història es plau en convidar-vos a una edició especial d'aquesta ruta, que forma part de l'agenda d'activitats de la Setmana del Parc Natural del Montrí, les Illes Medes i el Baix Ter, 2023.
En aquesta ruta, visitaras al jaciment medieval de la Torre Mora, l'antiga vila marinera dels pescadors de Pals. La resseguirem fins a l'interior del recinte de Ràdio Liberty per conèixer quina activitat s'hi desenvolupava.
T'explicarem com la construcció de Ràdio Liberty va protegir-la de desaparèixer sota les dunes i l'oblit i el paper transcendental de Pals en la història contemporània durant el període de la guerra freda.

Un 30% de la entrada anirà destinat a un projecte de recuperació del patrimoni a Pals.

Lloc d'inici: Torre Mora, a la Platja de Pals (Baix Empordà).
Data i hora: Dissabte 20 de maig, a les 5 de la tarda.
Organitza: Cercle Català d'Història.
Ubicació: Pals (Baix Empordà).
Inscripcions: +Info i Reserves
Programa d'activitats: Setmana del parc, 2023.Ruta guiada, 8 d'abril
Ruta guiada: "Cristòfor Colom i la vila de Pals: La història mai explicada de la Descoberta d'Amèrica"

El Cercle Català d’Història es plau en convidar-vos a una nova edició de la nostra coneguda ruta que us mostrarà els espais d'aquesta antiga vila reial, relacionats amb Cristòfor Colom i la seva gran gesta.
Cristòfor Colom escrigué en el seu Diari a Bord: "I vaig venir a la vila de Pals que és port de mar...”. La història d'un gran misteri universal, d'una gesta ocultada i de l'enorme desaparició de documents. Amb noves proves que revelen l'enigma i descobreixen una antiga vila reial i un port protagonistes de la preparació del 1er viatge colombí.
Vine a conèixer al més gran dels almiralls catalans, el port de Pals i les darreres troballes presentades al Congrés Internacional d'Americanistes, del passat 2018 a Salamanca.

Lloc d'inici: Casa de Cultura "Ca la Pruna", Pals (Baix Empordà).
Data i hora: Dissabte 8 d'abril, a les 6 de la tarda.
Organitza: MÍTIC Experience
Col·labora: Cercle Català d'Història.
Ubicació: Pals (Baix Empordà).
Inscripcions: +Info i ReservesConferència, 02.03.2023
Conferència: "Cristòfor Colom, una qüestió d'Estat"
L'Aula d'Extensió Universitària de les Garrigues, tutelat per la Universitat de Lleida (UdL), es troba ja celebrant el segon semestre del curs 2022-2023. En aquest marc i en la secció d'història, l'entitat de ponent ha convidat al president de la nostra entitat, en Joaquim Ullan, a pronunciar una conferència que portarà per títol, Cristòfor Colom, una qüestió d'Estat.

Aquesta conferència tindrà lloc el proper dijous dia 2 de març, a la seu de què disposa l'entitat organitzadora, a les Borges Blanques. Serà a les 4 de la tarda.

En aquest acte, es tractarà de donar una visió general de la qüestió colombina així com alguna de les darreres novetats al respecte. Posteriorment, hi haurà un torn de diàleg amb el públic assistent.

Data i hora: Dijous 2 de març, a les 4 de la tarda.
Organitza: Aula d'Extensió Universitària de les Garrigues (UdL).
Ubicació: Centre d'Empreses Innovadores (CEI) - Av. Francesc Macià, s/n, 25400 Les Borges Blanques (les Garrigues).Tertúlia virtual, 15.12.2022
Tertúlia virtual-El Cafè de l'Òpera: "Les constitucions de Catalunya: Bases d'un Estat"
El Cercle Català d’Història es plau en convidar-vos a la propera tertúlia virtual que realitzarem i que es coneix com, "El Cafè de l’Òpera”, en record de les tertúlies presencials que realitzàvem en aquell emblemàtic espai barceloní, abans que la pandèmia, alterés les nostres vides.

El passat 6 de desembre, s'ha commemorat l'aprovació d'una Constitució Espanyola, que a banda d'estar desbordada, simbolitza qualsevol cosa excepte una democràcia plena. Enmig de tot aquest debat i caient com sempre en el parany, els catalans oblidem un dels monuments més grans creats per aquesta nació en plena època medieval: les seves constitucions, que a banda de ser el fonament d'aquell estat medieval, es convertí alhora, en tot un monument jurídic, a l'alçada de les més avançades del món.

 • Fou la base de l'Estat Català?
 • Un monument jurídic medieval?
 • Com i perquè cal reivindicar-les?
De tot això i de molt més tractarem en la propera tertúlia virtual a la qual esteu tots convidats.

El Cafè de l'Òpera (ara virtual) és un espai emblemàtic, on recuperem les tertúlies intel·lectuals de vessant històric, patrimonial o artística catalana.

Data i hora: Dijous 15 de desembre, a les 7 del vespre.
Organitza: Cercle Català d'Història.
Ubicació: Activitat virtual.
Inscripcions: info@cch.cat o telf. 619-579-870 / 690-381-496
* Uns dies abans de l'activitat, rebreu l'enllaç de la tertúlia virtual.Ruta guiada, 06, 13, 20 i 27 d'agost
Ruta guiada: "Cristòfor Colom i la vila de Pals: La història mai explicada de la Descoberta d'Amèrica"

El Cercle Català d’Història es plau en convidar-vos a una nova edició de la nostra coneguda ruta que us mostrarà els espais d'aquesta antiga vila reial, relacionats amb Cristòfor Colom i la seva gran gesta.
Cristòfor Colom escrigué en el seu Diari a Bord: "I vaig venir a la vila de Pals que és port de mar...”. La història d'un gran misteri universal, d'una gesta ocultada i de l'enorme desaparició de documents. Amb noves proves que revelen l'enigma i descobreixen una antiga vila reial i un port protagonistes de la preparació del 1er viatge colombí.
Vine a conèixer al més gran dels almiralls catalans, el port de Pals i les darreres troballes presentades al Congrés Internacional d'Americanistes, del passat 2018 a Salamanca.

Lloc d'inici: Casa de Cultura "Ca la Pruna", Pals (Baix Empordà).
Data i hora: Dissabtes 6, 13, 20 i 27 d'agost, a les 7 de la tarda.
Organitza: MÍTIC Experience
Col·labora: Cercle Català d'Història.
Ubicació: Pals (Baix Empordà).
Inscripcions: +Info i ReservesRuta guiada, 25.06.2022
Ruta guiada: "Cristòfor Colom i la vila de Pals: La història mai explicada de la Descoberta d'Amèrica"

El Cercle Català d’Història es plau en convidar-vos a una nova edició de la nostra coneguda ruta que us mostrarà els espais d'aquesta antiga vila reial, relacionats amb Cristòfor Colom i la seva gran gesta.
Cristòfor Colom escrigué en el seu Diari a Bord: "I vaig venir a la vila de Pals que és port de mar...”. La història d'un gran misteri universal, d'una gesta ocultada i de l'enorme desaparició de documents. Amb noves proves que revelen l'enigma i descobreixen una antiga vila reial i un port protagonistes de la preparació del 1er viatge colombí.
Vine a conèixer al més gran dels almiralls catalans, el port de Pals i les darreres troballes presentades al Congrés Internacional d'Americanistes, del passat 2018 a Salamanca.

Lloc d'inici: Casa de Cultura "Ca la Pruna", Pals (Baix Empordà).
Data i hora: Dissabte 25 de juny, a les 7 de la tarda.
Organitza: MÍTIC Experience
Col·labora: Cercle Català d'Història.
Ubicació: Pals (Baix Empordà).
Inscripcions: +Info i ReservesRuta guiada, 19.06.2022
Ruta guiada: "Salvem Ràdio Liberty"

El Cercle Català d’Història es plau en convidar-vos a una ruta-guiada que s'enmarca dins de la campanya "Salvem Ràdio-Liberty". Aquesta ruta consistira en una visita a l'antiga vila medieval dels pescadors i a les instal·lacions de l'antiga emisora nordamericana i al seu entorn.
La ruta es realitzarà el diumenge dia 19 de juny i començarà a les 9:30 del matí. El punt de trobada serà la Torre Mora (a la zona de pic-nic), a les afores de Ràdio Liberty.
Un cop finalitzada la ruta, els que ho desitgeu, podreu participar d'una banyada col·lectiva a la platja de Pals.

Lloc d'inici: Torre Mora, Pals (Baix Empordà).
Data i hora: Diumenge 19 de juny, a les 9:30 del matí.
Organitza: Cercle català d'Història, Salvem Platja de Pals, i Gent del Ter.
Ubicació: Pals (Baix Empordà).
Inscripcions: Visita gratuïta. Inscripcions per e-mail a: info@cch.catTaula rodona, 09.06.2022
Taula rodona: "Ruta de la Guerra Freda a la Costa Brava. Ràdio Liberty i Base Loran, un patrimoni europeu a preservar i potenciar"
El Cercle Català d’Història, Salvem Platja de Pals i Gent del Ter, es plauen en convidar-vos a la taula rodona que tindrà lloc el dia 9 de juny a la Casa de Cultura de Girona, concretament a l'Aula A.

A la Costa Brava encara tenim un tresor per compartir, exponent de la importància estratègica del nostre territori en el Parc natural del Montgrí, Illes Medes i Baix ter, indispensable per a explicar la història del S. XX, amb l'aval de la Comissió Europea.

La recuperació dels espais naturals de Ràdio Liberty a Pals i de Base Loran a l'Estartit són dos reptes a assolir. L'espai natural de Ràdio Liberty ofereix una visió integradora dels valors naturals, arqueològics i patrimonials i pot promoure una manera equilibrada de conservar i potenciar aquests paratges. El paper històric que jugà l'emissora de Ràdio Liberty de Pals amb la caiguda del teló d'acer, i una tecnologia analògica d'última generació que emetia des d'un lloc únic com és la platja de Pals, suposa la memòria viva de la lluita per la pau durant el segle XX.

Ara, ecologia, sostenibilitat, natura, història i patrimoni poden conviure i ser posats en valor. Seguint les directrius de la Carta Europea de Turisme Sostenible, es conjuga la protecció d'un espai natural únic a Catalunya que conté jaciments arqueològics i patrimoni industrial, amb la convivència i l'observació d'espècies importants protegides i en perill d'extinció, com el corriol camanegre o la stachys marítima.

La Base Loran C de l'Estartit, l'antiga estació d'emissió de radionavegació pel mar Mediterrani que va tenir un paper tan destacat a la Costa Brava, llueix a l'Alt de la Pedrosa. Es basava en les ones de ràdio de baixa freqüència i triangulava amb les bases de Lampedusa (Itàlia) i Kargaburum (Turquia) per a conèixer la posició exacta de les embarcacions. Actualment la Base Loran C, vol acollir un espai divulgatiu del Parc Natural i la Memòria Històrica, en un marc natural únic i fascinant de paisatge i memòria.

Aquests dos indrets són el reflex i el vincle de la memòria col·lectiva amb la nostra història essent part d'un projecte de territori, com és la ruta de la Guerra Freda a la Costa Brava, que pot permetre difondre els valors de natura, història i patrimoni a les generacions actuals i futures i que comparteix i incorpora el lema i el missatge de la UNESCO que diu el següent: "Cultivem el coneixement per millorar l'endemà"

Data i hora: Dijous 9 de juny, a les 7 del vespre.
Organitza: Cercle Català d'Història, Salvem Platja de Pals i Gent del Ter.
Amb el suport de: Comissió de la Dignitat i Amics de la UNESCO de Girona.
Amb la col·laboració de: SOS Costa Brava.
Amb la participació de:

Ubicació: Casa de Cultura de Girona, Aula-A - Pl de l'Hospital, núm.6, Girona.
Inscripcions: Activitat oberta
Tertúlia virtual, 12.05.2022
Tertúlia virtual-El Cafè de l'Òpera: "Colom, la recerca científica i com fer-la transcendir"
El Cercle Català d’Història es plau en convidar-vos a la propera tertúlia virtual que realitzarem i que es coneix com, "El Cafè de l’Òpera”, en record de les tertúlies presencials que realitzàvem en aquell emblemàtic espai barceloní, abans que la pandèmia, alterés les nostres vides.
En la darrera tertúlia i que duia per títol «Cristòfor Colom i l'esclavitud, un relat imposat», vam poder debatre sobre l'onada de populisme que envaeix la política actual, i com aquesta política en molts casos, pretén inculcar un determinat relat interessat, que davant d'una societat reacia a qualsevol actitud crítica, pugui assentar-se com si es tractés d'un dogma.
Continuant aquell debat, ara volem deixar de banda la qüestió més política i centrar-nos en la recerca científica. En aquest sentit, en la propera tertúlia volem plantejar-nos un altre problema, el de la baixa receptivitat o desinterès envers els resultats d'aquestes recerques entorn de Colom, i com actuar quan aquests no són atesos adequadament per la comunitat intel·lectual.

 • Què és una recerca multidisciplinària?
 • S'ha realitzat algun tipus de recerca similar?
 • Quina ha estat la recepció i les conseqüències?
De tot això i de molt més tractarem en la propera tertúlia virtual a la qual esteu tots convidats.

El Cafè de l'Òpera (ara virtual) és un espai emblemàtic, on recuperem les tertúlies intel·lectuals de vessant històric, patrimonial o artística catalana.

Data i hora: Dijous 12 de maig, a les 7 del vespre.
Organitza: Cercle Català d'Història.
Ubicació: Activitat virtual.
Inscripcions: info@cch.cat o telf. 619-579-870 / 690-381-496
* Uns dies abans de l'activitat, rebreu l'enllaç de la tertúlia virtual.
Ruta guiada, 16.04.2022
Ruta guiada: "Cristòfor Colom i la vila de Pals: La història mai explicada de la Descoberta d'Amèrica"

El Cercle Català d’Història es plau en convidar-vos a una nova edició de la nostra coneguda ruta que us mostrarà els espais d'aquesta antiga vila reial, relacionats amb Cristòfor Colom i la seva gran gesta.
Cristòfor Colom escrigué en el seu Diari a Bord: "I vaig venir a la vila de Pals que és port de mar...”. La història d'un gran misteri universal, d'una gesta ocultada i de l'enorme desaparició de documents. Amb noves proves que revelen l'enigma i descobreixen una antiga vila reial i un port protagonistes de la preparació del 1er viatge colombí.
Vine a conèixer al més gran dels almiralls catalans, el port de Pals i les darreres troballes presentades al Congrés Internacional d'Americanistes, del passat 2018 a Salamanca.

Lloc d'inici: Casa de Cultura "Ca la Pruna", Pals (Baix Empordà).
Data i hora: Dissabte 16 d'abril, a les 11 del matí.
Organitza: MÍTIC Experience
Col·labora: Cercle Català d'Història.
Ubicació: Pals (Baix Empordà).
Inscripcions: +Info i Reserves
Tertúlia virtual, 12.04.2022
Tertúlia virtual-El Cafè de l'Òpera: "Cristòfor Colom i l'esclavitud, un relat imposat"
El Cercle Català d’Història es plau en convidar-vos a la propera tertúlia virtual que realitzarem i que es coneix com, "El Cafè de l’Òpera”, en record de les tertúlies presencials que realitzàvem en aquell emblemàtic espai barceloní, abans que la pandèmia, alterés les nostres vides.
Se sol afirmar que Cristòfor Colom és el personatge de qui, després de Jesucrist, més s'ha escrit. Amb tot, no cal dir que des d'antuvi, tot el que ha envoltat a aquest personatge, ha estat envoltat d'un aire de misteri que l'han convertit en un dels personatges més controvertits de la història, i no precisament per voluntat seva.
En es darrers anys, s'ha posat en marxa una aferrissada campanya política i mediàtica amb la finalitat de convertir al gran almirall en cap de turc de tots els foscos esdeveniments que van tenir lloc a Amèrica al llarg de dècades de colonització, i molt especialment, tractant de donar una imatge de Colom, d'esclavista sense escrúpols.

 • Humanista o esclavista?
 • Just o tirà?
 • Que hi ha darrere d'aquesta campanya?
De tot això i de molt més tractarem en la propera tertúlia virtual a la qual esteu tots convidats.

El Cafè de l'Òpera (ara virtual) és un espai emblemàtic, on recuperem les tertúlies intel·lectuals de vessant històric, patrimonial o artística catalana.

Data i hora: Dimarts 12 d'abril, a les 7 del vespre.
Organitza: Cercle Català d'Història.
Ubicació: Activitat virtual.
Inscripcions: info@cch.cat o telf. 619-579-870 / 690-381-496
* Uns dies abans de l'activitat, rebreu l'enllaç de la tertúlia virtual.
Tertúlia virtual, 10.03.2022
Tertúlia virtual-El Cafè de l'Òpera: "La lluita per la memòria. Radio Liberty i Base Loran, una mostra més de silenciament"

El Cercle Català d’Història es plau en convidar-vos a la primera tertúlia virtual que realitzarem i que duu per nom, "El Cafè de l’Òpera”, en record de les tertúlies presencials que realitzàvem en aquell emblemàtic espai barceloní, abans que la pandèmia, alterés les nostres vides.
Descobreix els secrets d'aquests equipaments militars i la lluita que mantenen diferents entitats, no solament per mantenir en peus les restes d'aquests històrics espais ara quasi derruïts, sinó també, per convertir-los en espais d'interpretació moderns, que ens permetin mantenir la memòria històrica i evitar així, l'oblit de tot el que un dia van representar.

 • Estem davant d'un silenciament organitzat?
 • Aquest silenciament és extensible a molts altres episodis de la nostra història?
 • Quin paper juguem tots plegats?
El Cafè de l'Òpera (ara virtual) és un espai emblemàtic, on recuperem les tertúlies intel·lectuals de vessant històric, patrimonial o artística catalana.

Data i hora: Dijous 10 de març, a les 7 del vespre.
Organitza: Cercle Català d'Història.
Col·labora: Salvem Platja de Pals
Ubicació: Activitat virtual.
Inscripcions: info@cch.cat o telf. 619-579-870 / 690-381-496
* Uns dies abans de l'activitat, rebreu l'enllaç de la tertúlia virtual.
 
 
Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana
"Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana, de Jaume Benages, Eva Sans i Joaquim Ullan.

Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:


Actualitat
Els paisatges del mediterrani!"

Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"

L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa