Inici  |  Contacta´ns  |  Enllaços Cerca avançada  |  MITIC Experience
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Principals col·laboradors
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Seccions

Editorial
Editorials anteriors
Agenda
Activitats anteriors
L'article
Articles anteriors
L'entrevista
Entrevistes anteriors
Notícies
Notícies anteriors
Recomanacions
Recomanacions anteriors
Opinió
Opinions anteriors
Projectes
Recerca colombina
Ràdio Liberty
Conferències
Conferències anteriors

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català
cch
 

Notícies

Notícies, abril 2024
Ràdio Liberty, la base Loran i el Pení: el triangle oblidat de la Guerra Freda a la Costa Brava

Avui el Diari ARA dedica dues planes completes al conflicte de Radio Liberty i a la falta de capacitat i de diàleg de les institucions per tal de trobar una sortida a les peticions de la societat civil dirigides a convertir aquell espai en un espai de referència cultural.

"Entitats ecologistes i culturals demanen a les administracions inversions per convertir les runes de les antigues bases militars americanes en museus o centres d'interpretació.

Darrere la platja de Pals, en un dels camins que porta al mar, es camuflen entre pins, matolls i dunes de sorra un seguit d'edificis abandonats, plens de grafitis, brutícia i en estat ruïnós. Són les antigues instal·lacions de Ràdio Liberty, una emissora d'ona curta construïda pels americans en un punt estratègic de la Costa Brava per tal de difondre propaganda anticomunista cap a Rússia durant la Guerra Freda. Va jugar un paper clau en la batalla pel control de la informació entre el bàndol estatunidenc i la Unió Soviètica a la segona meitat del segle XX, fins que, el 2006, superats els anys de més tensió, el senyal va deixar d'estar operatiu i les antenes es van derruir. Des de llavors les 33 hectàrees de la base radiofònica de Pals han quedat absolutament descuidades, sense cap placa ni memorial que expliqui la seva història, i han esdevingut un focus de vandalisme, festes il·legals, botellades i pillatge." Notícia publicada al Diari ARA, el 25/04/2024.   Llegir més!.Notícies, abril 2024
SOS Costa Brava convoca una concentració per salvar Ràdio Liberty

SOS Costa Brava conjuntament amb diverses entitats ha convocat una concentració dissabte a dos quarts de dotze del migdia al camí de ronda fins a la platja de Pals, davant de Ràdio Liberty, per reclamar una "actuació urgent" per a la preservació del patrimoni natural, històric i arqueològic de l'antiga estació. També demanen mesures de vigilància i control per evitar que es malmeti més amb un accés públic ordenat.
Les entitats consideren que s'hauria de mantenir l’edificació central de les antigues oficines de Ràdio Liberty i crear un centre d’interpretació que expliqui la fauna i flora del parc natural, així com la història de Ràdio Liberty i la Guerra Freda més recent i els jaciments arqueològics de la vila marinera i la Torre Mora.
Salvem la Platja de Pals, SOS Costa Brava, el Cercle Català d’Història, la Gent del Ter, Amics de la Unesco de Girona i la Comissió de la Dignitat han convocat una concentració pacífica sota el lema ‘Salvem Ràdio Liberty’. Notícia publicada al Diari de Girona, el 17/04/2024.   Llegir més!.Notícies, abril 2024
Acte: SALVEM RÀDIO LIBERTY: Arquitectura, Història i Natura

El dissabte dia 20 d'abril, concentració pacífica. Vine a l'acte per reclamar un pressupost per la recuperació arquitectònica i natural de Ràdio Liberty. Ens trobarem a les 11:30 h al camí de ronda fins a la platja davant de Ràdio Liberty, Pals.
La jornada reivindicativa és organitzada per Salvem la Platja de Pals juntament amb la col·laboració del Cercle Català d'Història, de Gent del Ter, de S.O.S. Costa Brava, de Amics de la Unesco de Girona, de Comissió de la Dignitat i de IADEN Salvem l'Empordà.Notícies, març 2024
La denúncia contra la construcció d’un parc d’skate a Radio Liberty, notícia a les televisions

Aquesta setmana ha estat notícia a les televisions, la denúncia interposada pel Cercle Català d'Història davant dels Mossos d'Esquadra per la construcció d’unes rampes de patinatge a les instal·lacions de l’antiga Radio Liberty a Pals. “Qualsevol persona entra sense cap mena de problemes en aquest espai protegit, fa el que vol i fins i tot en aquest cas, fa les destrosses que li venen en gana.”, critica el president de l’entitat, Joaquim Ullan, que assegura que “el més greu de tot, i això no sol passar en un país normal, és que l'administració no s'adoni del valor real que té aquest espai”. En aquest sentit, l’associació reclama “inversió” a la Generalitat i l’Estat perquè “donin suport a l’Ajuntament i dotin de pressupost el projecte de creació d’un centre d’interpretació de la guerra freda, del jaciment arqueològic, així com, de la flora i la fauna del parc natural.
A banda d'en Joaquim Ullan, president del Cercle Català d'Història també ha estat entrevistat en Nítis Balaguer, representant de Salvem la Platja de Pals.
Podeu veure els vídeos de les notícies en enllaços com el de Canal 3/24 (TV3), i també a TV Costa Brava.


Notícies anteriors! 
 
Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana
"Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana, de Jaume Benages, Eva Sans i Joaquim Ullan.

Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:


Actualitat
Els paisatges del mediterrani!"

Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"

L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa