Inici  |  Contacta´ns  |  Enllaços Cerca avançada  |  MITIC Experience
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Seccions

Editorial
Editorials anteriors
Agenda
Activitats anteriors
L'article
Articles anteriors
L'entrevista
Entrevistes anteriors
Recomanacions
Recomanacions anteriors
Projectes
Recerca colombina
Ràdio Liberty
Conferències
Conferències anteriors

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català
cch
 

Hemeroteca

» Setmana del 20/01/09 al 26/01/09

Refranyer

"El que treguis de la mar, pescat o salvat, és ben teu i t'ho has guanyat."

La marina catalana

Jaume Ferrer de Blanes, els comtes de Mòdica i la descoberta del nou món
Com recordareu, la setmana passada parlàvem d'en Rafael Torrent i Orri, qui va néixer a Olot el 9 d’abril de 1915, i va morir a Figueres el 29 d’agost de 1992. Nomenat Cronista Oficial de la ciutat de Figueres l’any 1969, fou col·laborador habitual dels mitjans de comunicació locals, com l’Empordà i l’Hora Nova. Escriví diverses obres i articles sobre la nostra història. Aquesta setmana incorporem al nostre arxiu un altre dels seus articles al voltant de la figura d'en Jaume Ferrer de Blanes. En aquest extens article publicat als Annals de l'Institut d'Estudis Gironins (Any: 1976 Vol.: 23), ens ajuda a relacionar aquest important personatge amb d'altres no gensmenys importants de la historiografia del nostre país. Article d'en Rafael Torrent i Orri.    (.pdf)

Temps de guerra i repressió

La connexió corsa
"Parlar de Còrsega és parlar d'un altre país germà, mediterrani i insular, amb una llengua pròpia, el cors, parlat també al nord de Sardenya, que no té caràcter oficial reconegut per l'Estat francès sota el qual es troba sotmesa aquesta nació, i s'ha de conformar amb un estatus especial que permet el seu ús en l'ensenyament i l'administració. La distinta consideració sobre la llengua i el seu nombre de parlants es pot veure en les diferents versions de la Viquipèdia en cors, català, italià o francès, entre d'altres." Article d'en Talaiòtic.    (.pdf)

Imaginari català

Amera
"La setmana passada parlàvem dins la nostra secció de l’Imaginari Català, del grup de teatre medieval i col·laboradors nostres, Alma Cubrae, i de les possibilitats que al respecte ofereix la recreació històrica i de llegendes vers la difusió al públic de treballs de recuperació històrica. Avui us presentem una mostra del que és pot fer en el camp del cinema i ho fem amb film curt, produït per l’Ajuntament d'Amer i Mel Films. El projecte va ser una iniciativa de l’Ajuntament d’Amer, amb el fi de promocionar la seva vila. Amera és una recreació històrica dels inicis de la vila d'Amer. Aquest film introdueix el DVD promocional del poble i ha funcionat com a Pregó 2008 a la Festa Major d'Amer." Article d'en Joaquim Ullan.    (.htm)

Pensament català

Les quatre columnes, a la tardor
"Les quatre columnes que simbolitzen Catalunya tornaran a presidir Montjuïc aquesta mateixa tardor. L'Ajuntament de Barcelona convocarà aquest febrer el concurs per iniciar les obres de restitució de les quatre columnes jòniques de l'arquitecte i president de la Mancomunitat, Josep Puig i Cadafalch, enderrocades pel general Primo de Rivera. Després de dècades de peticions per part de diverses entitats catalanistes, i de compromisos incomplerts per part del mateix Ajuntament, l'obra de restitució es durà a terme aquest any. Abans d'acabar el 2009 estaran enllestides, segons les previsions municipals." Article del diari AVUI del 19/01/09.    (.pdf)

La biblioteca

"Speculum al foder", text anònim
"Mort el general Ísimo cal reconèixer que a l’estat espanyol, i en molts aspectes, la societat va desencotillar-se. Un dels signes d’aquest canvi és el que llavors va batejar-se com el destape, sobretot en els espectacles, els mitjans de comunicació i, també, els llibres. La febrada arribà a afectar fins la col·lecció Calamus scriptorius, que era un poti-poti de “libros antiguos y modernos, documentos, epistolarios y manuscritos”, que el 1978 publica en edició bilingüe –català i castellà– un breu manuscrit de temàtica eròtico-mèdica o, dit d’altra manera, una guia per a la salut i el gaudi sexuals." per Jordi Peñarroja.    (.htm)


Hemeroteca / Darreres novetats

 
 
Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana
"Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana, de Jaume Benages, Eva Sans i Joaquim Ullan.

Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:


Actualitat
Els paisatges del mediterrani!"

Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"

L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa