Inici  |  Contacta´ns  |  Enllaços Cerca avançada  |  MITIC Experience
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Seccions

Editorial
Editorials anteriors
Agenda
Activitats anteriors
L'article
Articles anteriors
L'entrevista
Entrevistes anteriors
Recomanacions
Recomanacions anteriors
Projectes
Recerca colombina
Ràdio Liberty
Conferències
Conferències anteriors

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català
cch
 

Hemeroteca

» Setmana del 21/04/09 al 27/04/09

Espai d'actualització setmanal amb nous articles o d'altres d'interès

Refranyer

"Treballar, menjar i estalviar, vida del bon català."

La marina catalana

Presència catalana en la repoblacion almeriense del siglo XV
"Us mostrem un treball sobre la presència repobladora catalana a l'Almeria del segle XV, arran de la política de repoblació dels Reis Catòlics el maig de 1491. L'autora explica com seguint la recerca toponímica d'aquesta part de la població, es coneix com la majoria de catalans provenien de Girona, i eren mercaders i artesans. De diversos oficis, en ressalta que també hi deuria haver “gent de la mar” tot i la manca d'informació al respecte. Segons la nostra opinió, la presència catalana podria obeïr a l'activitat comercial que els consulats catalans tenien al llarg d'aquelles terres." Article de n'a Maria de los Desamparados Martínez San Pedro.

El temporal de mar posa al descobert galeres de fa més de dos mil anys a Roses i l'Estartit
"El fort temporal de llevant que per Nadal va afectar el litoral gironí ha permès posar al descobert una part de les galeres que des de fa dos mil anys estaven protegides sota el sediment marí davant la costa gironina. Aquestes troballes, fins ara desconegudes, se situarien ben bé a davant de la Ciutadella de Roses, entre Sant Martí d’Empúries i l’Escala, a les illes Medes, i fins i tot dins del riu Muga. Aquestes restes, documentades per l’investigador i divulgador científic Joaquim Casellas, demostrarien que la badia de Roses hauria estat un dels punts clau al voltant d’Empúries pel que fa al comerç de mercaderies durant la colonització marítima de la Mediterrània occidental que van dur a terme els grecs, i la posterior expansió de l’imperi Romà." Article del diari EL PUNT del 30/03/09.

Colón no desembarcó en San Salvador según la revista 'National Geographic'
"Cristóbal Colón descubrió América al desembarcar el 12 de octubre de 1492 en Cayo Samana, una pequeña isla de las Bahamas, y no en la isla de Guanahaní, llamada San Salvador, a 65 millas al Noroeste, como se había creído hasta ahora, según anunció ayer en Washington la revista Nacional Geographic. Los responsables de la publicación, que han llegado a esta conclusión tras investigar durante cinco años, arirmaron: "Creemos haber resuelto, después de cinco siglos, uno de los mayores misterios geográricos"." Article del diari EL PAIS del 09/10/86.    (.pdf)

Imaginari català

Entrevista a Ramon Cuellar, l'apassionat de les auques
La setmana passada, us vàrem parlar d’en Ramon Cuellar, conegut com “el rodolinaire”, gran promotor d’una cosa tan catalana com són les auques Avui us presentem aquesta entrevista amb en Ramon, qui ens parla de la seva gran entrega i estimació per la divulgació de la història, els costums i les tradicions de Catalunya. Gravació del CCH.    (.mp3)

Els segles d'or

Vers la demostració de la catalanitat del Quixot (XIV)
Amb el títol de "Vers la demostració de la catalanitat del Quixot", el nostre col·laborador i amic en Lluís Mª Mandado, ens ofereix una sèrie d'articles curts on analitza un bon grapat d'aspectes de l'obra d' "El Quixot de la Manxa". Amb la seva perspectiva i coneixements, ens aproparem una mica més a la realitat d'aquesta obra. Aquesta setmana el catorzè capitol. Articles d'en Lluís Mandado.    (.pdf)

La crítica

2014 contra la història
"Hi ha una commemoració en marxa, la dels 300 anys de la Guerra de Successió. L’any passat el record va ser per Almansa i la presa de Lleida i cal suposar que la culminació serà el 2014. En teoria hi ha sensibilització institucional atès que la Generalitat va crear, el 2005, una Comissió Catalunya 2014 per vetllar la memòria del període. Però la pràctica no es congruent. Les iniciatives institucionals, a hores d’ara, s’han limitat a una exposició “Catalunya i la Guerra de Successió” de tres mesos de durada." Article d'en F.X. Hernàndez Cardona.    (.pdf)


 

E-arxius

Espai de recuperació d'articles de les nostres bases de dades, i que ja han estat publicats anteriorment i que pel seu contingut creiem oportú tornar a presentar als nostres lectors.

Temps de guerra i repressió

La guerra del francès
"No fou una lluita exclusiva del regne d’Espanya contra un invasor francès, també l’hem de considerar dins d’un context mundial i, d’aquesta manera, s’ha d’inscriure com un episodi més del conflicte generat per la Revolució Francesa, amb la reacció de les monarquies absolutistes europees que no podien admetre de cap manera que “els súbdits del rei fossin ciutadans d’una nació”, i, a més a més, coexisteix amb l’etern conflicte pel control de les colònies i els seu comerç, entre la Gran Bretanya, França i Espanya, que originaren guerres declarades i d’altres encobertes en temps de pau." Article d'en Gustau Adzerias.    (.pdf)


Hemeroteca / Darreres novetats

 
 
Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana
"Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana, de Jaume Benages, Eva Sans i Joaquim Ullan.

Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:


Actualitat
Els paisatges del mediterrani!"

Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"

L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa