Inici  |  Contacta´ns  |  Enllaços Cerca avançada  |  MITIC Experience
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Principals col·laboradors
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Seccions

Editorial
Editorials anteriors
Agenda
Activitats anteriors
L'article
Articles anteriors
L'entrevista
Entrevistes anteriors
Notícies
Notícies anteriors
Recomanacions
Recomanacions anteriors
Opinió
Opinions anteriors
Projectes
Recerca colombina
Ràdio Liberty
Conferències
Conferències anteriors

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català
cch
 

Hemeroteca

» Setmana del 26/05/09 al 01/06/09

Espai d'actualització setmanal amb nous articles o d'altres d'interès

Refranyer

"Casa d'oronetes, molta sort i amoretes"

La marina catalana

Hierro y el portolano Dulcert
"Lo que voy a exponer aquí lleva “oculto” más de seis siglos y desde luego no es porque yo haya sido el primero en verlo, basta mirar la página 104 del Tomo I de la “Historia de Canarias” publicada en coleccionables dominicales por el diario “La Provincia”, para ver lo que yo vi y a partir e ahí comenzar a trabajar con una copia facsímil de la carta, ¿o es que el autor del artículo no se fijó en el mapa que acompañaba su escrito?" Article d'en José Antonio Hurtado    (.pdf)

Cristòfor Colom, El llibre de les Profecies, el pare Gorriti i Navarra (1)
"Cristòfor Colom va escriure un llibre, així s’accepta oficialment, que és conegut com a “El Llibre de les Profecies». El seu títol original és molt més llarg; diu així: « Llibre col·lecció d’autoritats, dites, sentències i profecies al voltant de la recuperació de la Santa Ciutat i de la muntanya de Déu, Sió, i al voltant de la invenció i conversió de les illes de l’Índia i de totes les gents i nacions als nostres reis hispans»" Article d'en Jordi Salat    (.pdf)

Ordinacions, privilegis i oficis: La regulació de l'art de l'especieria (S. XIV-XV)
"L’estudi de l’evolució de la regulació de l’art de l’especieria o apotecaria a Barcelona permet copsar com les arts i els oficis no solament s’aprofitaren en benefici propi de la cessió del ius statuendi al govern municipal, sinó que, quan ho van considerar convenient, van acudir al rei per tal que consolidés per via de privilegi la seva posició de força en el seu camp professional." Article d'en Carles Vela i Aulesa    (.pdf)

Temps de guerra i repressió

Nuevas aportaciones al exilio de los maestros republicanos
"El exilio del magisterio continuó durante los largos meses de contienda civil y tubo un momento álgido con la ocupación de Catalunya y aunque, más lentamente, perduró durante los primeros años del nuevo régimen. El magisterio, además por su importancia social sufrió una enorme represión y depuración bajo el régimen franquista a fin de configurar un colectivo dócil a la voluntad de los nuevos gobernantes." Article d'en Salomó Marquès.    (.pdf)

Els segles d'or

Si era el salat Galceran de Cardona, no era el cansat Garcilaso de la Vega
"Crec que a partir d’ara els que estimen la poesia del príncep dels poetes espanyols, abans que Castella es quedés aquest concepte, podran discutir amb passió o amb lament i plor, al seu gust, què volia dir en Cardona a en Boscà, o l’Albà. I anar discutint si realment era el Tajo, o el riu que feia salivar els escriptors d’amorosa poesia, el bucòlic Besós." Articles d'en Lluís Mandado.    (.pdf)

Especial

Actes de celebració a València sobre els 800 anys de la mort de Jaume I el conqueridor
La música no ha faltat en este homenatge al rei Conqueridor. 800 músics, tants com anys es compleixen del naixement de Jaume I, han desfilat pels carrers del centre històric de València. Des de les Torres de Serrans fins a la Plaça de l'Ajuntament han protagonitzat una entrada musical simbòlica carregada d'emoció. Per la vesprada, l'entrada de les milícies valencianes a la ciutat per la porta dels Serrans, encapçalades pel Penó de la Conquesta, ha sigut el punt de partida que ha continuat amb un espectacular correfocs i el castell de focs d'artifici a l'Alvereda de València a la mitjanit. Cliqueu sobre la imatge per vore la informació que ha facilitat hui Canal 9 en el Notícies de la nit.


 

E-arxius

Espai de recuperació d'articles de les nostres bases de dades que ja han estat publicats anteriorment i que pel seu contingut creiem oportú tornar a presentar als nostres lectors.

Cal saber

La Verge de Montserrat patrona d'Espanya
"Ferran d'Antequera, trobant-se malament, va decidir tornar a Saragossa, però abans es va fer pujar a Montserrat en llitera i una vegada confessat i combregat va passar allí la nit, morint l'endemà a Igualada. Els seus successors (Alfons el magnànim, Joan sense fe, els Reis Catòlics) també van professar una gran devoció a la "Moreneta"." Article d'en Manel Capdevila.    (.htm)


Hemeroteca / Darreres novetats

 
 
Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana
"Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana, de Jaume Benages, Eva Sans i Joaquim Ullan.





Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:






Actualitat
Els paisatges del mediterrani!"





Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"





L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa