Inici  |  Contacta´ns  |  Enllaços Cerca avançada  |  MITIC Experience
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Seccions

Editorial
Editorials anteriors
Agenda
Activitats anteriors
L'article
Articles anteriors
L'entrevista
Entrevistes anteriors
Recomanacions
Recomanacions anteriors
Projectes
Recerca colombina
Ràdio Liberty
Conferències
Conferències anteriors

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català
cch
 

Hemeroteca

» Setmana del 16/06/09 al 29/06/09

Espai d'actualització setmanal amb nous articles o d'altres d'interès

Refranyer

"Els catalans, mercaders o navegants"

Cal saber

Les illes Lucay
"En una cuidada y extensa selección de textos ninguno de ambos profesores han podido hallar la relación entre los Lequios que describe Galvâo, y los lucayos; la tesis de Varela es simple especulación. Pero según demuestro con las imágenes del Atlas de 1375 que acompaño, "Lucay" se lee claramente en una de las islas del grupo que se atribuye a las Azores en dicho Atlas, y que hasta ahora recibía el nombre de "liconigi" y que se supone la actual isla de Flores." Article d'en José Antonio Hurtado Garcia    (.htm)

Temps de guerra i repressió

Frontera, guerra, jurisdicció i plet: La Capitania General durant la primera meitat del segle XVI
"A la historiografia catalana, ha existit una certa confusió sobre la figura del capità general del Rosselló i la Cerdanya i el moment de la seva fusió amb Capitania General i amb la Lloctinència General de Catalunya. El present article analitza l’existència de capitans generals a la frontera durant la primera meitat del segle XVI, les seves atribucions i els conflictes que van tenir amb les autoritats catalanes." Article de n'Àngel Casals Martínez    (.pdf)

La inquisición en la Corona de Aragón
"¿Tiene razón Moníer al destinar un libro a las supuestas peculiaridades inquisitoriales que le llevan a hablar de la otra Inquisición contraponiéndola a la castellana? Digamos que una primera obvíedad debe resaltarse. La Inquisición en los reinos aragoneses había ya existido desde el siglo XIII." Article d'en Ricardo Garcia Càrcel    (.pdf)

Imaginari català

La flama del Canigó
"L’any 1955 Francesc Pujades, vilatà d’Artes de Tec (Vallespir, Catalunya Nord), portat pel seu entusiasme pel Canigó i inspirat pel poema de mossèn Cinto Verdaguer, tingué la iniciativa d’encendre els Focs de Sant Joan en la pica d’aquesta muntanya i des d’allà repartir la seva flama per totes les contrades de la nostra terra. S’iniciava així la renovació d’aquesta mil·lenària tradició; de nou les fogueres prenien un sentit col·lectiu." Article de n'Eva Sanchez.    (.pdf)

Els segles d'or

Si era el salat Galceran de Cardona, no era el cansat Garcilaso de la Vega (III)
"Com us deia en el segon lliurament veieu com es perd pessigolleig i valor literari en la traducció al castellà de la Obra de Galceran de Cardona i Requesens, fins ara conegut com a Garcilaso de la Vega. És que el fet de que el que hom atribueix a Garcilaso sigui una traducció de l’obra en català d’en Cardona, pot canviar els matisos i la interpretació de la seva obra." Articles d'en Lluís Mandado.    (.pdf)

Especial

Rere les pases del rei Jaume (trailer)
Amb el segell de Cadiradefusta i la col·laboració d'amics d'altres productores com Heneas TV i Tatzen, vaig iniciar el rodatge d'una ambiciosa producció, en format documental, sobre la figura del rei Jaume I en un recorregut per la seua biografia i els paisatges que el rodejaren al llarg de la seua vida: Montpeller, Carcassone, Perpinyà, Monsó, Lleida, Tarasona i Agreda, Saragossa, Daroca, Barcelona, Girona, Tarragona i Salou, la conquesta de Mallorca amb Santa Ponça, Porto Pi, Palma, Sineu, Capdepera, Felanitx i la conquesta de València, Morella, Castello, Burriana, el Puig de Santa Maria, Gandia, Xàtiva, Biar, Banyeres... fins arribar a Múrcia i enfrontar-se a les tropes àrabs que venien de Lorca. El seu enfrontament a Al-Azraq per les valls de La Marina i les muntanyes d'Alcoi fins a quedar ferit de mort a Alzira i morir cami del monestir de Poblet, on volia ingressar com a monjo i va ser soterrat com a rei. Durant l'hivern i primavera de l'any 2008, recorreguerem bona part de la geografia d'aquesta Corona -alguns llocs inclús dos o tres voltes- començant un pre-muntatge cap a l'estiu, amb la intenció de que el documental estiguera llest al setembre-octubre de 2008, coincidint amb la Diada al setembre a Catalunya, el 9 d'octubre a València i, tanmateix, a cap d'any per a oferir-ho a Mallorca. Però, l'escasa financiació que oferien les televisions autonòmiques no van arribar ni a cobrir les despeses del rodatge, amb la qual cosa feia inviable garantitzar l'edició del documental amb un resultat econòmic positiu. El treball, acabat en la gravació i ben avançat de muntatge, es va quedar pendent de noves fonts de financiació.


 

E-arxius

Espai de recuperació d'articles de les nostres bases de dades que ja han estat publicats anteriorment i que pel seu contingut creiem oportú tornar a presentar als nostres lectors.

La marina catalana

El primer art europeu a Amèrica: possible projecció del gòtic català
"A partir de la publicació del “Cristòfor Colom. Príncep de Catalunya”1, d’en Jordi Bilbeny, i amb l’absència d’aportacions acadèmiques i historiogràfiques que contradiguin les tesis àmpliament documentades sobre la catalanitat de les formes jurídiques, administratives, tecnologia i l’organització política que es desenvolupa a l’Amèrica de la descoberta europea, sembla evident que cal, per part de la historiografia artística catalana, una revisió en profunditat d’aquest període artístic en terres americanes." Article d'en Tais Bastida.    (.pdf)


Hemeroteca / Darreres novetats

 
 
Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana
"Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana, de Jaume Benages, Eva Sans i Joaquim Ullan.

Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:


Actualitat
Els paisatges del mediterrani!"

Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"

L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa