Inici  |  Contacta´ns  |  Enllaços Cerca avançada  |  MITIC Experience
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Seccions

Editorial
Editorials anteriors
Agenda
Activitats anteriors
L'article
Articles anteriors
L'entrevista
Entrevistes anteriors
Recomanacions
Recomanacions anteriors
Projectes
Recerca colombina
Ràdio Liberty
Conferències
Conferències anteriors

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català
cch
 

Hemeroteca

» Setmana del 07/07/09 al 13/07/09

Espai d'actualització setmanal amb nous articles o d'altres d'interès

Refranyer

"Per la pinta es coneix la carta i per la vela la barca"

La marina catalana

La conducció fluvial de fusta a València (segles XIII-XX)
"Les primeres referències al transport fluvial de fusta a València son d'època musulmana. En aquells temps hi habia una ruta que des dels boscos de Conca arribava al litoral emprant els rius xúquer, cabriola i guadalquivir. L'activitat continuà sota protecció oficial des de l'edat mitjana fins al segle XX quant la via fluvial va ser substituida pel ferrocarril i després pel camió." Article de na Carme Sanchis Deusa i Joan Piqueras Haba.    (.pdf)

Jaime I: 800 años
"Jaume I (Montpellier, 1208, Alzira, 1276) de cuyo nacimiento se celebra hoy el octavo centenario, és un personage esencial en la història del pueblo valenciano. Fue el rey que emprendio la conquista de las tierras valencianas, configuro estas como un estado propio dentro de la Corona de Aragon, lo dotó de instituciones independientes, i le concedió un corpus politico peculiar, els furs." Article del diari LEVANTE del 02/02/08..    (.pdf)

Pedro Martir de Angleria y su obra de Orbe Novo
"Pedro Mártir de Anglería, el insigne humanista lombardo que vivió las horas esplendorosas de la unidad española, vino al mundo en la villa de Arona, cerca del Lago Mayor, el 2 de febrero de 1456x. Descendía de una familia ilustre de Milán, venida a menos, pero supo desempeñarse con tan grandes entusiasmos en las tareas a las que se consagró, que llegó a figurar entre las personalidades más destacadas que vivieron en torno a la corte de España." Article d'en José Torre Revello.    (.pdf)

El documento que decía que Colón era genovés podría haber sido falsificado
"Cuando hoy se cumplen 515 años de la llegada de Colón a América, los defensores de la catalanidad de Colón/ Colom siguen acumulando datos que cuestionan la versión oficial de que el navegante era genovés. Técnicas propias de una investigación criminal, desde sofisticadas pruebas de ADN hasta análisis lingüísticos y de caligrafía forense, sumados a la intervención de un ex agente de la CIA, Peter Dickson, en una suerte de debate internacional sobre el origen del almirante, han creado un ambiente más propio de una novela policiaca con intrigas incluidas." Article del diari LA VANGUARDIA del 12/10/07.    (.pdf)

Temps de guerra i repressió

Josep Moragues, l'heroi oblidat
"És sabut que Catalunya ha escollit l’11 de setembre com a festa nacional, l’anomenada Diada. És curiós que aquesta data sigui també tristament famosa pels fets dramàtics ocorreguts a Xile el 1973 i als Estats Units el 2001. La derrota catalana de l’11 de setembre de 1714 representà el capítol final, a la Península, de la Guerra de Successió espanyola, conflicte bèl·lic que va enfrontar les potències europes per la successió a la Corona d'Espanya després de la mort de Carles II. La victòria dels felipistes sobre els austriacistes a Barcelona, l’any 1714, va comportar la instauració de la dinastia borbònica a Espanya i la fi dels drets i els privilegis dels regnes de la Corona d'Aragó." Article de na M. Conxa Montagud.    (.pdf)


 

E-arxius

Espai de recuperació d'articles de les nostres bases de dades que ja han estat publicats anteriorment i que pel seu contingut creiem oportú tornar a presentar als nostres lectors.

Els segles d'or

Carta per a la reflexió: Un descobriment colpidor d'una estudiant d'economia i sociologia de 22 anys
"Al llarg dels primers dies del passat mes de gener, vàrem rebre un correu electrònic que ens va causar un fort impacte, tan per la seva contundència, com per les seves reflexions al voltant de la possibilitat de que EL QUIXOT fos originalment escrit en català. Aquesta persona, és na Laura Arquer i Vera, una estudiant d'economia i sociologia de 22 anys, actualent fent un Erasmus a Varsòvia i que tot i ser escèptica en aquest tema, un dia se li va ocórrer llegir tan magna obra. Cal que tots llegim aquesta carta amb atenció i extreure les nostres conclusions." Article de na Laura Arquer i Vera (Estudiant d'Economia i Sociologia).    (.htm)


Hemeroteca / Darreres novetats

 
 
Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana
"Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana, de Jaume Benages, Eva Sans i Joaquim Ullan.

Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:


Actualitat
Els paisatges del mediterrani!"

Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"

L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa