Inici  |  Contacta´ns  |  Enllaços Cerca avançada  |  MITIC Experience
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Seccions

Editorial
Editorials anteriors
Agenda
Activitats anteriors
L'article
Articles anteriors
L'entrevista
Entrevistes anteriors
Recomanacions
Recomanacions anteriors
Projectes
Recerca colombina
Ràdio Liberty
Conferències
Conferències anteriors

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català
cch
 

Hemeroteca

» Setmana del 01/09/09 al 07/09/09

Espai d'actualització setmanal amb nous articles o d'altres d'interès

Refranyer

"A casament i enterrament s'hi ha d'anar net de cos i de ment"

Especial Homenatge Colom

Pals 1492
"Enguany, de visites turístiques guiades n’hi ha més que d’activitats musicals i concerts, que ja és dir. Però només en destacarem una, la que té lloc a Pals, tres cops cada setmana i que és singular perquè tracta amb molt rigor històric el tema “L’almirall Cristòfor Colom i la vila de Pals”. La seva importància i l’originalitat és tot un repte pel futur turístic de tota la Costa Brava. Les visites poden ser en català, anglès o francès i també en castellà, si hi hagués demanda, però es veu que no volen pas assabentar-se del que els volen explicar, mentre que les altres llengües estan tenint una bona acollida." Article del DIARI DE GIRONA del 30/08/09.    (.pdf)

Entrevista al nostre col·laborador en Narcís Subirana, a Cadena SER
Amb motiu dels preparatius del "2on Homenatge a l'Almirall Cristòfor Colom i a la Marina Catalana", la Cadena SER (Ràdio Girona), va entrevistar al nostre amic i col·laborador en Narcís Subirana, palsenc de soca-rel, que amb els seus estudis ens està ajudant a reconstruïr el Pals, del segle XV. En la secció de Premsa, Ràdio i TV, podreu veure tot el seguiment que els mitjans han realitzat de l'homenatge.    (.mp3)

Temps de guerra i repressió

L'expedient Picasso i el rei traïdor
"I què, si les mares ploraven amb el més gran desconsol? I què, si a l’estat espanyol els pirates governaven? Si a ell no li faltaven a dotzenes les querides, jovenetes i garrides, el molestava molt poc que lluitant en el Marroc s’hi perdessin tantes vides! Els versos, de Pere Capellà, popularitzats per Biel Majoral, pertanyen a “Cançons Republicanes”. El protagonista és Alfons XIII i la cançó esmenta la mortaldat que hi va haver al Marroc. La primera derrota, el 27 de juliol de 1909 (avui fa 100 anys en clau), va ser en el Barranco del Lobo. Hi moriren molts de reservistes catalans embarcats només una setmana abans a Barcelona, enmig d’una protesta ciutadana que desencadenà la Setmana Tràgica." Article del DIARI DE BALEARS del 27/07/09.    (.pdf)

La biblioteca

"La traïció anglesa", d'Antoni Muñoz i Josep Catà
"Seguint els seus treballs sobre la nostra història dels segles XVII i XVIII, els amics Muñoz i Catà, investigadors incansables, ens desvetllen ara a LA TRAÏCIÓ ANGLESA la clau dels ignominiosos tractats d’Utrecht el 1713 i la posterior derrota catalana, amb la capitulació de Barcelona l’Onze de Setembre de 1714 i, finalment, de Mallorca el juliol de 1715. I la clau no és altra que la traïció anglesa, com molts ja intuïen o afirmaven." per Jordi Peñarroja.    (.htm)

La crítica

Conferència: "El viatger Von Humboldt a la vila de Pals", per en Josep Lluís Massó
"El passat divendres 28 d'agost, el Cercle Català d'Història va assistir a les conferències que s'estàn realitzant aquest estiu a l'espai de productes i art local “L'Era d'en Saulot” de Pals, un espai dedicat al gastro-art – segons paraules de la Montse- on hi trobem productes de la terra i exposicions d'artistes de la zona, combinats amb les xerrades-conferència sobre temes culturals o històrics. La del passat 28 d'agost estava dedicada a la figura de l'eminent viatger Alexander Von Humboldt." per n'Eva Sans.    (.htm)

I ara volen nomenar "Cristóbal Colón" a la fragata espanyola més moderna
"El nombre marca a las personas que lo reciben y quién sabe si también diferenciará al último buque de guerra adquirido por la Armada española que tendrá nombre de conquistador: Cristobal Colón. La fragata F105 será la nave más moderna y avanzada con la que contará la flota española cuando entre en servicio en el año 2012, una vez finalizada su construcción en en los astilleros de Ferrol-Fene, a cargo de Navantia." Article del diari ABC del 27/08/09.


 

E-arxius

Espai de recuperació d'articles de les nostres bases de dades que ja han estat publicats anteriorment i que pel seu contingut creiem oportú tornar a presentar als nostres lectors.

Cal saber

La corona de l’escut de Catalunya (I)
"L’escut de Catalunya és l’escut dels comtes de Barcelona: d’or, 4 pals de gules. És un dels més antics d’Europa i, fins ara, el més antic de la Península ibèrica. Apareix per primera vegada a un segell del comte Ramon Berenguer IV de l’any 1150. Això vol dir que la matriu del segell havia d’haver estat feta uns anys abans, cap al 1137. Tanmateix, franges verticals vermelles i d’or, com a senyal protoheràldic de la família comtal de Barcelona, van ésser descobertes a la catedral de Girona, pintades als sepulcres del comte Ramon Berenguer II (+ 1082) i de la seva besàvia, Ermessenda de Carcassona, quan van ésser oberts el 1982. Què signifiquen aquests pals és una cosa que no sabrem mai perquè no ens ho van deixar explicar enlloc. Cal dir, però, que els esmalts or i gules són els més prestigiosos en heràldica i potser tinguin una relació amb l’oriflama dels reis francs." Article de n'Armand de Fluvià i Escorsa (Assessor d'heràldica i genealogia de Catalunya).    (.htm)


Hemeroteca / Darreres novetats

 
 
Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana
"Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana, de Jaume Benages, Eva Sans i Joaquim Ullan.

Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:


Actualitat
Els paisatges del mediterrani!"

Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"

L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa