Inici  |  Contacta´ns  |  Mapa del web  |  Enllaços Merxandatge  |  Hemeroteca  |  Cerca avançada
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Principals col·laboradors
Principals activitats
Les conferències
Cafè-tertúlia Bcn
Cafè-tertúlia Palamós
Les rutes guiades
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català

  Grans projectes

Homenatge a Colom
i a la marina catalana

2008
2009
2010
2016
Cicle de conferències
sobre la marina catalana

2009
2010
Campanya gastronòmica
Menú: l'Amèrica de Colom

2010
54 Congrés Internacional d'Americanistes
2012
Cicle de conferències
actes Tricentennari BCN

2014
Cicle de conferències
actes Tricentennari Palamós

2014

  Documentació

Cal saber
La biblioteca
Historiografia
Narrativa històrica
Activitats

  Veu pròpia

Editorial
L'entrevista
La crítica

  Multimèdia

Àudio - Vídeo - Powerpoint
Youtube - Facebook
cch
 

Hemeroteca

» Setmana del 13/10/09 al 19/10/09

Espai d'actualització setmanal amb nous articles o d'altres d'interès

Refranyer

"Sabater trapacer, canta molt i no fa res"

La marina catalana

Una falsificació en un llibre d'heràldica catalana, a l'escut de la família Colom de Barcelona
"La falsificació sempre ha estat present per a esborrar la memòria i la informació no desitjable dels documents, sobretot els oficials... Esborrar pistes, desidentificar, falsejar, tot per construïr noves realitats que serveixen per benefici d'alguns propis.En aquests moments tornem a tenir de nou a les pàgines de la premsa nacional i internacional el tema de la catalanitat de l'almirall Cristòfor Colom." Article de n'Eva Sans.    (.pdf)

"Colom i la manipulació que no s'atura". Entrevista a Joaquim Ullan, president del CCH a AVM Ràdio
"Parlar de Colom és parlar d'una manipulació que no té aturador, és parlar d'una història que ja dura anys i panys i que només Déu sap quants gripaus més ens haurem d'empassar. Cal mentalitat oberta, rigor i cap mena de prejudicis previs per poder recuperar el camí correcte que un dia ens va ser ocultat. El tenim davant i no el veiem. Aquest és el drama." Entrevista a AVM Ràdio del 08/06/09.

La “Merce” a Catalunya (1218) i a Andalusia (1272)
"El folclorista Joan Amades en el seu Costumari Català ens diu el següent: “ La nit del 24 d’Octubre de l’any 1.218 va baixar la Mare de Déu en persona a Barcelona i es va presentar a tres personalitats de la política catalana que es trobaven en el Palau Reial, que eren el Rei Jaume I el Conqueridor, el conseller Sant Pere Nolasc, i el canonge de la Seu Sant Ramon de Penyafort. Els va demanar que fundessin una orde de cavalleria, els cavallers de la qual, tindrien cura de redimir els cristians que queien captius dels sarraïns per qui eren tractats amb gran duresa i crueltat”." Article d'en Jordi Salat.    (.pdf)

Dues novetats editorials avalen l'origen catalanoparlant de Colom
"A El ADN de los escritos de Cristóbal Colón, Irizarry, professora titular de literatura hispànica, detalla unes 18 categories de ladinismes lèxics, morfològics, ortogràfics i sintàctics que es troben en el castellà de Colom i discuteix variants com el ladí català. "En els escrits de Colom –cent cartes, diaris i apunts– apareix un idioma semblant al castellà, que sembla un espanyol incorrecte", diu l'escriptora." Article del diari AVUI del 12/10/09.    (.pdf)

Temps de guerra i repressió

Presentació del llibre: "El president a París" de Jordi Peñarroja
"El passat 5 d'octubre i al Casal Lluís Companys del barceloní barri de Sant Andreu de Palomar, és va realitzar la presentació de la novel·la, "El President a París", del nostre col·laborador i amic en Jordi Peñarroja. Al acte hi va participar a més del propi autor, l'escriptor en Jordi Pijoan-López. L'acte va començar a les 8 del vespre i tot seguit podeu llegir la crònica del mateix." Article de la redacció del CCH.    (.htm)

Imaginari català

De quan els catalans menjaven gos i feien cargolades
"Si bé en alguns casos les fronteres entre els diversos pobles ibers (avantpassats dels catalans i, en part, dels andalusos i els occitans) i l' aportació grega (o fenícia) es dilueix, en general, podem atribuir directament a la presència grega (a partir d'Empúries, fins a l'actual País Valencià), però també fenícia i cartaginesa- tant a Empúries com a Eivissa- el cultiu i ús de productes ara essencials. Els romans, en la major part de casos, no varen fer més que reforçar aquesta tendència, que els ibers havien començat." Article d'en Jaume Fàbrega.    (.pdf)

Especial

Pals 2009: L'homenatge a Colom
Vídeos amateurs gravats per aficionats, que recullen els millors moments del "2n Homenatge a Cristòfor Colom i a la Marina Catalana" celebrat a la vila de Pals els passats 1 i 2 d'agost.
 

E-arxius

Espai de recuperació d'articles de les nostres bases de dades que ja han estat publicats anteriorment i que pel seu contingut creiem oportú tornar a presentar als nostres lectors.

Temps de guerra i repressió

La catedral de Barcelona y la guerra civil catalana
"El estudio de la catedral de Barcelona y el análisis de cómo esta institución vivió y sufrió la guerra civil catalana, cómo reaccionó y cómo se administró, cómo se vio modificada y a qué actitudes y decisiones se vio obligada a tomar, nos permiten acercarnos al conocimiento de la guerra civil catalana desde una nueva óptica y con nuevas perspectivas, base de este trabajo. Sin pretender escribirla de nuevo o definir sus razones, nos acercaremos a elementos, instituciones y actitudes que hasta estos momentos permanecían sin estudiar.” Article de na M. Jesus Torres i Ferrer.    (.pdf)


Hemeroteca / Darreres novetats

 
 
Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:Translation in real time
TRADUKKA
Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"

L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa

Barcelona 1713,capital d'un estat
"Barcelona 1713, capital d'un estat" de Jordi Peñarroja
(e-Botiga)