Inici  |  Contacta´ns  |  Enllaços Cerca avançada  |  MITIC Experience
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Seccions

Editorial
Editorials anteriors
Agenda
Activitats anteriors
L'article
Articles anteriors
L'entrevista
Entrevistes anteriors
Recomanacions
Recomanacions anteriors
Projectes
Recerca colombina
Ràdio Liberty
Conferències
Conferències anteriors

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català
cch
 

Hemeroteca

» Setmana del 15/12/09 al 21/12/09

Espai d'actualització setmanal amb nous articles o d'altres d'interès

Refranyer

"Llampecs a Begur, pluja segur"

La marina catalana

Colom, descobridor d’Amèrica?
"La primera cosa que aprenen els infants a l’escola sobre la figura de l’almirall Cristòfol Colom, és que aquest desconegut ”genovès” i no gaire format navegant, va ser “el descobridor d’Amèrica”. En realitat això i poca cosa més, és el que els nens aprenen sobre aquest importantíssim episodi de la història de la humanitat: Cristòfor Colom, amb tres caravel·les, “la Pinta”, “la Niña” i “la Santa Maria”, i uns capitans o alguna cosa similar, anomenats “los hermanos Pinzones”, van navegar durant molts i molts dies, i van descobrir finalment el nou món." Article d'en Joaquim Ullan (President del Cercle Català d'Història).    (.pdf)

Amèrica era Catalana: Prova documental de la catalanitat de l’imperi Americà (III)
"Un altre argument dels que no poden acceptar aquesta evidència, i que la voldran tornar al silenci d’on no ha hagut de sortir, serà dir que el llibre és fantasiós, i se’ls respondrà que no pas aquesta part, que la part històrica del temps de Carlemany o d’Orland o Rotllan ho és, però no pas la contemporània a l’autor i a Carles I; i sinó, ho veieu ara que seguim amb aquesta part." Article d'en Lluís Mandado.    (.pdf)

La nau de Mataró: model d’embarcació medieval
"D’entre els més de 1.000 models, n’hi ha un de veritablement extraordinari. És un dels més antics del món, i reprodueix una nau mercant mediterrània de la baixa edat mitjana. Se’l coneix amb el nom de “model de Mataró”, amb referència al seu origen més probable. Segons sembla, es construí el segle XV, tot i que durant molt de temps se n’ha desconegut l’antiguitat exacta." Article d'en Sjoerd De Meer.    (.pdf)

Temps de guerra i repressió

L’Epítome de Llorenç Tomàs, canceller del Principat de Catalunya (1705-1714): Un document fins ara desconegut sobre els precedents de la Guerra de Successió
"El document, escrit en primera persona, fa un repàs dels fets esdevinguts a la plana de Vic durant els anys 1704 i 1705, fets anteriors al triomf de la causa austriacista i en els quals participà Llorenç Tomàs, com també una relació de les gestions i dels serveis prestats pel canceller a la causa de l’Arxiduc." Article de na Neus Ballbé i Sans.    (.pdf)

Imaginari català

L'auca d'Otger Cataló
"En articles anteriors, us parlàvem d’en Ramon Cuellar, un autèntic entusiasta de la cultura, història i tradicions del nostre país, que ha sabut difondre aquestes passions mitjançant les auques, aconseguint alhora, revitalitzar un gènere que havia quedat una mica en desús en els darrers temps. Volem mostrar-vos aquí, un altra de les seves auques, la dedicada a una de les nostres llegendes més vives, la d'Otger Cataló." En un article anterior d'en Jordi Salat, podreu conèixer millor a aquest personatge, n'Otger Cataló. Auca de rodolins.cat.    (.htm)

Especial

Turisme Virtual, Monestir de Sant Pere de Rodes
Visita virtual del monestir de "Sant Pere de Rodes" 3d vol virtual realitzat per sito.rm@gmail.com
 

E-arxius

Espai de recuperació d'articles de les nostres bases de dades que ja han estat publicats anteriorment i que pel seu contingut creiem oportú tornar a presentar als nostres lectors.

La marina catalana

Historiador nega l'existència de l'Escola de Sagres
"L'escola de navegació en Sagres mai va existir, ja que només un mite construït pel fervor nacionalista de la historiografia portuguesa del període romàntic del segle XIX. La tesi és de l'historiador brasiler Fábio Pestana Ramos, en el seu últim llibre "Per mars mai navegats", resultat de dos anys de recerca en diferents biblioteques de Portugal i Brasil.” Article del diari PÚBLICO del 08/02/08.    (.pdf)


Hemeroteca / Darreres novetats

 
 
Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana
"Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana, de Jaume Benages, Eva Sans i Joaquim Ullan.

Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:


Actualitat
Els paisatges del mediterrani!"

Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"

L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa