Inici  |  Contacta´ns  |  Enllaços Cerca avançada  |  MITIC Experience
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Seccions

Editorial
Editorials anteriors
Agenda
Activitats anteriors
L'article
Articles anteriors
L'entrevista
Entrevistes anteriors
Recomanacions
Recomanacions anteriors
Projectes
Recerca colombina
Ràdio Liberty
Conferències
Conferències anteriors

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català
cch
 

Hemeroteca

» Setmana del 05/01/10 al 11/01/10

Espai d'actualització setmanal amb nous articles o d'altres d'interès

Refranyer

"L'escudella calenta, tempera el ventre"

La marina catalana

Una balandra corsària en defensa del comerç reusenc
"Apropar-se a la curta, però intensa, trajectòria de la nau corsària finançada pels reusencs a finals del segle XVIII ens ajuda a entendre aspectes cabdals de la història de la ciutat, com ara la importància del seu comerç marítim o els episodis de pirateria que sovintejaren durant segles a les nostres costes, ja que el mar, fins a començaments del segle xix, va constituir la principal via de transport per a les mercaderies." Article d'en Salvador Palomar.    (.pdf)

Colom, Llull, Ulloa, Plató i la Càbala cristiana
"En el llibre que Luís de Ulloa (Lima 1869 - Barcelona 1936) va editar l’any 1927 amb el títol de “Cristòfor Colom fou català” hi ha un capítol, en concret el IX en el que sota el nom de “Colom i el Llull·llisme” es parla de Ramon Llull, del viatge de Llull en la nau d’un mariner de cognom Colom, de la inspiració llull·lliana en l'Almirall Colom, del simbolisme en la càbala (pàgina 91), la propagació de la fe cristiana i redempció del Sant Sepulcre." Article d'en Jordi Salat.    (.pdf)

Imaginari català

Llegendes i tradicions del nadal a l'Empordà (II)
"Dies abans de nadal, de petits… anavem al bosc a buscar un cistell de molsa i dos o tres trossos de pannes de suro, miravem de trobar –ne un de mort i així era més fàcil d’extreure’l. Ens acompanyava la mare i l’àvia que també feia un ram de gallerins gallerans per aquestes festes. El dia 13 de desembre és Santa Llúcia i ja coneixem el refrany que diu: “Santa Llúcia de la Bisbal, tretze dies per Nadal”." Article d'en Narcís Subirana.    (.pdf)

"Las transformaciones del fasto medieval"
"Cuando en agosto de 1373 el infante don Joan, duque de Girona, conde de Cervera, y primogénito del rey Pere el Cerimoniós, acudió a Valencia acompañado de su recién estrenada esposa, la infanta doña Joana, "filla del rey de França", la ciudad acordó celebrar una "gran e solemnial festivitat". A una comisión de doce honrados ciudadanos le fue encomendada la organización de los fastos. Se pusieron a la tarea y redactaron una "Ordenatió per la entrada", que después habría de cumplirse rigurosamente." Article d'en Joan Oleza (Universitat de València).    (.pdf)

La crítica

Perles ocultes als soterranis
"Les reserves del Picasso acullen més del 90% de les obres que formen el fons (3.700 peces) i es nodreixen principalment de paper –dibuixos i gravats–, encara que també hi ha olis. Això significa que hi ha dos tipus de suport per a la conservació: prestatgeries amb reixes de les quals pengen les teles emmarcades i mòduls amb calaixos en què es guarden les peces de paper: «Planes i a les fosques, que és com millor es conserven», explica Reyes Jiménez, responsable de les reserves." Article del diari EL PERIÓDICO del 27/12/09.    (.pdf)

Especial

Barcelona 1900 - La perla del mediterrani
Video de la Barcelona de principis del seglo XX. Pertany a la filmoteca holandesa d'Amsterdam.
 

E-arxius

Espai de recuperació d'articles de les nostres bases de dades que ja han estat publicats anteriorment i que pel seu contingut creiem oportú tornar a presentar als nostres lectors.

La crítica

2014 contra la història
"Hi ha una commemoració en marxa, la dels 300 anys de la Guerra de Successió. L’any passat el record va ser per Almansa i la presa de Lleida i cal suposar que la culminació serà el 2014. En teoria hi ha sensibilització institucional atès que la Generalitat va crear, el 2005, una Comissió Catalunya 2014 per vetllar la memòria del període. Però la pràctica no es congruent." Article d'en F.X.Hernàndez Cardona.    (.pdf)


Hemeroteca / Darreres novetats

 
 
Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana
"Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana, de Jaume Benages, Eva Sans i Joaquim Ullan.

Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:


Actualitat
Els paisatges del mediterrani!"

Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"

L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa