Inici  |  Contacta´ns  |  Enllaços Cerca avançada  |  MITIC Experience
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Seccions

Editorial
Editorials anteriors
Agenda
Activitats anteriors
L'article
Articles anteriors
L'entrevista
Entrevistes anteriors
Recomanacions
Recomanacions anteriors
Projectes
Recerca colombina
Ràdio Liberty
Conferències
Conferències anteriors

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català
cch
 

Hemeroteca

» Setmana del 02/02/10 al 08/02/10

Espai d'actualització setmanal amb nous articles o d'altres d'interès

Refranyer

"El qui maltracta els vells, serà maltractat com ells"

La marina catalana

Conferència i sopar-tertúlia amb Josep Porter: "El senyal català a la cartografia antiga"
"El Cercle Català d'Història va convidar a la conferència i sopar-tertúlia que vam celebrar el passat dia 19 de gener, a un altre personatge d'excepció, el conegut vexil·lòleg en Josep Porter i Moix, qui ens va introduir un tema importantíssim i polèmic com és el de l'aparició del senyal català en determinada cartografia antiga." Article de la redacció del CCH.    (.htm)

"Una pragmàtica de la infanta de España i princesa de Portugal doña Juana, relativa al altoaragon"
"Como homenaje al querido maestro Ricardo del Arco, publicamos a continuación un curioso documento del siglo XVI, relativo al Altoaragón, que viene a aumentar el número de los publicados por el insigne investigador. Aun cuando su campo predilecto no fue la história altoaragonesa del siglo XVI, no dejo de publicar interesantes estudios sobre ella y bastantes documentos ineditos." Article d'en Virgilio Valenzuela Foved.    (.pdf)

Temps de guerra i repressió

La victòria catalana de 1705
"Informació relativa a la noció federal de Nació catalana anterior als fets de l'11 de Setembre de 1714. La declaració signada pel mateix Felip V, l'any 1702, conjuga tres conceptes diferenciats d'alló mateix que avui coneixem com a Catalunya: Nació catalana, Catalunya i Principat. I sobre aquest darrer remarca que: “... és lliure i independent”." Article d'en Lleonard Garcia i Solà.

La crítica

Els arqueòlegs troben els fonaments del primer temple cristià de la ciutat de Girona
"Un dels fets històrics més misteriosos de Girona, l'origen del cristianisme a la ciutat, compta amb noves informacions aclaridores gràcies a unes excavacions arqueològiques. Un programa europeu de recerca arqueològica ha permès localitzar i desenterrar les restes del primer temple cristià que va tenir la ciutat de Girona, situat exactament en el lloc on avui s'alça la gran església de Sant Feliu." Article del DIARI DE GIRONA del 30/01/10.    (.pdf)

Els dos itineraris macabres de J. C.
"Vençuda que fou la Germania, la terra tota s'endolà i la maledicció planà damunt Mallorca". Així comença Joanot Colom i Cifre, Instador del Poble de Pere Oliver i Domenge, relat d'una de les pàgines més manipulades de la història. Joanot Colom, líder de la valenta i heroica rebel·lió contra l'abús que patien menestrals i pagesos, és un mite que fa tanta de nosa ara com en va fer en vida." Article del DIARI DE BALEARS del 28/09/09.    (.pdf)

Especial

Presentació de l'associació Mare Nostrum
"L'espai de Can Comas de Pineda de Mar s'ha quedat petit per a la presentació en societat del naixement de l'associació Mare Nostrum.
Una entitat cultural que es posa en marxa amb l'objectiu de difondre i divulgar els valors de la cultura pinedenca, la catalana i la mediterrània.
I és que, segons ha destacat un dels impulsors de Mare Nostrum, Raimon Miranda, és imprescindible recuperar la memòria cultural històrica per a poder continuar treballant tant pel present com pel futur.
Durant la presentació, aquest divendres a la tarda, l'historiador Francesc Estrems ha exposat la relació històrica entre Pineda de Mar i la mediterrània. La xerrada ha servit per comprendre el model actual de societat i a través de la qual s'ha posat de manifest el final cíclic que compleix.
Al final de l'acte, s'han lliurat de manera honorífica, els carnets als primers socis de l'entitat.
Una de les activitats previstes per Mare Nostrum és la xerrada que tindrà lloc el dia 13 de febrer i que es dedicarà a la figura de Cristòfor Colom, a les veritats i mentides sobre els seus orígens."
 

E-arxius

Espai de recuperació d'articles de les nostres bases de dades que ja han estat publicats anteriorment i que pel seu contingut creiem oportú tornar a presentar als nostres lectors.

Cal saber

Gramàtica i apologia de la llengua catalana
"L’honor de fer que l’arrencada de La Renaixença tindria que correspondre a la publicació de la “GRAMÁTICA Y APOLOGÍA DE LA LLENGUA CATHALANA” de Josep Pau Bellot i Torres, impresa a Barcelona a principis de 1814 o sigui en el mateix moment en que els francesos evacuaren la ciutat, i que no caigué en el buit, com queda demostrat que sis o set anys després, calgué fer una segona edició." Article d'en Gustau Adzerias.    (.htm)


Hemeroteca / Darreres novetats

 
 
Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana
"Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana, de Jaume Benages, Eva Sans i Joaquim Ullan.

Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:


Actualitat
Els paisatges del mediterrani!"

Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"

L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa