Inici  |  Contacta´ns  |  Enllaços Cerca avançada  |  MITIC Experience
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Principals col·laboradors
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Seccions

Editorial
Editorials anteriors
Agenda
Activitats anteriors
L'article
Articles anteriors
L'entrevista
Entrevistes anteriors
Notícies
Notícies anteriors
Recomanacions
Recomanacions anteriors
Opinió
Opinions anteriors
Projectes
Recerca colombina
Ràdio Liberty
Conferències
Conferències anteriors

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català
cch
 

Hemeroteca

» Setmana del 09/02/10 al 15/02/10

Espai d'actualització setmanal amb nous articles o d'altres d'interès

Refranyer

"D'armes i d'amors, a un plaer, cent dolors"

Activitats

Ruta històrica: "Cristòfor Colom i Barcelona: Una relació llargament ocultada" - Ruta 1: Dels Orígens fins al 1492
"Diuen que de vegades, una imatge val més que mil paraules, també que la mirada és el mirall de l'ànima a través del qual es transmet l' interès, les emocions i la passió per allò que es fa i així ens ho van demostrar amb el seu entusiasme, els amics i la gent que van venir a participar a les dues darreres activitats organitzades pel Cercle Català d'Història - la del passat dimarts 2 de febrer a l'espai-tertúlia del Cafè de l'Òpera amb el tema dels Íbers i a la passejada per la història de "Cristòfor Colom i Barcelona: una relació llargament ocultada"." Article de la redacció del CCH.    (.htm)

Espai-tertúlia al Cafè de l'Òpera: “Els ibers, els nostres ancestres nacionals?”
"La darrera tertúlia a l'espai del "Cafè de l'Òpera", va portar per títol “Els ibers, els nostres ancestres nacionals?” i va estar introduïda per n'Antoni Jaquemot, col·laborador del Cercle Català d'Història. Durant l'hora i mitja llarga que va durar la tertúlia, vam poder gaudir d'un apassionat debat entre les moltes persones que es van apropar a conèixer un tema no gaire difós per la nostra historiografia." Article de n'Antoni Jaquemor.    (.htm)

La marina catalana

La Corona d’Aragó
"A la vista de tot el precedent, res es contraposa a que més d’una persona opini que els historiadors que han emprat altres denominacions en documents en castellà (que no siguin “Confederación Catalana”, “Imperio Catalán” o “Arxiu Reial de Barcelona”) queden desacreditats; i fa reflexionar el fet que Caius Parellada i Cardellach hagi deixat escrit que Aragó ha usurpat la glòria aliena..." Article d'en Marcel Mañé.    (.pdf)

Imaginari català

L’abat Oliba i la comtessa Ermessenda
"De forta personalitat i dotada pel govern, es voltà de consellers savis i prudents com l’abat Oliba, Pere, bisbe de Girona i prohoms com Gombau de Besora, el primer senescal comtal, Amat Elderic d’Orís, Bernat de Gurb, Guerau de Cabrera o el jutge Ponç Bonfill Marc. Va intentar dur a terme una tasca pacificadora de fundacions religioses de repoblació i recuperació econòmica." Article de na Maria Carme Roca.    (.pdf)

Els segles d'or

"Inquisición y censura de libros en la España de Carlos III: La real cédula de Junio 1768"
"En laera de la ilustración las publicaciones periódicas viviron en España años de expansión, ya desde la primera mitad del siglo. Proliferaron impresiones que daban a conocer a los curiosos lectores del momento, quienes las recibían con aceptación, las mas diversas notícies. Sobre el mundo, sobre Europa, sobre su propio país." Article d'en Jesus Cañas Murillo.    (.pdf)

Especial

Música Savall/Història Borja
"En Jordi Savall és un dels grans mestres que porta realitzant- des de fa anys- un treball titànic de recuperació de la música medieval i antiga.. Una persona entregada a l'estudi, la recerca i divulgació de les peces originals. Una música i unes melodies que ens transporten realment a aquells segles passats, que ens evoquen les intrigues de la cort, de les danses i dels cants amb matisos de veu melodiosa o melancònica... La música, també forma part de la nostra història com a part indefugible del nostre patrimoni cultural. Coneguem el darrer treball del mestre Savall..."
"Per primera vegada en un documental, Jordi Savall s'obre a parlar de la seva música i del seu ofici. Coincidint amb el 500 aniversari del naixement de Sant Francesc de Borja, quart duc de Gandia, el documental ha seguit, amb Jordi Savall i els col·laboradors més pròxims, el procés de creació de Dinastia Borja. La música del temps dels Borja, del papa Alexandre VI i dels seus fills, Cèsar i Lucrècia, fins a arribar a Sant Francesc de Borja -jesuïta i, probablement, compositor-, n'és el fil conductor."
Més informació de Jordi Savall: http://www.jordisavall.es




 

E-arxius

Espai de recuperació d'articles de les nostres bases de dades que ja han estat publicats anteriorment i que pel seu contingut creiem oportú tornar a presentar als nostres lectors.

Cal saber

El "Mons Iovis" (Montjuïc) i altres consideracions sobre els ibers
"De Mons Iovis (Montjuïc) el tenim documentat en el “Chorographia Liber secundus” de Pomponius Mela: “...parva flumina Baetulo iuxta Iovis montem, Rubricatum in Barcinonis litore,…”, malgrat no s’hagi trobat cap resta d’un possible monument. Cal entendre que el nom ibèric de Bàrkeno “Barcelona” els sonava als romans molt a prop del déu púnic Barqa equivalent al Júpiter romà. No fóra estrany que a la “muntanya de Bàrkeno” la romanitzessin amb el nom romà: Mons Iovis. Els romans, com se sap, eren enemics dels púnics, dels cartaginesos. Kart Hadtha n’era la capital situada al costat de l’actual Tunis." Article de n'Antoni Jaquemor.    (.htm)


Hemeroteca / Darreres novetats

 
 
Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana
"Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana, de Jaume Benages, Eva Sans i Joaquim Ullan.





Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:






Actualitat
Els paisatges del mediterrani!"





Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"





L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa