Inici  |  Contacta´ns  |  Enllaços Cerca avançada  |  MITIC Experience
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Seccions

Editorial
Editorials anteriors
Agenda
Activitats anteriors
L'article
Articles anteriors
L'entrevista
Entrevistes anteriors
Recomanacions
Recomanacions anteriors
Projectes
Recerca colombina
Ràdio Liberty
Conferències
Conferències anteriors

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català
cch
 

Hemeroteca

» Setmana del 16/03/10 al 22/03/10

Espai d'actualització setmanal amb nous articles o d'altres d'interès

Refranyer

"Els treballs i els contratemps fan als homes més prudents"

Mitjans de comunicació

Reportatge sobre les rutes "Colom de Barcelona" a Barcelona TV!
No us perdeu el proper dijous 18 de març a 3/4 de 6 de la tarda, el reportatge que Barcelona TV dedicarà a les rutes guiades que el Cercle Català d'Història ha posat en marxa enguany i que duen per títol "Cristòfor Colom i Barcelona: Una relació llargament ocultada".

La ruta "Colom a Barcelona i a Pals al programa "Catalunya Exprés"de Ràdio-4!
"Si voleu guanyar dues rutes Colom per Barcelona o Pals, podreu sentir-ne a parlar els dilluns a les 11'50 h dins l'espai cultural "Catalunya Exprés" de Ràdio-4, participeu-hi i veniu amb nosaltres a descobrir aquesta aventura apassionant!" Tall d'àudio de Ràdio-4.    (.mp3)

Temps de guerra i repressió

Conferència: "Què se’n va fer dels herois de la guerra de Successió?"
"El Museu d'Història de Catalunya va estar present en la conferència "Què se’n va fer dels herois de la guerra de Successió?". L'acte va anar a càrrec de n'Antoni Muñoz i en Josep Catà, historiadors. També comptà amb la participació de n'Agustí Alcoberro, director del Museu d’Història de Catalunya, i en Jordi Creus, director de la revista ‘Sàpiens’." Article de la redacció del CCH.    (.htm)

Albert Garcia Espuche niega en su última novela la cuesta abajo de la Catalunya moderna
"Treinta años atrás, el historiador Albert Garcia Espuche hizo su tesis doctoral sobre la Barcelona del XVIII, y en el 2002 se encontró con su obra hecha piedra, polvo, yacimiento. Un trozo de la franja de ciudad bombardeada desde la Ciutadella en septiembre de 1714 por las tropas de Felipe V quedó destruida, sí, pero convertida en un almacén de datos para arqueólogos." Article de n'Ignacio Orovio.    (.pdf)

La marina catalana

Religiositat i pensament de Cristòfor Colom: Llull com a referent? (2)
"La setmana passada publicàvem la crònica de la darrera tertúlia a l'espai del "Cafè de l'Òpera", i què va portar per títol “Religiositat i pensament de Cristòfor Colom: Llull com a referent?”. Com recordareu, va estar introduïda pel Jordi Salat, col·laborador del Cercle Català d'Història. El propi autor de la xerrada ens ha aportat una bona quantitat de dades que ens ha permès ampliar la crònica de l'acte esmentat fins a convertir-lo en un molt interessant article. Us el recomanem." Article d'en Joaquim Ullan i d'en Jordi Salat.    (.htm)

Imaginari català

Melcior Juncà
"Melcior Juncà (Joncar) Ferré, fill de Jacint Juncà, va nèixer el 5 de Gener de 1757 a Sant Joan de les Abadesses i morí a Tarragona el 28 de Desembre de 1824. Conservem la seva partida de baptisme en la que es citat com Joncar, encara que ell utilitza sempre la forma Juncà. Del mateix segle consten tres mestres de capella de Sabadell, de Barcelona i de Girona amb el mateix cognom Juncà." Article de na Carme Rusiñol.    (.pdf)

Jueus, cuina o societat
"Hi ha comunitats hebrees molt significatives als Estats Units, a França, a Argentina. Però, malauradament, encara avui es veuen impel.lits a l’ èxode, especialment els jueus dels països àrabs o de religió islàmica. Israel, naturalment, és la meta de salvació de molts d’ aquests jueus, després de segles de no haver disposat d’ un solar propi. Baldament, com és prou sabut, això comporti un conflicte, malauradament no resolt, amb els interessos legítims del poble palestí." Article d'en Jaume Fàbrega.    (.pdf)

La crítica

La Rambla, fa un segle
"Les imatges són espontànies, fotografies robades que mostren la vida quotidiana i els personatges humans de la Rambla: floristes, venedors d’animals i de caramels, tramviaires, vianants, músics de carrer, tolits... Podrien ser obra d’un fotoperiodista de les dècades de 1920 o 1930, però les bruses, els xals i els davantals proletaris, els barrets burgesos i l’absència de vehicles de motor no enganyen: les fotografies de l’exposició Frederic Ballell." Article de n'Ernest Alós.    (.pdf)

Especial

Arxiu Comarcal del Pallars Jussà
"Després de 25 anys, la reivindicació històrica ja és una realitat"
 

E-arxius

Espai de recuperació d'articles de les nostres bases de dades que ja han estat publicats anteriorment i que pel seu contingut creiem oportú tornar a presentar als nostres lectors.

Cal saber

“El Regne de Catalunya” segons Ferran Colom, fill del descobridor
"El 3 d’agost de 1517 Ferran Colom, fill des descobridor inicia el seu itinerari tal com ho deixa escrit en una nota a l’inici del text dels mateixos. Segons l’autor del llibre, la data fa sens dubte referència al moment en que es comencen a redactar els itineraris. L’orígen d’aquesta informació així com el gran buit documental o escrit i la fragmentació de molts dels itineraris que no obstant apareixen citats són destacats per l’autor, el qual també ressalta la desconeixença, l’orígen o possible identificació dels seus agents pagats per ell mateix a fí d’ajudar-lo amb els seus desplaçaments." Article de n'Eva Sans.    (.htm)


Hemeroteca / Darreres novetats

 
 
Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana
"Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana, de Jaume Benages, Eva Sans i Joaquim Ullan.

Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:


Actualitat
Els paisatges del mediterrani!"

Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"

L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa