Inici  |  Contacta´ns  |  Enllaços Cerca avançada  |  MITIC Experience
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Seccions

Editorial
Editorials anteriors
Agenda
Activitats anteriors
L'article
Articles anteriors
L'entrevista
Entrevistes anteriors
Recomanacions
Recomanacions anteriors
Projectes
Recerca colombina
Ràdio Liberty
Conferències
Conferències anteriors

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català
cch
 

Hemeroteca

» Setmana del 23/03/10 al 29/03/10

Espai d'actualització setmanal amb nous articles o d'altres d'interèsLa marina catalana

COMUNICAT DE PREMSA DEL CERCLE CATALÀ D’HISTÒRIA

“El Cercle Català d’Història dona per confirmat que l’expedició de l’Almirall Cristòfor Colom en el segon viatge del Descobriment d’Amèrica va sortir des del port de Barcelona l’any 1493”

“... Embarcáronse grande número en Barcelona con Colon y fue el capitán Pedro Margarit. Partieron de Barcelona con la flota de Colon, llegaron a Cádiz a 23 de setiembre: Partieron de Cádiz tomando tierra en la Isla que llamaron Deseada, después a la que nombraron Española, partieron a Haití, donde les noticiaron de sus amigos muertos por los Indios…”.
La historia oficial ens explica que salpen de Cadis el dia 25 de setembre obviant sorprenentment la primera part del viatge des de Barcelona, confonent i oblidant el paper fonamental dels catalans sota les ordres del seu rei: en Ferran II el Catòlic, comte de Barcelona.Refranyer

"Més perd l'avariciós que l'abundós"

Cal saber

'Turgo' possible nom antic de Castelló d’Empúries
"Castelló d’Empúries, durant l’edat mitjana, va ser un centre important de poder i comerç. A l’inici, vers als anys 800, va esdevenir la capital de la Marca Marítima que comprenia el Comtat Empúries-Rosselló. La part rossellonenca la formava la diòcesi d’Elna. Les dues planes, separades per les Alberes, van formar un conjunt polític governat per un cómite (comte) feudal dels reis francs." Article de n'Antoni Jaquemot.    (.htm)

La marina catalana

"La disputa por los libros contables en la quiebra de la Taula de Canvi de Pere Des Caus y Andreu d'Olivella (1381)"
"Se han conservado tres tipos de libros relacionados con la taula: a) libros contables de la propia taula; b) documentos producidos por la tesorería real y la oficina del maestro racional con la finalidad de cuantificar y maquillar la deuda del rey con los cambistas, y c) un manual notarial con la copia de las actuaciones llevadas a cabo por el sindicato de acreedores, con las respuestas de los funcionarios reales a sus alegatos." Article d'en Gaspar Feliu.    (.pdf)

Ruta històrica: "Cristòfor Colom i Barcelona: Una relació llargament ocultada" - Especial per periodistes
"Les rutes "Cristòfor Colom i Barcelona: Una relació llargament ocultada" que organitza el Cercle Català d'Història, comencen a tenir ressò a traves dels diferents mitjans de comunicació, i la prova està en l'interès despertat per aquests mitjans, durant la ruta especial de presentació. Us presentem algunes imatges i mostres de la curiositat que aquestes rutes estan despertant." Article de la redacció del CCH.

Temps de guerra i repressió

Els sometents, mite o realitat?
"Quan busquem als manuals d’història la guerra de 1808-1814 o guerra del Francès, hi acostumem a trobar frases com: «L’esclat popular contra l’ocupació francesa inicia...», o «La resistència va ser de caràcter popular, a partir de guerrilles, i parcialment dirigida per la Junta Superior de Catalunya...». Donen o volen donar a entendre que fou una lluita del poble català, que amb les armes a la mà, resistí la presència de l’exèrcit napoleònic en el Principat." Article d'en Gustau Adzerias.    (.pdf)

La crítica

Pere el Gran mesurava 1,73 metres i va tenir bona salut, segons les primeres anàlisis després de l'obertura del sarcòfag
"La Conselleria de Cultura i el Museu d'Història de Catalunya han presentat els resultats preliminars de l'extracció del cos de Pere II el Gran, que ha aparegut semiembalsamat. L'obertura de la tomba forma part del conjunt d'activitats per commemorar els 850 anys de l'inici de la construcció del monestir de Santes Creus. El procés d'extracció i el trasllat al centre de restauració de Valldoreix ha estat laboriós." Article del portal 3CAT24 del 22/03/10.    (.pdf)

Especial

Vall de Boí
"Un recorregut pel Romànic"
 

E-arxius

Espai de recuperació d'articles de les nostres bases de dades que ja han estat publicats anteriorment i que pel seu contingut creiem oportú tornar a presentar als nostres lectors.

Cal saber

El 2n volum desaparegut de la 'Crònica Universal del principat de Catalunya'
".. el 1635, any en què morí, tenia preparada i enllestida la traducció, en castellà, amb noves notes, de la primera part publicada. La Corónica universal del principado de Cataluña, títol de la versió castellana, fou continuada pel seu autor amb una segona part, que també va acabar, i encara amb una tercera part, que va quedar pendent d’una última revisió." Article d'en Joaquim Ullan.    (.htm)


Hemeroteca / Darreres novetats

 
 
Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana
"Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana, de Jaume Benages, Eva Sans i Joaquim Ullan.

Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:


Actualitat
Els paisatges del mediterrani!"

Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"

L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa