Inici  |  Contacta´ns  |  Enllaços Cerca avançada  |  MITIC Experience
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Seccions

Editorial
Editorials anteriors
Agenda
Activitats anteriors
L'article
Articles anteriors
L'entrevista
Entrevistes anteriors
Recomanacions
Recomanacions anteriors
Projectes
Recerca colombina
Ràdio Liberty
Conferències
Conferències anteriors

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català
cch
 

Hemeroteca

» Setmana del 30/03/10 al 05/04/10

Espai d'actualització setmanal amb nous articles o d'altres d'interèsLa marina catalana

COMUNICAT DE PREMSA DEL CERCLE CATALÀ D’HISTÒRIA

“El Cercle Català d’Història dona per confirmat que l’expedició de l’Almirall Cristòfor Colom en el segon viatge del Descobriment d’Amèrica va sortir des del port de Barcelona l’any 1493”

“... Embarcáronse grande número en Barcelona con Colon y fue el capitán Pedro Margarit. Partieron de Barcelona con la flota de Colon, llegaron a Cádiz a 23 de setiembre: Partieron de Cádiz tomando tierra en la Isla que llamaron Deseada, después a la que nombraron Española, partieron a Haití, donde les noticiaron de sus amigos muertos por los Indios…”.
La historia oficial ens explica que salpen de Cadis el dia 25 de setembre obviant sorprenentment la primera part del viatge des de Barcelona, confonent i oblidant el paper fonamental dels catalans sota les ordres del seu rei: en Ferran II el Catòlic, comte de Barcelona.Refranyer

"Moneda que sona, senyal que és bona"

Cal saber

Alacant Alfonsí?
"Eduardo Camarero destaca la preocupació del monarca castellà per afavorir l’assentament de pobladors de tota l’escala social i detalla: “De les terres d’aquest terme diu el rei Savi ‘et mandamos partir entre ellos los heredamientos que y avie...’, no obstant, els castellans es mostraren reacis a establir-se en les terres alacantines, per la qual cosa conclou que malgrat els seus esforços: ‘la villa era mal poblada’."..." Article d'en Miquel Àngel Martinez.    (.htm)

Mitjans de comunicació

Les rutes "Colom de Barcelona" al InfoBarris de BTV!
Barcelona TV es fa ressó de les rutes Colom a Barcelona que el Cercle Català d'Història promou enguany, a fi d'explicar els fets i els personatges d'una història que se'ns ha explicat d'una altra manera. Si voleu més informació sobre aquestes rutes, premeu aquí.


www.btvnoticies.cat


Temps de guerra i repressió

Conferència i sopar-tertúlia: "La coronela de Barcelona durant el setge de 1713-1714" amb Xavi Rubio i Francesc Riart
"El Cercle Català d'Història va organitzar el passat dia 16 de març, una conferència i posterior sopar-tertúlia que en aquest cas va comptar amb uns convidats d'excepció, els investigadors Xavier Rubio i Francesc Riart, qui ens van parlar del paper tan important alhora que desconegut de la coronela de Barcelona durant el setge de 1713-1714. Aquest tema de la Coronela serà també, l'eix fonamental del proper llibre que els dos investigadors junt amb el conegut catedràtic d'història moderna en Francesc Xavier Hernandez Cardona, veurà la llum en els propers mesos." Article de la redacció del CCH.

Imaginari català

Les més Antigues inscripcions als Països Catalans (I)
"El món de l’epigrafia ibèrica pateix des de fa dècades una greu sequera d’avenços teòrics. Aquest fenòmen no és pas casual, sinó resultat d’una sèrie de problemes que caldrà afrontar si no ens resignem a l’immobilisme i l’abùlia. Mentre uns autors ens aconsellen paciència i resignació fins que apareixi una pedra de Roseta ibèrica, la literatura especialitzada segueix oferint-nos autèntics disbarats." Article d'en Joan R. Solanes.    (.pdf)

Descobrir a Salvador Dalí com a profeta del segle XXI
"La frase de Dalí "El segle XXI serà eròtic o no serà" retronava em mig d’una tempestat d’imatges que brollaven del meu subconscient: Freud, Marx, les cançons en català que es van tornar a fer presents en aquells anys 60 després de temps de prohibició i silenci sorgien de nou i es feien presents dins el marc d’un catalanisme que formava part d’un corrent de nacionalismes vernaclistes emergents a nivell planetari." Article d'en Jordi Salat.    (.pdf)

Els gegants del Montgrí – Llegendes torroellenques
"Moltes són les llegendes existents al voltant del macis del Mongrí com molt be ens explica en Jaume Bassa en el seu article “Els gegants del Montgrí – Llegendes torroellenques”, publicat al portal Emporion. Potser seria bo de relligar aquestes llegendes, amb recents troballes com les realitzades per en Joaquim Caselles, expert en recerca submarina, que en els darrers mesos, ha realitzat grans aportacions, però què alhora, no han tingut el ressò que realment mereixien."

Especial

Pintura Gótica Catalana
"Un breu recorregut per la pintura gòtica catalana"
 

E-arxius

Espai de recuperació d'articles de les nostres bases de dades que ja han estat publicats anteriorment i que pel seu contingut creiem oportú tornar a presentar als nostres lectors.

Cal saber

Curiositat colombina a Sevilla
"En l’anomenada sala de “las Bóvedas o de las Fiestas” del “real Alcázar” de Sevilla hi ha una tela pintada (semblant a un tapís) d’uns 3 per 4 metres que va ser pintada per Gustavo Bacarisas en motiu de l’exposició iberoamericana celebrada a Sevilla en 1929, segons el llibre “El Real Alcázar de Sevilla” escrit per Juan Carlos Hernández Núñez." Article d'en Marcel Mañé.    (.htm)


Hemeroteca / Darreres novetats

 
 
Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana
"Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana, de Jaume Benages, Eva Sans i Joaquim Ullan.

Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:


Actualitat
Els paisatges del mediterrani!"

Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"

L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa