Inici  |  Contacta´ns  |  Mapa del web  |  Enllaços Merxandatge  |  Hemeroteca  |  Cerca avançada
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Principals col·laboradors
Principals activitats
Les conferències
Cafè-tertúlia Bcn
Cafè-tertúlia Palamós
Les rutes guiades
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català

  Grans projectes

Homenatge a Colom
i a la marina catalana

2008
2009
2010
2016
Cicle de conferències
sobre la marina catalana

2009
2010
Campanya gastronòmica
Menú: l'Amèrica de Colom

2010
54 Congrés Internacional d'Americanistes
2012
Cicle de conferències
actes Tricentennari BCN

2014
Cicle de conferències
actes Tricentennari Palamós

2014

  Documentació

Cal saber
La biblioteca
Historiografia
Narrativa històrica
Activitats

  Veu pròpia

Editorial
L'entrevista
La crítica

  Multimèdia

Àudio - Vídeo - Powerpoint
Youtube - Facebook
cch
 

Hemeroteca

» Setmana del 06/04/10 al 12/04/10

Espai d'actualització setmanal amb nous articles o d'altres d'interèsLa marina catalana

COMUNICAT DE PREMSA DEL CERCLE CATALÀ D’HISTÒRIA

“El Cercle Català d’Història dona per confirmat que l’expedició de l’Almirall Cristòfor Colom en el segon viatge del Descobriment d’Amèrica va sortir des del port de Barcelona l’any 1493”

“... Embarcáronse grande número en Barcelona con Colon y fue el capitán Pedro Margarit. Partieron de Barcelona con la flota de Colon, llegaron a Cádiz a 23 de setiembre: Partieron de Cádiz tomando tierra en la Isla que llamaron Deseada, después a la que nombraron Española, partieron a Haití, donde les noticiaron de sus amigos muertos por los Indios…”.
La historia oficial ens explica que salpen de Cadis el dia 25 de setembre obviant sorprenentment la primera part del viatge des de Barcelona, confonent i oblidant el paper fonamental dels catalans sota les ordres del seu rei: en Ferran II el Catòlic, comte de Barcelona.Refranyer

"La gent de muntanya fins al diable enganya"

La marina catalana

EsRàdio, Catalunya Ràdio o Herald Tribune
No hi ha dubtes que la notícia sobre l'article de n'Eva Sans sobre la confirmació de la sortida des de Barcelona del segon viatge de Colom cap a Amèrica, ha tingut un ressò enorme. Aquí us mostrem alguns dels més significatius. Permeteu-nos ressaltar una frase del periodista Luís Herrero d'EsRadio, que diu textualment: "No todo el mundo lo acepta de una manera absolutamente unánime [la catalanitat de Colom], hay una disputa razonable entre la comunidad científica y los investigadores". Potser realment hem avançat més del que pensavem.

Colón llevó los primeros negros a América en su segundo viaje
"Cristóbal Colón (1451-1506) siempre viajó en sus expediciones con un esclavo personal africano. Pero el equipo del investigador estadounidense T. Douglas Price, que trabaja estos días en República Dominicana, en colaboración con la Universidad Autónoma de Yucatán, acaba de descubrir que al menos tres negros libres formaron parte de la tripulación de Colón diez años antes de que se empezase a comerciar con esclavos de África, un anuncio que puede poner patas arriba algunas teorías." Article del diari LA RAZON del 25/05/09.    (.pdf)

Imaginari català

La dieta, des d'Arnau de Vilanova i el Quijote
"Aquests regiments de sanitat parteixen d’una tradició clàssica, després empeltada amb la cultura àrab. Els consells d’Arnau de Vilanova són d’una sorprenent modernitat, ja que en parlar del menjar ho fa en relació a paràmetres estacionals (com si prefigurés la importància de les vitamines) i d’altres que l’acompanyen, com l’exercici, dormir convenientment una vida sana, etc." Article d'en Jaume Fàbrega.    (.pdf)

Nicolas Peris: Història d'una traïció
"La Concòrdia de Monteagudo, fou un pacte signat a Monteagudo (Sòria) el 29 de novembre de 1291, entre Jaume II d Catalunya-Aragó i Sanç IV de Castella i que entre altres coses tractava de solucionar problemes pendents derivats del suport de la Corona catalana a Alfons de la Cerda, com és la confirmació de les fronteres entre tot dos regnes." Article d'en Miquel Àngel Martinez.    (.pdf)

El cap d'Holofernes
"El tenen a Madrid. No pas el cap d’Holofernes, és clar: parlo d’un quadre que ens ofereix la digna imatge d’una rotunda Judit que, bo i sostenint-la entre les mans, presenta la testa a no sabem qui. El va pintar Salomó de Bray, un holandès, l’any 1636. Després el va adquirir Felip IV de Castella (el d’Olivares, sí) i va passar a formar part de la pinacoteca reial espanyola, on compres, espolis i donacions diverses van anar acumulant objectes que poguessin representar el prestigi que tota estructura estatal anhela." Article del portal DIRECTE del 23/03/10.    (.pdf)

Especial

Reviu la Història 200 anys dels Setges Napolènics a Girona
"Video per recordar la presentació dels actes de conmemoració del bicentenari dels Setges de Girona en el marc de la Guerra del Francès. Es va poder gaudir de visites guiades teatralitzades, exposicions, conferències, l'Expo de figures històriques i la jornada "Reviu la història" que es celebrarà el 14 de setembre de 2008."
 

E-arxius

Espai de recuperació d'articles de les nostres bases de dades que ja han estat publicats anteriorment i que pel seu contingut creiem oportú tornar a presentar als nostres lectors.

Cal saber

La descoberta catalana d'Amèrica a "Crisi de Cataluña hecha por las naciones estrangeras"
"Aquest és el fragment d'un llibre del 1683 que deixa en evidència una vegada més la catalanitat de la descoberta d'Amèrica. Sembla ser que l’autor, en Manuel Marcillo, va fer arrivar la redacció de l’obra a un bon amic seu a fi de conèixer el seu parer. Aquest text que aquí reprodueixo, es la carta de resposta d’aquest amic, que l’autor finalment va decidir publicar en el seu llibre a modo de pròleg. Diu el següent..." Article d'en Roger Rocavert.    (.htm)


Hemeroteca / Darreres novetats

 
 
Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:Translation in real time
TRADUKKA
Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"

L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa

Barcelona 1713,capital d'un estat
"Barcelona 1713, capital d'un estat" de Jordi Peñarroja
(e-Botiga)