Inici  |  Contacta´ns  |  Enllaços Cerca avançada  |  MITIC Experience
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Seccions

Editorial
Editorials anteriors
Agenda
Activitats anteriors
L'article
Articles anteriors
L'entrevista
Entrevistes anteriors
Recomanacions
Recomanacions anteriors
Projectes
Recerca colombina
Ràdio Liberty
Conferències
Conferències anteriors

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català
cch
 

Hemeroteca

» Setmana del 13/04/10 al 19/04/10

Espai d'actualització setmanal amb nous articles o d'altres d'interèsLa marina catalana

COMUNICAT DE PREMSA DEL CERCLE CATALÀ D’HISTÒRIA

“El Cercle Català d’Història dona per confirmat que l’expedició de l’Almirall Cristòfor Colom en el segon viatge del Descobriment d’Amèrica va sortir des del port de Barcelona l’any 1493”

“... Embarcáronse grande número en Barcelona con Colon y fue el capitán Pedro Margarit. Partieron de Barcelona con la flota de Colon, llegaron a Cádiz a 23 de setiembre: Partieron de Cádiz tomando tierra en la Isla que llamaron Deseada, después a la que nombraron Española, partieron a Haití, donde les noticiaron de sus amigos muertos por los Indios…”.
La historia oficial ens explica que salpen de Cadis el dia 25 de setembre obviant sorprenentment la primera part del viatge des de Barcelona, confonent i oblidant el paper fonamental dels catalans sota les ordres del seu rei: en Ferran II el Catòlic, comte de Barcelona.Refranyer

"Eina que està molt en vaga prest se rovella"

La marina catalana

Cristòfol Colom: fal·lera per sortir de l'ocultació
"Sense dades documentals específiques sobre l'origen del navegant, Belenguer [Ernest] no s'arrisca a afirmar que era català. Belenguer, en canvi, destaca que l'arxiu de protocols notarials de Barcelona té dipositat un poder notarial atorgat des de Sevilla per Diego Colom, fill del descobridor, perquè un mercader pogués comprar una casa del seu pare a Barcelona. El document és una prova de la residència de Cristòfol Colom a la capital catalana. L'historiador veu en el caràcter aventurer del personatge i en les llacunes que envolten la seva identitat alguns dels motius que provoquen interès." Article del diari AVUI del 11/04/10.    (.pdf)

El segon viatge de Colom, a la premsa i a la ràdio
"La notícia sobre l’aportació que la nostra col·laboradora n’Eva Sans ha realitzat sobre la confirmació de Barcelona com a lloc de partida de l’expedició del segon viatge de l’almirall Colom, ha tingut un ressò incontestable. Aquesta setmana us presentem uns articles de premsa escrita, i un àudio amb una entrevista de Ràdio Mallorca, a en Joaquim Ullan, president del Cercle Català d’Història."

Temps de guerra i repressió

El Robin Hood del Maresme
"Si no recordo malament, Robin Hood era un petit noble fidel a Ricard Cor de Lleó, rei d’Anglaterra, que mentre aquest estava presoner a França, el seu germà Joan ocupà el seu tron i tenia el poble sotmès a la injustícia i a la tirania. La revolta dels “merry men” encapçalada per Robin en els boscos de Sherwood, triomfà i amb el retorn del bon rei Ricard, els omplí de recompenses i portà la felicitat a Anglaterra." Article d'en Gustau Adzerias.    (.pdf)

Imaginari català

La portalada de llevant de l'església de Santa Maria de Palamós
"La construcció de l'actual església parroquial de Santa Maria de Palamós s'inicia entre 1439 i 1448, a damunt d'on havia existit una capella, documentada des de 1334. Fins el 1521 no es signen els capítols per a l'acabament dels últims trams del temple palamosí, acordats entre els consellers de la vila, els obrers del temple i un parell de mestres de cases, Tomàs Barça, d'origen occità i resident a Barcelona, i Joan Prats de Palamós, respectivament." Article d'en Gabriel Martin i Joan Yeguas.    (.pdf)

La crítica

El Consell rastreará la costa para dar con el puerto romano de Pollentia
"El departamento de Patrimonio del Consell está dispuesto a dar con el puerto romano de la ciudad de Pollentia (Alcúdia). Una parte de su estructura está supuestamente sepultada bajo tierra y la otra, bajo el mar. Con el fin de localizarlo, la institución prepara una expedición que llevaría a cabo la empresa catalana Movin Marine –a la que solicitará un presupuesto–, la misma que halló el año pasado más de 200 restos de naufragios en Roses y L´Estartit (Girona). El director insular de Patrimonio, Biel Cerdà, informó de que para realizar las labores de detección se utilizaría un avión que a través de un sónar detectaría las capas de sedimentos hasta dar con las estructuras del puerto." Article del DIARIO DE MALLORCA del 08/04/10.    (.pdf)

Especial

Setmana Medieval de Montblanc
"Muntatge musical fet per Pols Negra i muntatge i edició de vídeo Miki Mikado feel the Music, sobre la Setmana Medieval de Montblanc, la festa Medieval de Catalunya."
 

E-arxius

Espai de recuperació d'articles de les nostres bases de dades que ja han estat publicats anteriorment i que pel seu contingut creiem oportú tornar a presentar als nostres lectors.

Cal saber

La descoberta catalana d'Amèrica a "La destrucció del castell d'Arbeca"
"Als volts del canvi de mil·lenni, es van fent uns canvis substancials en les explicacions dels fets que conformen el nostre present, al final l’explicació donada pels historiadors, sobre els fets passats, però que determinen el nostre present i el nostre futur, serà una matèria d’estudi tant important com els fets que la història explica, al menys en el cas català." Article d'en Lluís M. Mandado i Rossell.    (.htm)


Hemeroteca / Darreres novetats

 
 
Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana
"Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana, de Jaume Benages, Eva Sans i Joaquim Ullan.

Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:


Actualitat
Els paisatges del mediterrani!"

Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"

L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa