Inici  |  Contacta´ns  |  Enllaços Cerca avançada  |  MITIC Experience
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Principals col·laboradors
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Seccions

Editorial
Editorials anteriors
Agenda
Activitats anteriors
L'article
Articles anteriors
L'entrevista
Entrevistes anteriors
Notícies
Notícies anteriors
Recomanacions
Recomanacions anteriors
Opinió
Opinions anteriors
Projectes
Recerca colombina
Ràdio Liberty
Conferències
Conferències anteriors

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català
cch
 

Hemeroteca

» Setmana del 27/04/10 al 03/05/10

Espai d'actualització setmanal amb nous articles o d'altres d'interès



La marina catalana

COMUNICAT DE PREMSA DEL CERCLE CATALÀ D’HISTÒRIA

“El Cercle Català d’Història dona per confirmat que l’expedició de l’Almirall Cristòfor Colom en el segon viatge del Descobriment d’Amèrica va sortir des del port de Barcelona l’any 1493”

“... Embarcáronse grande número en Barcelona con Colon y fue el capitán Pedro Margarit. Partieron de Barcelona con la flota de Colon, llegaron a Cádiz a 23 de setiembre: Partieron de Cádiz tomando tierra en la Isla que llamaron Deseada, después a la que nombraron Española, partieron a Haití, donde les noticiaron de sus amigos muertos por los Indios…”.
La historia oficial ens explica que salpen de Cadis el dia 25 de setembre obviant sorprenentment la primera part del viatge des de Barcelona, confonent i oblidant el paper fonamental dels catalans sota les ordres del seu rei: en Ferran II el Catòlic, comte de Barcelona.



Refranyer

"Ni l'amor mira llinatge ni fe i plets homenatge"

La marina catalana

Cinematografia Colombina
"La gesta colombina ha estat tractada a la gran pantalla, en les versions de cine mut i parlat. I per la petita pantalla, en els documentals televisius, segons un estudi fet a l’arxiu cinematogràfic actual. No és una tasca extensa, si tenim en compte el personatge històric representat. No obstant això, no deixa de ser representativa de les diverses èpoques i circumstàncies en que les pel·lícules han estat realitzades." Article de n'Alba Vallès i Formosa.    (.pdf)

Imaginari català

Leonardo, los años perdidos
"Fruto de esta estancia, pintó el cuadro titulado La Virgen de las Rocas, donde se ve con claridad el roquedo montserratino. En Montserrat habría dejado su San Jerónimo, hoy en los Museos Vaticanos. La historia de este cuadro es muy ilustrativa: sería robado por las tropas del mariscal Suchet, en 1812, y habría sido regalado a Joseph Fesch, tío de Napoleón. Cuando éste murió, su familia lo vendió a la Pinacoteca Vaticana." Article d'en Jose Luís Espejo.    (.pdf)

Les més Antigues inscripcions als Països Catalans (2)
"L'escena que ens interessa està pintada en una olla alta trobada a Llíria en 1936 (Fletcher, Llíria XL ; M.L.H;F.13.3). En el fragment aquí representat s'hi veu part de tres cavalls amb genet, tot i que en d'altres fragments hi apareixen un mínim de dos cavalls i genets més. Malgrat el combat de dos lluitadors pedestres, que no apareixen en aquesta il·lustració, sembla tractar-se d'una mena de processó o cavalgata." Aquí podreu veure l'anterior article publicat. Article d'en Joan R. Solanes.    (.pdf)

La vernaclística: Sòcrates, el concepte de llengua i la necessitat de parlar català als Països Catalans (2)
"Així ho pensaven també els cristians gnòstics i arrians, i rebutjaven el valor de les llengües forasteres, anti-naturals i merament etnocentristes que s’imposen, a vegades per convencionalismes i per la voluntat de migracions forasteristes manipulades per poders que són contraris a la cultura vernacla, el pensament, la concepció cultural i l’ordre nacionalista que aquesta comporta." Article d'en Jordi Salat.    (.pdf)

La crítica

Detecten construccions sota el mar a punta Falconera
"L’empresa Movine Marine d’Empuriabrava assegura l’existència de construccions dins el mar a l’altura de punta Falconera. L’empresari i investigador Joaquim Casellas afirma que hi ha una muralla d’uns quinze metres d’alçada, soterrada auns seixanta metres sota el nivell del mar. També destaca l’existència d’unes construccions que podrien ser canals i lloses de pedra." Article del SETMANARI DE L'ALT EMPORDÀ del 30/03/10.    (.pdf)

Especial

Pailebot Santa Eulàlia
"Una travesia amb el Santa Eulàlia"




 

E-arxius

Espai de recuperació d'articles de les nostres bases de dades que ja han estat publicats anteriorment i que pel seu contingut creiem oportú tornar a presentar als nostres lectors.

Cal saber

carta d'un dels executors del general Josep Moragues
"Relat de l‘execució d‘en Josep Moragues. El signant de la Carta, en Gregori Matas i Pujol, que era un dels cinc ministres de la Junta Interina de Catalunya que governava abans del Decret de la Nova Planta, i la carta està adreçada a Manuel Vadillo, que era una mena de primer ministre de Felip V." Article d'en Joaquim Ullan.    (.htm)


Hemeroteca / Darreres novetats

 
 
Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana
"Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana, de Jaume Benages, Eva Sans i Joaquim Ullan.





Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:






Actualitat
Els paisatges del mediterrani!"





Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"





L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa