Inici  |  Contacta´ns  |  Mapa del web  |  Enllaços Merxandatge  |  Hemeroteca  |  Cerca avançada
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Principals col·laboradors
Principals activitats
Les conferències
Cafè-tertúlia Bcn
Cafè-tertúlia Palamós
Les rutes guiades
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català

  Grans projectes

Homenatge a Colom
i a la marina catalana

2008
2009
2010
2016
Cicle de conferències
sobre la marina catalana

2009
2010
Campanya gastronòmica
Menú: l'Amèrica de Colom

2010
54 Congrés Internacional d'Americanistes
2012
Cicle de conferències
actes Tricentennari BCN

2014
Cicle de conferències
actes Tricentennari Palamós

2014

  Documentació

Cal saber
La biblioteca
Historiografia
Narrativa històrica
Activitats

  Veu pròpia

Editorial
L'entrevista
La crítica

  Multimèdia

Àudio - Vídeo - Powerpoint
Youtube - Facebook
cch
 

Hemeroteca

» Setmana del 11/05/10 al 17/05/10

Espai d'actualització setmanal amb nous articles o d'altres d'interès



La marina catalana

NOVA EDICIÓ DEL CICLE DE CONFERÈNCIES SOBRE LA MARINA CATALANA - PALS 2010


“Arriba la 2ª edició del cicle de conferències sobre la marina catalana !”

Navegant en l’oblit dels temps, havien quedat els fets i les gestes dels catalans, mariners experts i reconeguts cartògrafs i almiralls, patronejant galeres, naos, coques i caravel·les , militars estratègics que van guanyar mil i una batalles ja des dels almogàvers . Temuts i elogiats per moltes fonts escrites diverses segles ençà per haver conquerit mars i oceans. L’estudi i la recuperació del seu context marítim, social, jurídic o polític ens permetrà recuperar el coneixement del nostre passat històric i anar avançant en les llacunes que cada cop van quedant més enrere…
No hi podeu faltar !

Tota la informació del Cicle de Conferències



COMUNICAT DE PREMSA DEL CERCLE CATALÀ D’HISTÒRIA

“El Cercle Català d’Història dona per confirmat que l’expedició de l’Almirall Cristòfor Colom en el segon viatge del Descobriment d’Amèrica va sortir des del port de Barcelona l’any 1493”

“... Embarcáronse grande número en Barcelona con Colon y fue el capitán Pedro Margarit. Partieron de Barcelona con la flota de Colon, llegaron a Cádiz a 23 de setiembre: Partieron de Cádiz tomando tierra en la Isla que llamaron Deseada, después a la que nombraron Española, partieron a Haití, donde les noticiaron de sus amigos muertos por los Indios…”.
La historia oficial ens explica que salpen de Cadis el dia 25 de setembre obviant sorprenentment la primera part del viatge des de Barcelona, confonent i oblidant el paper fonamental dels catalans sota les ordres del seu rei: en Ferran II el Catòlic, comte de Barcelona.



Refranyer

"L'alegria allarga la vida"

La marina catalana

Colom, un home de ciència
"Seria injust considerar a l’Almirall Colom com un gran científic, sobretot tenint a l’abast testimonis escrits que el presenten com observador de fenòmens naturals del seu entorn, als quals solia acompanyar sempre amb alguna explicació racional de caràcter físic. Conseqüent sempre amb el seu esperit renaixentista de coordinar els fets reals observats amb l’autoritat dels antics coneixements." Article de n'Alba Vallès i Formosa.    (.pdf)

Imaginari català

Govern, poder i passió medieval
"La història d'Ermessenda de Carcassona, comtessa de Barcelona, Girona i Osona, no és massa coneguda però si la del seu nét Ramon Berenguer I o la d'alguns dels seus coetanis com el benedictí abat Oliva. No obstant això, el coratge que aquesta dona va demostrar en 60 anys de govern, la seva lluita pel poder, les seves contradiccions i devocions en un moment històric de canvi polític i, també, de mil·leni, l'han fet passar a la història de Catalunya com un personatge complex i apassionant, però alhora molt desconegut." Article del diari AVUI del 10/05/10.

Les més Antigues inscripcions als Països Catalans (3)
"Reprenent breument el fil (sense intenció humorística) del paper jugat per les txerakailak o fusaioles en la castració del brau, voldria consignar un fet curiós. Són moltes les escriptures que a més de lletres i/o síl·labogrames, saben augmentar la seva capacitat representadora de conceptes amb ideogrames, pictogrames, logogrames, daxogrames i semogrames en general." Aquí podreu veure l'anterior article publicat. Article d'en Joan R. Solanes.    (.pdf)

Entrevista de COM-Ràdio a en Jordi Peñarroja
"El conegut llibre del nostre amic i col·laborador en Jordi Peñarroja titulat "Edificis viatgers", ha anat més lluny del que el seu autor tenia previst en el seu moment, i avui, podem gaudir d'aquesta obra en forma de ruta guiada a peu, i organitzada per Bibliotèques de Barcelona, i que ens permet trepitjar alguns dels llocs més emblemàtics apareguts en el llibre. Us mostrem avui l'àudio d'una entrevista al programa Extraradi, de COM-Ràdio i on l'Olga Vallejo conversa a en Jordi Peñarroja." Entrevista de COM-Ràdio del 26/04/10.    (.mp3)

La crítica

Rescriure la història
"Segons les filtracions relatives al debat del Tribunal Constitucional tots els magistrats concordaven a voler deixar clar que l'autonomia catalana naixia de la constitució espanyola. Curiós. Perquè, com expliquen aleshores que el president Tarradellas fos reconegut com a tal un any i dos mesos abans, he dit abans, de l'aprovació de la constitució?" Article del portal VILAWEB del 30/04/10.    (.pdf)

Especial

Monestir de Pedralbes
"El santuari de la Reina Elisenda de Montcada"




 

E-arxius

Espai de recuperació d'articles de les nostres bases de dades que ja han estat publicats anteriorment i que pel seu contingut creiem oportú tornar a presentar als nostres lectors.

Cal saber

Ciutats i viles en l'organització fiscal del territori. Segles XVI i XVII (I)
"Per entendre una mica més com es configurava l'organització fiscal del territori i per veure de quina manera s'aplicava, oferim la transcripció d'un tall de la obra de l'Eva Serra, Valentí Gual, Agustí Alcoberro, Jaume Font sota la coordinació de Jaume Dantí “Ciutats, viles i pobles a la xarxa urbana de la Catalunya Moderna” - de Rafael Dalmau, Editor." Article de n'Eva Sans.    (.htm)


Hemeroteca / Darreres novetats

 
 
Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:







Translation in real time
TRADUKKA




Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"





L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa





L'enigma Colom
"L'enigma Colom" de Maria Carme Roca
(e-Botiga)