Inici  |  Contacta´ns  |  Enllaços Cerca avançada  |  MITIC Experience
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Seccions

Editorial
Editorials anteriors
Agenda
Activitats anteriors
L'article
Articles anteriors
L'entrevista
Entrevistes anteriors
Recomanacions
Recomanacions anteriors
Projectes
Recerca colombina
Ràdio Liberty
Conferències
Conferències anteriors

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català
cch
 

Hemeroteca

» Setmana del 15/06/10 al 21/06/10

Espai d'actualització setmanal amb nous articles o d'altres d'interèsLa marina catalana

NOVA EDICIÓ DEL CICLE DE CONFERÈNCIES SOBRE LA MARINA CATALANA - PALS 2010


“Arriba la 2ª edició del cicle de conferències sobre la marina catalana !”

Navegant en l’oblit dels temps, havien quedat els fets i les gestes dels catalans, mariners experts i reconeguts cartògrafs i almiralls, patronejant galeres, naos, coques i caravel·les , militars estratègics que van guanyar mil i una batalles ja des dels almogàvers . Temuts i elogiats per moltes fonts escrites diverses segles ençà per haver conquerit mars i oceans. L’estudi i la recuperació del seu context marítim, social, jurídic o polític ens permetrà recuperar el coneixement del nostre passat històric i anar avançant en les llacunes que cada cop van quedant més enrere…
No hi podeu faltar !

Tota la informació del Cicle de ConferènciesCOMUNICAT DE PREMSA DEL CERCLE CATALÀ D’HISTÒRIA

“El Cercle Català d’Història dona per confirmat que l’expedició de l’Almirall Cristòfor Colom en el segon viatge del Descobriment d’Amèrica va sortir des del port de Barcelona l’any 1493”

“... Embarcáronse grande número en Barcelona con Colon y fue el capitán Pedro Margarit. Partieron de Barcelona con la flota de Colon, llegaron a Cádiz a 23 de setiembre: Partieron de Cádiz tomando tierra en la Isla que llamaron Deseada, después a la que nombraron Española, partieron a Haití, donde les noticiaron de sus amigos muertos por los Indios…”.
La historia oficial ens explica que salpen de Cadis el dia 25 de setembre obviant sorprenentment la primera part del viatge des de Barcelona, confonent i oblidant el paper fonamental dels catalans sota les ordres del seu rei: en Ferran II el Catòlic, comte de Barcelona.Refranyer

"El bon vi crida els veïns"

Activitats

Espai-tertúlia al Cafè de l'Òpera: “Model històric i actual de dominació econòmica sobre els Països Catalans”
"La darrera tertúlia de la temporada en aquest espai, al Cafè de l'Òpera, va portar per títol “Model històric i actual de dominació econòmica sobre els Països Catalans” i va estar introduïda per en Jordi Miravet, president del Memorial 1714, entitat de gran tradició a Barcelona, que lluita des de fa molts anys per mantindre en la memòria els fets de la guerra de successió del s.XVIII i les devastadores conseqüències que va tenir per al nostre país, així com per a la recuperació de les constitucions i institucions que allà vàrem perdre." Article de la redacció del CCH.    (.htm)

La marina catalana

Conferència de Don Luís Ulloa: ¿Cristóbal Colón, catalán?
"Anoche en el Ateneo Barcelonés, el sabio profesor peruano, don Luis Ulloa, dio la primera de sus anunciadas conferencias so-bre el verdadero origen de Colón. Ocupaba la presidencia el presidente del Ateneo, señor Masó Torrents. El señor Valls y Taberner dirigió unas palabras al nume-roso público que llenaba la sala, para hacer la presentación del conferenciante, explican-do las razones de cultura que han animado al Ateneo Barcelonés a solicitar tal confe-rencia, y rindiendo un homenaje a la na-ción peruana." Article del diari LA VANGUARDIA del 26/05/27.    (.pdf)

Ramón de Cardona, militar i diplomàtico al servicio de cuatro reinos
"Ramón de Cardona, el hombre que estuvo al servicio del rey Dionís de Portugal entre 1305 y 1315, pertenecía a uno de los linajes nobles más importantes de Cataluña. La coincidencia en el nombre de Ramón entre diversos miembros contemporáneos de la familia ha dificultado su identificación. La documentación familiar de los Cardona no es conocida y por tanto hay alguna duda en el árbol genealógico del linaje, a pesar de la aportación decisiva del cronista de la casa en el siglo XVII." Article de na Maria Teresa Ferrer Mallol.    (.pdf)

Imaginari català

Jordi Peñarroja perfila en una biografia el pensament i el llegat de Narcís Monturiol
"Ictineus. Aventures, invents i navegacions d'en Narcís Monturiol és un recorregut per la vida i l'obra de l'inventor del submarí, en una biografia escrita per Jordi Peñarroja que tant parla de la seva faceta politicoideològica com de la seva tasca d'investigador i inventor. El volum, de 250 pàgines, disposa d'una quantitat ingent de dades i material gràfic." Article del diari EL PUNT del 13/06/10.    (.pdf)

Els segles d'or

El Quixot manipulat
"Em considero un fervent admirador de Cervantes-més convers que castellà-, no solament pel seu talent literari, sinó també per les seves rares posicions (a Castella) en defensa d'altres llengües o cultures, com la basca o, indirectament, la catalana (parlant de Barcelona). És més, he treballat el tema del Quixot des del punt de vista del simbolisme i significació dels aliments, a partir del precedent del Tirant lo Blanc-invocat pel mateix Cervantes-.”." Article d'en Jaume Fàbrega al DIARI DE GIRONA del 07/05/10.    (.pdf)

Especial

El Born. Un vincle amb el passat
"Primera part d'aquest documental emès per tv3 on s'explica còm era Barcelona Just abans del setge de 1714 mitjançant recreacions en 3D."
 

E-arxius

Espai de recuperació d'articles de les nostres bases de dades que ja han estat publicats anteriorment i que pel seu contingut creiem oportú tornar a presentar als nostres lectors.

Cal saber

El llibre del consolat de mar
"El Llibre del Consolat de Mar és una obra típicament catalana (els usos de Pisa que li són anteriors són un recull de procediments). La seva redacció primitiva data del 1258 i fou anomenada primerament “Ordinació de la Ribera de Barcelona”. Recopilació dels usos de la costa mediterrània, reflectia els costums locals." Article d'en Pere Rosas.    (.htm)


Hemeroteca / Darreres novetats

 
 
Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana
"Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana, de Jaume Benages, Eva Sans i Joaquim Ullan.

Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:


Actualitat
Els paisatges del mediterrani!"

Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"

L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa