Inici  |  Contacta´ns  |  Enllaços Cerca avançada  |  MITIC Experience
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Principals col·laboradors
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Seccions

Editorial
Editorials anteriors
Agenda
Activitats anteriors
L'article
Articles anteriors
L'entrevista
Entrevistes anteriors
Notícies
Notícies anteriors
Recomanacions
Recomanacions anteriors
Opinió
Opinions anteriors
Projectes
Recerca colombina
Ràdio Liberty
Conferències
Conferències anteriors

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català
cch
 

Hemeroteca

» Setmana del 13/07/10 al 19/07/10

Espai d'actualització setmanal amb nous articles o d'altres d'interès

Refranyer

"Massa salat o massa coent, fa posar malalta a la gent"

La crítica

La nación catalana
"Un article aclaparador del 14 de juny de 1978 que recuperem de l'hemeroteca de La Vanguardia on l'autor, el Sr. Joaquim Ventalló posa en evidència en aquells moments com la ignorància volguda o sense voler de la gent que ocupa els càrrecs en els diversos àmbits de la societat és allò que nega la realitat de la història de Catalunya com a nació. Una recompilació de les cites d'autors españols de diverses èpoques on parlen de la nació catalana però també una mostra de com des de les altres nacions, ningú dubtava ans al contrari que la nació catalana, era una de les més importants del món. Un article de màxima vigència que obliga a la reflexió i a preguntar-nos què ha estat passant amb la nostra història, la nostra identitat, els nostres drets i per què des de l'any 1978 encara seguim pel mateix camí... " Article del diari LA VANGUARDIA del 14/06/78.

La marina catalana

Els Margarit de Castell d'Empordà
"El Castell d'Empordà, del poble de Sant Martí de Llaneres, manat construir pels comtes d'Empúries, prop de la Bisbal, fronterer amb la senyoria dels bisbes de Girona, amb els quals sovint s'enfrontà la familia comtal emporitana, va ser donat vers el 1354 al cavaller Guillem de Vilagut, que n'havia d'assumir la defensa i la guarda del terme. La nissaga dels Vilagut acabà amb la pubilla Francesca (de cognom també Sant Feliu), senyora d'Ullastret. Pel seu casament amb Bernat de Margarit, dit el Vell, l'any 1421, de l'alta burgesia gironina, el castell va quedar durant generacions vinculat a aquest cognom." Article d'en Jordi Frigola i Arpa.    (.pdf)

Els comtats de la Catalunya vella i la seva espiritualitat
"S'ha insistit massa en anyades passades en la historia externa dels nostres comtats, així com de Catalunya en general, fins que avui s'estila la historia econòmica i sembla que els nostres historiadors volen explicar tots els fets de la nostra historia solament a base dels factors econòmics. Recentment un esplèndid treball del professor Bonnassie sobre la Catalunya dels segles X-XI, i que té naturalment moltes referències sobre Girona i el seu comtat, es descabdella especialment al voltant del tema econòmic i sols dedica comptades planes al desenrotllament cultural i gairebé cap a l'espiritualitat de l'època." Article d'en Frederic Udina i Martorell.    (.pdf)

Tensions a les fronteres feudals al Montsià medieval i la incidència de Tortosa
"Entre la documentació medieval de la comanda santjoanista d'Ulldecona i d'altres dominis de la regió de Tortosa, destaca l'abundància de notícies sobre les diferencies entre les senyories o els poders regionals per la defensa dels seus interessos econòmics o jurisdiccionals. Aixà palesa la importància que, per als seus contemporanis, i en especial per als grups de poder, tenia el control de les activitats, sobretot de les econòmiques, dins del seu domini." Article de na Maria Bonet Donato.    (.pdf)

Història de Catalunya
"Ferran Soldevila i Zubiburu (Barcelona, 1894-1971) fou un historiador i escriptor català. La seva Història de Catalunya escrita entre 1934 i 1935 amb l'encàrrec d'En Francesc Cambó de sintetitzar els episodis més destacats de la història del país, d'ella, Joan Fuster va afirmar que era la millor visió de conjunt del passat català que s'hagi escrit. L'obra va ser publicada en tres volums entre 1934 i 1935. Va ser reeditada i actualitzada el 1962." Llibre digitalitzat de Ferran Soldevila.    (.pdf)

Especial

Pau Casals, the catalan courier
"Discurs del genial músic català extret del programa d'història catalana "El Favorit"."




 

E-arxius

Espai de recuperació d'articles de les nostres bases de dades que ja han estat publicats anteriorment i que pel seu contingut creiem oportú tornar a presentar als nostres lectors.

Cal saber

Els llibres de meravelles a l'edat Mitjana
"El llibre de la col·lecció Biblioteca Medieval titulat: “Libros de Maravillas: el viaje de san Brandan; el libro de las maravillas del mundo”- tal i com ens diu la contraportada- ens explica el famós viatge de San Brandán, un perfecte exemple de relat iniciàtic, compost en el segle XII, i que tracta sobre la recerca del Paradís Terrenal. En ell, el lector viatja per llunyanes illes de l'Oceà fins l'Ouest i és una versió cristianitzada dels textes clàssics que il·lustren l'odissea de l'Homo Viator." Article de n'Eva Sans.    (.htm)


Hemeroteca / Darreres novetats

 
 
Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana
"Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana, de Jaume Benages, Eva Sans i Joaquim Ullan.





Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:






Actualitat
Els paisatges del mediterrani!"





Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"





L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa