Inici  |  Contacta´ns  |  Mapa del web  |  Enllaços Merxandatge  |  Hemeroteca  |  Cerca avançada
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Principals col·laboradors
Principals activitats
Les conferències
Cafè-tertúlia Bcn
Cafè-tertúlia Palamós
Les rutes guiades
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català

  Grans projectes

Homenatge a Colom
i a la marina catalana

2008
2009
2010
2016
Cicle de conferències
sobre la marina catalana

2009
2010
Campanya gastronòmica
Menú: l'Amèrica de Colom

2010
54 Congrés Internacional d'Americanistes
2012
Cicle de conferències
actes Tricentennari BCN

2014
Cicle de conferències
actes Tricentennari Palamós

2014

  Documentació

Cal saber
La biblioteca
Historiografia
Narrativa històrica
Activitats

  Veu pròpia

Editorial
L'entrevista
La crítica

  Multimèdia

Àudio - Vídeo - Powerpoint
Youtube - Facebook
cch
 

Hemeroteca

» Setmana del 27/07/10 al 09/08/10

Espai d'actualització setmanal amb nous articles o d'altres d'interès

Refranyer

"Quant el vi entra, el secret surt"

Temps de guerra i repressió

História dels Miquelets
"Membres d'una milícia especial, de caràcter mercenari o, alguns cops, voluntari, reclutada per diputacions o juntes de guerra dels Països Catalans per tal d'efectuar accions especials o de reforçar les tropes regulars. Durant la guerra del Francès actuaren com a cos organitzat per les forces napoleòniques." Article dels Miquelets de Badalona.    (.pdf)

Imaginari català

L'empremta catalana
"D’aquí unes setmanes es col·locarà una placa de marbre a l'Acròpolis, al peu dels Propileus i al costat de la porta de Beulé, que reprodueix les paraules d'elogi que Pere el Cerimoniós va escriure el 1380, quan va ordenar que uns ballesters protegissin l'Acròpolis, en aquell temps en mans catalanes. El rei Pere va assenyalar llavors que l'Acròpolis era «la pus richa joia qui al mont sia», una frase que es gravarà en català, grec, anglès i castellà per recordar un dels primers elogis sobre el monument més visitat de Grècia." Article del diari EL PERIÓDICO del 25/07/10.    (.pdf)

Festes a la plaça Major de Banyoles durant els segles XVII-XVIII
Les festivitats a Banyoles durant els segles XVII i XVIII i les referències i visions d'aquells moments de lleure, festa, celebració i alegria. Des de Banyoles i el Pla de l'estany vindran la propera setmana tota aquella gent que col·laborarà per convertir el 3er homenatge a Cristòfor Colom i la marina catalana en una festa d'aquell conegut i llunyà any del senyor de 1492... Banyoles i el Pla de l'estany i l'antiga vila Reial de Pals unides el proper 7 d'agost per recrear aquells moments festius recollits en els documents, en les tradicions i els segles, on l'alegria, la solemnitat, la música de tambors i la presència de l'Almirall Cristòfor Colom, el virrei de Catalunya - n'Enric II d'Empúries- i tots els personatges de l'episodi més universal de tots els temps, el de la descoberta d'Amèrica. Us hi esperem a tots !!! Article d'en Guerau Palmada.    (.pdf)

La crítica

Després del 10 de juliol
"Que el Borbó sigui rei d’España és a l’esperit i la lletra de la Ley de Sucesión a la Jefatura del Estado de 1966, ratificada en referèndum pel pueblo español. Un referèndum d’allò més democràtic, com ho demostra que als soldats els portaven a votar en formació... El triomf final del franquisme és evident. Passar del franquisme al neofranquisme és allò que en diuen transició democràtica." Article d'en Jordi Peñarroja.    (.htm)

Especial

Jaume I: Retrat d'un rei (1 de 5)
"Bernat Desclot va escriure que Jaume I era "lo pus bell hom del món". Alt, ros, ben plantat i maco. Un físic que, segons Stefano Cingolani, biògraf del Conqueridor, era marca de família, ja que el seu pare, Pere el Catòlic, i el seu fill, Pere el Gran, també van ser molt atractius. Després d'estudiar el Llibre dels fets, el retrat que en fa Cingolani és el d'un rei guerrer, però també administrador i polític, home de fe sense fanatismes i amb un nivell cultural molt discutit. Jaume entre dos Peres; la competència amb el pare i amb el fill el va portar a la incomprensió envers el primer i la gelosia cap al segon. Més a http://www.bcn.cat"
 

E-arxius

Espai de recuperació d'articles de les nostres bases de dades que ja han estat publicats anteriorment i que pel seu contingut creiem oportú tornar a presentar als nostres lectors.

Cal saber

El significat de les festes de Nadal i les solemnitats de les festes anyals
"En aquests dies de festa, recordem potser amb nostàlgia aquells moments quan érem petits en que el caliu de les festes de Nadal al costat dels nostres pares, dels germans o dels amics ens escalfaven el cor i ens feien esperar impacients l'acabament de l'escola i l'arribada d'aquests dies de Nadal i Reis. Uns dies on els riures, l'alegria, les cançons i la música invadien el nostre entorn i omplien d'il·lusió aquelles festes." Article de n'Eva Sans.    (.htm)


Hemeroteca / Darreres novetats

 
 
Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:Translation in real time
TRADUKKA
Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"

L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa

L'enigma Colom
"L'enigma Colom" de Maria Carme Roca
(e-Botiga)