Inici  |  Contacta´ns  |  Enllaços Cerca avançada  |  MITIC Experience
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Seccions

Editorial
Editorials anteriors
Agenda
Activitats anteriors
L'article
Articles anteriors
L'entrevista
Entrevistes anteriors
Recomanacions
Recomanacions anteriors
Projectes
Recerca colombina
Ràdio Liberty
Conferències
Conferències anteriors

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català
cch
 

Hemeroteca

» Setmana del 10/08/10 al 30/08/10

Espai d'actualització setmanal amb nous articles o d'altres d'interès

Refranyer

"La barca pel barquer i el mas pel masover"

La marina catalana

Editorial: "Ens agrada la història perquè ens interessa el futur"
"El Partenó, avui, forma part del Patrimoni de la Humanitat reconegut per la UNESCO. Nosaltres ja ho fem al segle XIV, quan l’anomenem Castell de Cetines i Pere III, el Cerimoniós, mana posar una guàrdia de ballesters per preservar aquest monument excepcional. D’això sembla que se’n diu avançar-se a la jugada o, menys esportivament, tenir visió de futur." Article d'en Jordi Peñarroja.    (.htm)

Ahondando en la história del descubrimiento de América: La labor de investigacion de Josep Porter
"Cuenda en octubre de 1963 se reunió en Barcelona el III Congreso Internacional de Bibliofilia, que reunió a representantes de catorce naciones con mas de trescientas inscripciones, Josep Porter, miembro activo y de los mas destacados de la Asociación de Bibliofília de Barcelona, como apasionado que és por cuanto se relaciona con la bibliografia, presento una comunicación, que él mismo leyo en el salón de actos de la Real Académia de Medicina, cuyo titulo rezaba: "¿Fue escrita y publicada en catalàn la primera notícia del descubrimiento de América?"." Article del diari LA VANGUARDIA del 11/06/71.    (.pdf)

Crònica de l'homenatge: "Cristòfor Colom marxa cap al nou món"
"La vila de Pals va tornar el passat dissabte 7 d’agost a reviure l’esplendor dels moments previs a la sortida de l’expedició del primer viatge que va dur l’almirall més universal de tots els temps, aquell 3 d’agost de 1492 a la descoberta d’un Nou Món . A mitja tarda, els principals carrers de l’antiga Vila Reial de Pals van veure desfilar els principals personatges de la història nàutica ´més important de tota la història: La descoberta d’Amèrica." Article de n'Eva Sans.    (.htm)

Reportatge del programa "Eureka!" de COM-Ràdio sobre el "3er Homenatge a Colom"
"El diumange 15 d'agost, al voltant de les 11:30h, el programa EUREKA! de COM-Ràdio, va emetre un especial de 15 minuts sobre el "3er Homenatge a l'Almirall Cristòfor Colom i a la Marina Catalana" celebrat el dissabte 7 a Pals (Baix Empordà). El periodista Albert Castellví, va seguir en directe tota la jornada a Pals, i ha estat el responsable de l'edició d'aquest reportatge que va ser emès al programa de la Núria Jar." Grabació del programa EUREKA! de COM-Ràdio.    (.mp3)

Reportatge del programa "Amb molt de gust" de Ràdio Sabadell sobre el certamen d'enguany del "Menú: L'Amèrica de Colom"
"Entrevista al professor i assessor del "Menú: L'Amèrica de Colom", en Jaume Fabrega i a l'investigadora del Cercle Català d'Història, n'Eva Sans al programa "Amb Molt de Gust", de Ràdio Sabadell. L'entrevista fou emesa el dia 29 de juliol de 2010 i va anar a càrrec de la Maria Mas, directora del programa." Grabació del programa AMB MOLT DE GUST de Ràdio Sabadell.    (.mp3)

Els actes de l' "homenatge" a la premsa
"Com cada any, la premsa també s'ha fet ressò dels actes del "3er Homenatge a l'Almirall Cristòfor Colom i a la Marina Catalana"". Us presentem aquí una petita selecció dels més importants. Trobareu les cròniques del Diari de Girona, d'El Punt, i del portat Llibertat.cat. Properament trobareu un especial de COM-Ràdio, emisora que el diumenge 15 d'agost l'emetrà al voltant de les11:30h."    (.htm)

La nissaga dels senyors de Pals-Castell de Sant Miquel: Els Pere, els Tamarit i els Vilallonga
"La marina catalana necessitava d’infraestrures per reparar els vaixells o embarcacions, amb drassanes o no, però amb mà d’obra especialitzada, mestres d’aixa, calafats... El castell de Sant Miquel – també molí de Pals és encara un vell desconegut amb molts indicis de tenir alguna cosa més a veure amb l’àmbit marítim. La família Pere està relacionada des de temps immemoriables amb la reialesa, en Miquel Pere de la nissaga de Girona i propietari del molí gros de Pals, és el protonotari del rei Ferran el Catòlic i més membres de la seva família, ocupen càrrecs de màxima confiança al costat del Rei." Article d'en Narcís Subirana.    (.pdf)

L’aportació catalana en el segon viatge de Cristòfor Colom
"Un de tants aspectes importants estudiant la història colombina i que és transcendental per entendre l’origen de l’empresa són òbviament els ports de sortida i arribada dels viatges. Perquè les coses no passen per casualitat sinó que tenen una lògica. En aquest aspecte en concret, és en els darrers 70 anys que la historiografia està donant un tomb de 180 graus." Article de n'Eva Sans.    (.pdf)

La ruta teatralitzada
"Tots els actes celebrats el passat dissabte dia 7 d'agost a Pals, han estat un èxit, i un dels que ha tingut més rellevància ha estat sens dubte, la recreació realitzada a la pròpia vila, de la sortida que l’almirall Colom, realitzà ara fa 518 anys en aquell mateix lloc. Però no cal oblidar les conferències que es realitzaren un cop finalitzada la representació, ja que en elles, els nostres investigadors van presentar una sèrie d'aportacions que no es poden passar per alt, especialment pel món intel·lectual i historiogràfic del nostre país." Article de la redacció del CCH.    (.htm)

Selecció de fotografies
"En Jordi Peñarroja i na Maria Miró, són els dos fotògrafs oficials del Cercle Català d'Història. Els dos cada any, ens donen l'oportunitat de gaudir amb les seves instantànies, dels millors moments d'aquesta emblemàtica jornada en que homenatgem als nostres herois oblidats. Una imatge val més que mil paraules, i es la millor manera de congelar en la mèmoria aquests moments irrepetibles." Article de la redacció del CCH.

Especial

Barack Obama parla de Colom
"Barack Obama s´enprenya quant li diuen que Colom era Catala"
 

E-arxius

Espai de recuperació d'articles de les nostres bases de dades que ja han estat publicats anteriorment i que pel seu contingut creiem oportú tornar a presentar als nostres lectors.

Cal saber

HISPÀNIA: l’origen del nom
"Quan va sorgir “l’assumpte” de l’illot de “Peregil”, en el diari va aparèixer un article que havia escrit Unamuno sobre aquest illot feia anys. Deia que l’illeta era coneguda per una cova on s’hi podien amagar embarcacions . El nom grec era Calypso que correspon al llatí Criptum o sigui “cavitat”. Informava que en àrab “cova” és Ghar d’on procedeix el nom de Granada." Article de n'Antoni Jaquemot.    (.htm)


Hemeroteca / Darreres novetats

 
 
Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana
"Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana, de Jaume Benages, Eva Sans i Joaquim Ullan.

Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:


Actualitat
Els paisatges del mediterrani!"

Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"

L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa