Inici  |  Contacta´ns  |  Enllaços Cerca avançada  |  MITIC Experience
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Seccions

Editorial
Editorials anteriors
Agenda
Activitats anteriors
L'article
Articles anteriors
L'entrevista
Entrevistes anteriors
Recomanacions
Recomanacions anteriors
Projectes
Recerca colombina
Ràdio Liberty
Conferències
Conferències anteriors

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català
cch
 

Hemeroteca

» Setmana del 28/09/10 al 18/10/10

Espai d'actualització setmanal amb nous articles o d'altres d'interès

Refranyer

"Allí on hi ha un pa, hi ha un català"

Editorial

Editorial: "El president i la decadència"
"És sorprenent la visió que els dos darrers presidents de la Generalitat, tan el president Maragall com el president Montilla tenen del país, de la seva història, de la seva capacitat, del futur i especialment del càrrec que ocupen. En paraules del president Maragall, durant la seva etapa de govern: “Catalunya mai havia tingut tan autogovern com ara“, i en paraules del Sr. Montilla “La independència és sinònim de decadència”." Article d'en Joaquim Ulan i n'Eva Sans.    (.htm)

Cal saber

L´actuació de Felip Vè a Catalunya
"Els motius que els catalans tenim per a no oblidar la memòria del rei Felip IV (V de Castella) son moltíssims. No es d’estranyar que quan anem al WC ens hi referim com a Can Felip. Aquesta és una relació d'algunes de les disposicions dictades pel primer Borbó, després d'haver-se apoderat de Barcelona l'11 de setembre de 1714, i recordar-les."    (.htm)

La marina catalana

La nao Santa Maria: Hipotesis sobre la localización de sus restos
"A punto de terminar las Conmemoraciones del Quinto Centenario del Descubrimiento de América, parece oportuno ocuparnos de un asunto, íntimamente relacionado con él, y, sin embargo, tratado sólo de pasada por la gran mayoría de los historiadores: la localización de los restos de la Nao "Santa María", Capitana de Colón, perdida por varada en la Bahía de Cabo Haitiano, en la costa norte de la actual república de Haití, en la noche del 24 al 25 de Diciembre de 1492." Article d'en Joaquin Cazorla Poza.    (.pdf)

Imaginari català

Un bon mallorquí continental
"Qualsevol viatger inquiet a París s'haurà fixat que, en terra, davant de la Comèdia francesa, el Louvre, l'Institut del Teatre i altres indrets neuràlgics, hi ha unes medalles de llautó amb el nom Aragó que marquen el nord i el sud. En total, són 135 plaques, conegudes com "la línia rosa" que marquen l'antic meridià 0 (també dit "el meridià verd"). La inscripció esmenta el llinatge de Francesc Joan Domènec Aragó, nascut el 1786 a Estagell, a devers 20 km de Perpinyà i a 10 de Rivesaltes." Article del DIARI DE BALEARS del 10/08/09.    (.pdf)

Poetes catalans: "Sols com ahir?" de Jordi Yuste (Musicat)
"En aquest espai dedicat a diferents poetes catalans, més o menys coneguts per al gran públic, us presentem avui una nova peça. En aquest cas, us presentem el mateix poema de la setmana anterior, Sols com ahir?, però aquest cop, musicat pel seu propi autor, en Jordi Yuste. Regularment en aquest espai, donarem cabuda a tots aquests autors que fan de l'art de la paraula, una eina més per fer conèixer el nostre imaginari."    (.mp3)

La crítica

Les columnes Puig i Cadafalch haurien d'estar acabades a final d'any
"Ja són a punt totes les peces de pedra natural per construir les quatre columnes Puig i Cadafalch, que es tornaran a alçar a Montjuïc després que el dictador Primo de Rivera ordenés enderrocar-les ara fa vuitanta-dos anys. A més, també s'ha fixat la data del 6 de novembre per col·locar la primera pedra de l'històric monument, de manera que a l'emplaçament darrere la Font Màgica s'hi enterrarà una urna de metacrilat amb la informació generada per aquests set anys de reclamació de les columnes. També hi haurà actuacions castelleres amb quatre castells humans simbolitzant les quatre barres. Les setmanes següents es muntaran les torres, que previsiblement estaran alçades i a punt per la inauguració a finals de desembre." Article del Portal DIRECTE.CAT del 23/09/10.    (.pdf)

Especial

TV3 - Telenotícies: Josep Pla, agent franquista
"Durant molt de temps s'ha parlat de la col·laboració de l'escriptor Josep Pla amb el règim de Franco. Ara, per primera vegada, un document policial francès l'implica directament de ser un agent franquista. Se'n fa ressò el número de la revista "Sàpiens", que es publica aquest dijous"
 

E-arxius

Espai de recuperació d'articles de les nostres bases de dades que ja han estat publicats anteriorment i que pel seu contingut creiem oportú tornar a presentar als nostres lectors.

Cal saber

La Indústria de Guerra a Catalunya (1936-1939)
"El 2007, Pagès Editors publicaba l’obra titulada “La Indústria de guerra (1936-1939). El llibre té un total de 202 pàgines i 230 fotografies inèdites. El text està basat en un informe de 118 pàgines L’obra de la Comissió de la Indústria de la Guerra elaborat l’octubre de 1938 i signat pel president de la CIG Josep Tarradellas i Joan, aquest informe recull un Report d’actuació de 70 pàgines redactat l’1 d’octubre de 1937." Article de n'Agustí Barrera.    (.htm)


Hemeroteca / Darreres novetats

 
 
Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana
"Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana, de Jaume Benages, Eva Sans i Joaquim Ullan.

Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:


Actualitat
Els paisatges del mediterrani!"

Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"

L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa