Inici  |  Contacta´ns  |  Enllaços Cerca avançada  |  MITIC Experience
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Principals col·laboradors
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Seccions

Editorial
Editorials anteriors
Agenda
Activitats anteriors
L'article
Articles anteriors
L'entrevista
Entrevistes anteriors
Recomanacions
Recomanacions anteriors
Projectes
Recerca colombina
Ràdio Liberty
Conferències
Conferències anteriors

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català
cch
 

Hemeroteca

» Setmana del 16/11/10 al 22/11/10

Espai d'actualització setmanal amb nous articles o d'altres d'interès

Refranyer

"A la taula i al llit, la dreta és pel marit"

La marina catalana

Conferència: "La descoberta d'Amèrica: Un frau històric universal" a càrrec de n'Eva Sans i en Joaquim Ullan
"L'Associació de Químics i Enginyers de l'Institut Químic de Sarrià, va organitzar el passat dimecres 3 de novembre i dins del seu marc habitual d'activitats regulars, una conferència que portà per títol, "La descoberta d'Amèrica: Un frau històric Universal" i que va anar a càrrec dels membres del Cercle Català d'Història, n'Eva Sans i en Joaquim Ullan. La xerrada que va despertar gran interès entre el públic, va congregar més d'una vuitantena de persones que no es van voler perdre les explicacions dels ponents. Aquests, com ja és habitual, van aportar un gran número de dades i de reflexions, que van ajudar als assistents a veure la realitat d'uns fets, d'una manera molt diferent a la que ens han explicat fins ara." Article de la redacció del CCH.

Johan Martin da Ponte de Beutanssos: Un mercader, navegante, pirata, cartógrafo y ... franciscano del s.XV
"En el año 1933 en R.P. Alfóns Lliteras Moragues escribía: "... han estat molts els no mallorquins que han contribuit a la glória de Mallorca desde els més diversos treballs. Un exemple pot ésser el de Johan Martín de Betanssos, gallèc, navegant, comerciant, mercader, mestre de cartes naútiques, bon amic dels nostres avantpassats...". Años antes, Francisco Roselló Batlle citaba: "Les tasques dels mestres B. Lliteres i M. de Viladestes, amb l'ajuda de Johan Martín de Betanços, determinàren un avanç important per la cartografía de l'escola mallorquina..."." Article d'en Juan Luís Camacho Lliteras.    (.pdf)

Temps de guerra i repressió

El cors a l'Empordà durant la guerra del francès
"Poc abans de la invasió francesa de 1808 la costa catalana era un espai de perill constant, les veles dels corsaris amenaçaven les rutes marítimes. La bel·ligerància quasi permanent contra Anglaterra o França van propiciar que molts vaixells de Cadaqués, Roses, Palamós i Sant Feliu de Guíxols, que fins aquell moment s’havien dedicat exclusivament al transport de mercaderies, sol·licitessin llicències de cors. La captura d’embarcacions de nacions enemigues proporcionava uns guanys molt més quantiosos al patró i als propietaris del vaixell que si es dedicaven al comerç." Article d'en Gabriel Martín.    (.pdf)

Imaginari català

El significat universal dels símbols identitaris catalans: “La banya d’Otger Cataló”
"Ens diu la llegenda catalana d’Otger Cataló que, després de segles de captivitat de Catalunya sota el domini del àrabs, Otger Cataló va fer sonar una banya a la muntanya de Montgrony, i, atrets pel so musical de la seva crida, i sota la guia d’un gos gànguil van acudir-hi nou cavallers; els quals, reunits en aquest lloc, van decidir alliberar Catalunya del dominador que la tenia sotmesa, li cobrava impostos injustos i la volia anorrear identitàriament." Article d'en Jordi Salat.    (.pdf)

Sant Joan omple El Palmàs amb una conferència sobre Otger Cataló
"La població de Sant Joan de les Abadesses va acollir dissabte a la tarda una conferència sobre la llegenda d'Otger Cataló i els nou barons de la fama, que va anar a càrrec del llicenciat en Filosofia i Lletres Jordi Salat i Orteu, reconegut arreu del país pels seus estudis sobre la història de Catalunya i per ser l'autor del llibre "Les quatre columnes catalanes"." Article del diari EL RIPOLLÈS del 11/11/10.    (.jpg)

Els segles d'or

El Diccionari Valencià-Castellà de José Escrig. Any 1851: Un diccionari Valencià-Castellà del segle XIX
"Article sobre el diccionari Valencià-Castellà, que per la seua antiguitat (1851) i pel seu contingut mereix comentar per una banda i reproduir-ne per altra, part del seu contingut. L'estructura del diccionari ací reproduït presenta en aquest ordre: una portada, seguida d'una dedicatòria a la societat econòmica d'Amics del País de València, una reial ordre de 8-1-1851, el pròleg de l'autor i la censura oficial de Vicent Boix cronista oficial de València." Article d'en Miquel Àngel Martinez.    (.pdf)

Especial

11 de Setembre de 1714: Heroisme i Martiri
"Interessant vídeo que ens parla de les restes del setge de 1714 trobades a l'antic mercat del Born de Barcelona barrejades amb recreacions molt ben aconseguides."
 

E-arxius

Espai de recuperació d'articles de les nostres bases de dades que ja han estat publicats anteriorment i que pel seu contingut creiem oportú tornar a presentar als nostres lectors.

Cal saber

El Barça retorna a la història (I): La passió pel tricampió enlluerna al món
"El passat 28 de maig passarà a la història per la ciutat de Barcelona i arreu del món. El Cercle Català d'Història va voler estar al costat dels jugadors que han aconseguit una fita històrica sense precedents per celebrar aquest èxit. El punt de sortida de la rua era a les drassanes de Barcelona, pensàvem que hi hauria molta assistència de gent però la invasió literal absoluta dels seguidors blaugranes, va superar totes les expectatives. Riuades de joves, de pares amb els nens, de gent gran, de gossos vestits amb samarretes culés, absolutament tothom es va abocar al carrer per celebrar amb el seu equip la glória aconseguida." Article d'en Joaquim Ullan.    (.htm)


Hemeroteca / Darreres novetats

 
 
Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana
"Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana, de Jaume Benages, Eva Sans i Joaquim Ullan.

Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:


Actualitat
Els paisatges del mediterrani!"

Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"

L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa