Inici  |  Contacta´ns  |  Enllaços Cerca avançada  |  MITIC Experience
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Seccions

Editorial
Editorials anteriors
Agenda
Activitats anteriors
L'article
Articles anteriors
L'entrevista
Entrevistes anteriors
Recomanacions
Recomanacions anteriors
Projectes
Recerca colombina
Ràdio Liberty
Conferències
Conferències anteriors

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català
cch
 

Hemeroteca

» Setmana del 11/01/11 al 17/01/11

Espai d'actualització setmanal amb nous articles o d'altres d'interès

Refranyer

"El cap ple de pardalets allunya els fadrinets"

La marina catalana

La descoberta d'Amèrica: Un frau històric universal
"Article i entrevista a n'Eva Sans i en Joaquim Ullan, membres del Cercle Català d'Història, i publicada a la revista mensual de l'Institut Químic de Sarrià, arran de la conferència que tots dos van oferir en aquesta institució el passat 3 de novembre d'enguany i que portà per títol, "La descoberta d'Amèrica: Un frau històric universal"." Article publicat a la revista mensual AIQS del 12/10.    (.pdf)

La Mediterrània dels segles XIII al XV: L'expansió catalana
"Catalunya es formà lentament com a nació a partir del final del segle VIII quan, gràcies a la intervenció militar de l'Imperi carolingi, es començà a recuperar el nostre territori de mans dels àrabs, que havien envaït la península Ibèrica l'any 711; primer Girona (785) i després Barcelona (801) passaren a formar part d'aquell imperi, del qual, però, ja era independent a la fi del segle x. Catalunya hagué de menester tres seglesi mig per arribar fins a Tortosa pel sud (1148) i fins a Lleida per l'oest (1149). Per portar a terme l'expedició a Tortosa, el comte Ramon Berenguer IV hagué de menester la cooperació d'un estol genovès perquè la marina catalana encara no havia pogut desenvoluparse. Uns anys abans, la primera i efímera conquesta de Mallorca, l'any 1114, havia estat fruit de la col·laboració amb la flota pisana. En consideració a aquesta col·laboració, genovesos i pisans aconseguiren privilegis a Catalunya i als territoris conquerits després." Article de na Maria Teresa Ferrer Mallol.    (.pdf)

Montserrat: El destino secreto de Leonardo
"Las conexiones entre Cataluña y la Italia del Renacimiento constituyen los cimientos de "El Viaje secreto de Leonardo da Vinci" (Editorial Base), un concienzudo ensayo del que es autor José Luís Espejo, audaz investigador y escritor barcelonés. En las páginas de este libro del que a continuación les ofrecemos un breve extracto, Espejo -quien interpela e invoca a Leonardo da Vinci a lo largo de la obra- desgrana una larga serie de datos, personajes y coincidencias que le conducen hacia una fascinante hipótesis: en algún moment de su vida, el genialartista toscano habria visitado Montserrat y su privilegiado y mágico entorno." Article de la revista MÁS ALLÁ Núm.263.

Temps de guerra i repressió

Descobert el fortí de la Guerra dels Segadors
"La descoberta de les restes del fortí, però, no ha estat fortuïta. Segons Puig, ja es tenien indicis de l'existència d'aquest fortí, per documentació escrita, però mai s'hi havia excavat per localitzar-los. En els seus orígens, el fortí tenia un perímetre quadrangular i envoltava una antiga torre de guaita que des de l'època medieval es trobava situada dalt de la muntanya de Montjuïc." Article del diari ARA del 30/12/10.    (.pdf)

Imaginari català

La dieta des d'Arnau de Vilanova i el Quijote
"Aprés doctrina general, (covinent) cosa és parlar especialment de les coses qui.ls cors ( cossos ) nodrexen, e dels remeys qui poden haver si (no ) són rebutz axí con deuen. Entre les altres coses, primerament direm dels menyars; aprés , dels boures (beures) (Arnau de Vilanova, Regiment de Sanitat). Come poco y cena más poco, que la salud de todo el cuerpo se fragua en la oficina del estómago. (Cervantes, Quixot,2ª part, Cap. XLIII) La preocupació pel menjar i la salut no és un tema només d’ actualitat, tot i essent-ho: sempre han tingut bec les oques, dels grecs clàssics a l’ Edat Mitjana." Article d'en Jaume Fàbrega i Colom.    (.pdf)

La biblioteca

"Estimats reis mags: 35 jocs i joguines per recordar" d'en Ròmul Brotons
"Sabies que el Cine Nic, l’Exin Castillos o la Señorita Pepis són de procedència catalana? O que la Magia Borrás, un dels jocs més reconeguts i valorats, fou creada per una empresa de Calella (Maresme) el 1894? I que una dona, per demostrar que calia acabar amb el sistema de lloguer de terres perquè produïa l’enriquiment d’uns quants –els propietaris- i l’empobriment de la majoria –els llogaters-, va patentar un joc que acabaria sent el Monopoly?"
Per adquirir que aquest llibre, el teniu disponible a la revista Espai l'Almirall, que publica MÍTIC Gestió Cultural en col·laboració amb el Cercle Català d'Història. per la redacció.
   (.pdf)

Especial

Josep Sunyol, el presidente martir (1935-1936)
Breu repàs a un fet que va marcar la història del Barça, l'assassinat del seu president, en Josep Sunyol.
 

E-arxius

Espai de recuperació d'articles de les nostres bases de dades que ja han estat publicats anteriorment i que pel seu contingut creiem oportú tornar a presentar als nostres lectors.

Cal saber

'Turgo' possible nom antic de Castelló d’Empúries
"Castelló d’Empúries, durant l’edat mitjana, va ser un centre important de poder i comerç. A l’inici, vers als anys 800, va esdevenir la capital de la Marca Marítima que comprenia el Comtat Empúries-Rosselló. La part rossellonenca la formava la diòcesi d’Elna. Les dues planes, separades per les Alberes, van formar un conjunt polític governat per un cómite (comte) feudal dels reis francs." Article de n'Antoni Jaquemot Ballarin.    (.htm)


Hemeroteca / Darreres novetats

 
 
Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana
"Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana, de Jaume Benages, Eva Sans i Joaquim Ullan.

Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:


Actualitat
Els paisatges del mediterrani!"

Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"

L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa