Inici  |  Contacta´ns  |  Enllaços Cerca avançada  |  MITIC Experience
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Seccions

Editorial
Editorials anteriors
Agenda
Activitats anteriors
L'article
Articles anteriors
L'entrevista
Entrevistes anteriors
Recomanacions
Recomanacions anteriors
Projectes
Recerca colombina
Ràdio Liberty
Conferències
Conferències anteriors

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català
cch
 

Hemeroteca

» Setmana del 25/01/11 al 31/01/11

Espai d'actualització setmanal amb nous articles o d'altres d'interès

Refranyer

"Dels balls, misses i sermons, fins els trossos en són bons"

La marina catalana

Troben a l´Arxiu de la Corona d´Aragó la prova que Pals tenia port marítim ja al s. XV
"Però ara sí. Eva Sans va continuar investigant i assegura que ara ha trobat el document definitiu. Es tracta d'un "albarà" amb un "segell sigil·logràfic de la Cort de la Batllia del Castell de Pals" trobat a l'arxiu de la Corona d'Arago, a Barcelona. Aquest document, datat al castell de Pals, a 29 de juliol de 1406, és un manuscrit del batlle de la vila, Joan Abril, i hi figura el nom de N'Antoni Vinyals, patró de llagut, de Palamós, el qual hauria carregat "al port de Pals" una saca de farina que havia de descarregar a Barcelona." Article publicat al DIARI DE GIRONA del 01/02/11.    (.pdf)

Ferotge crítica del Sr. Francesc Albardaner a la feina del CCH i a la intel·ligència del poble de Pals
"En això de la ‘història’, ja sabem el pa que s’hi dona. Un personatge ja prou conegut de tots, el Sr. Francesc Albardaner, president del CEC, es va despenjar diumenge passat amb unes declaracions al DIARI de GIRONA, on feia una ferotge crítica a la feina desenvolupada pel CCH i a la intel·ligència del poble de Pals. Llegint l’entrevista que realitza el periodista, el mateix Sr. Albardaner es retrata així mateix. Creiem que val la pena llegir-la a fi de situar en el lloc que li pertoca al personatge." Article publicat al DIARI DE GIRONA del 23/01/11.    (.pdf)

Resposta d'en Joaquim Ullan president del CCH al Sr. Francesc Albardaner
"La resposta no s’ha fet esperar. El CCH només té agraïment cap a la vila de Pals i en aquest cas es feia necessari una resposta al mateix DIARI DE GIRONA a l’article esmentat en la noticia anterior. En Joaquim Ullan, president del Cercle Català d’Història, deixa les coses ben clares i situa a cadascú en el seu lloc. No té desperdici la part final de l’entrevista, on es fa evident el tarannà del personatge a qui es respon." Article publicat al DIARI DE GIRONA del 27/01/11.    (.pdf)

La descoberta d'Amèrica: Un frau històric universal
"Article i entrevista a n'Eva Sans i en Joaquim Ullan, membres del Cercle Català d'Història, i publicada a la revista mensual de l'Institut Químic de Sarrià, arran de la conferència que tots dos van oferir en aquesta institució el passat 3 de novembre d'enguany i que portà per títol, "La descoberta d'Amèrica: Un frau històric universal"." Article publicat a la revista mensual AIQS del 12/10.    (.pdf)

L'aportació catalana en el segon viatge de Cristòfor Colom
"En el darrer número de la revista semestral Cartulari del mes de desembre de 2010 i que publica l'Institut d'Estudis Històrics Medievals de Catalunya (web), apareix publicat el darrer article de la nostra investigadora, n'Eva Sans, i que porta per títol "L'aportació catalana en el segon viatge de Cristòfor Colom". Aquí podeu trobar més informació al respecte d'aquest aspecte històric." Article publicat a la revista semestral CARTULARI del 12/10.    (.pdf)

Temps de guerra i repressió

La “ROYAL NAVY” en la guerra del francès (1808-1814) (IV)
"L’any 1810 resulta pobre en activitats navals documentades, però hi trobem tres tipus accions que resultaven habituals en aquella fase de la guerra. Una acció habitual que realitzaven les naus britàniques que patrullaven la costa catalana, era el bombardeig sistemàtic quan detectaven moviments de tropes imperials pel camí ral de la costa (Tordera – Barcelona). També tenim que considerar la tasca continua de localitzar i intentar destruir qualsevol comboi de subministrament que el francesos enviaven des de França amb destinació a Barcelona." Article d'en Gustau Adzerias.    (.pdf)

Especial

1ºPERILL de Joan Mallarach. La destrucció del patromoni històric. VÍDEO 1º PATRIMONI
Aquest vídeo forma part de LA 1 ª ENTREGA d'una col·lecció sobre la sistemàticament programada destrucció del centre històric de Barcelona, pels organismes rectors del seu AJUNTAMENT, utilitzant els diferents PERIS i les seves modificacions com a recurs per ocultar el seu discurs-desig final. Convertir el traçat medieval i el petit comerç tradicional de rodalies del centre històric de Barcelona, en un GRAN PARC TEMÀTIC, on els grans especuladors van ser encoratjats, incentivats i enaltits com prohoms capdavanters del progrés, mentre que el veïnat va ser presentat com els retrògrads primats que s'oposaven al canvi. Sabem que com diu Cioran "... el progrés avança destruint multituds, tant els bons com els dolents moriran ...", però no som ximples, detectem que aquells que hem triat democràticament perquè ens representin, no només faciliten camins als especuladors perquè eludeixin la llei, sinó que a més amb estudiada impudícia i arrogància alguns s'enriqueixen més del desitjat en la construcció d'aquest PARC TEMÀTIC en què volen convertir en centre històric de Barcelona.

A PERILL se'ns mostra la destrucció de tots aquells elements amb valor cultural i històric així com del traçat medieval de la ciutat.

La segona entrega de la col.lecció és EL FORAT de Chema Falconetti, un vídeo on amb gran habilitat i escassos mitjans ens muuestra la dura lluita veïnal per salvar la destrucció del centre històric de Barcelona, lluitant contra la insensibilitat ètica i política d'aquells que haurien de haver-ho preservat, l'Ajuntament de Barcelona.

El tercer video de la col.lecció LA CAITAT DEL FORAT d'Enrique Ibáñez, mostra la caiguda de l'últim edifici d'aquest gran acte vandàlic legal i el terrible "forat" deixat després de l'aplanament del centre històric de Barcelona. El quart JO ACUSO d'Enrique Ibáñez mostra la reclam del procés participatiu sobre EL PALAU DE LA MÚSICA, promogut per l'Ajuntament de Barcelona per ocultar les seves veritables objectius especulatius i les acccions del veïnat per oposar-se al procés.

Per a més informació sobre aquesta col lecció, les nostres activitats o descarregar vídeo esmentats visitar la nostra pàgina http://teapoe.blogspot.com
 

E-arxius

Espai de recuperació d'articles de les nostres bases de dades que ja han estat publicats anteriorment i que pel seu contingut creiem oportú tornar a presentar als nostres lectors.

Cal saber

La construcció del monument a Colom
"Tots tenim ben present la imatge, el símbol, de la gran columna situada al final de La Rambla on l’incansable català universal, en Cristòfor Colom, assenyala l’horitzó, com a metàfora que pretén explicar que ell fou qui descobrí Amèrica." Article d'en Joaquim Ullan.    (.htm)


Hemeroteca / Darreres novetats

 
 
Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana
"Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana, de Jaume Benages, Eva Sans i Joaquim Ullan.

Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:


Actualitat
Els paisatges del mediterrani!"

Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"

L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa