Inici  |  Contacta´ns  |  Enllaços Cerca avançada  |  MITIC Experience
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Seccions

Editorial
Editorials anteriors
Agenda
Activitats anteriors
L'article
Articles anteriors
L'entrevista
Entrevistes anteriors
Recomanacions
Recomanacions anteriors
Projectes
Recerca colombina
Ràdio Liberty
Conferències
Conferències anteriors

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català
cch
 

Hemeroteca

» Setmana del 08/03/11 al 14/03/11

Espai d'actualització setmanal amb nous articles o d'altres d'interès

Els més llegits dels darrers dies

Eva Sans del Cercle Català d'Història, troba la prova que Pals tenia port marítim ja al s. XV
   Veure tota la informació (.htm)

Inauguració de les 4 columnes de Montjuic derruides per la dictadura del general Primo de Rivera
   Veure tota la informació (.htm)

Conferència: “La descoberta d'Amèrica: Un frau històric universal”, amb Joaquim Ullan i Eva Sans


Refranyer

"Aigua de març, herba als sembrats"

La marina catalana

Entrevista a n'Eva Sans i en Joaquim Ullan al programa "La Ciutat de Tots", d'Onda Rambla - Punto Ràdio Girona
"El passat dia 1 de març a "Onda Rambla - Punto Ràdio Girona", i més concretament al programa de l'Eduard Cid, "La Ciutat de Tots", van entrevistar a dos membres del Cercle Català d'Història, n'Eva Sans i en Joaquim Ullan. L'entrevista va girar sobre les darreres troballes relacionades amb el port de Pals del s.XV." Grabació de l'entrevista a Onda Rambla Girona del 01/03/11.    (.mp3)

Pena per joia
"Aquell darrer viatge de maig del 1502, per tal de trobar el pas vers un estret que el dugués per aigües desconegudes de l’Oceà Pacífic a l’orient, tal com tenia indicat feia temps en un portolà, fou la prova de foc del gran navegant. Ja que semblava que, després de les contrarietats i humiliacions que hagué de suportar entre els homes per tal d’afirmar els seus coneixements i drets, alguna força superior volgués posar a prova la capacitat de sacrifici enviant-li també la fúria dels elements." Article de n'Alba Vallès i Formosa.    (.pdf)

Imaginari català

En Jordi Salat i en Joaquim Ullan a SOM RÀDIO parlant de les Columnes de Montjuic
"El passat dia 1 de març a "SOM RÀDIO", i més concretament al programa "L'Hora Independentista", van entrevistar al col·laborador del Cercle Català d'Història, en Jordi Salat, per parlar de la recuperació de les famoses quatre Columnes de Montjuic, que dissenyà en el seu moment l'arquitecte Puig i Cadafalch. En la tertúlia també hi va participar en Joaquim Ullan, president del Cercle Català d'Història." Grabació de l'entrevista a SOM Ràdio de Barcelona del 01/03/11.    (.mp3)

Les Cobles sobre Antoni Roca (1544, 1546) y su relación con la canción eslovaca sobre Matiás? Bazald (1549). Dos ejemplos de la literatura en servicio de la propaganda política de los Habsburgo
"Carlos V se quejaba del caos e inseguridad que provocaban en Cataluña los enfrentamientos entre las familias nobles, sin disposición ninguna a someterse al orden que él pretendía establecer. En situación aún peor se encontraba Fernando I, quien tuvo que luchar por el trono húngaro contra el príncipe transilvano János Zápolyay y contra sus muchos partidarios en el territorio de la Alta Hungría, sin que faltaran señores feudales que aprovechaban el vacío de poder para emprender acciones armadas contra sus vecinos." Article de na Renáta Bojnicanova.    (.pdf)

L'espai-tertúlia "El Cafè de l'Òpera": Catalunya i el ferrocarril: Història agredolça en les rel·lacions amb Espanya. Perdrà Catalunya el tren del futur?
"El passat mes de desembre, com tots recordareu, vam celebrar una tertúlia al Cafè de l’Òpera, amb una xerrada conduïda per n’Antoni Puig titulada: “Catalunya i el ferrocarril: Història agredolça en les relacions amb Espanya. Perdrà Catalunya el tren del futur?”. Des de llavors i a causa d’un petit accident de n’Antoni, no hem pogut publicar la guia de punts bàsics de que va constar aquella xerrada. Avui la posem a la vostra disposició, amb els millors desitjos de restabliment total al nostra bon amic." Crònica de la redacció del CCH.    (.pdf)

Lleida moderna
"Col·lecció d’imatges anònimes, que ens mostren una ciutat de Lleida, moderna, espectacular i que des de fa uns anys, s'està convertint en tota una referència del nostre país. En elles podrem veure, una bona combinació d'elements arquitectònics centenaris i fins i tot mil·lenaris i d'altres de rabiosa modernitat. A cada pasa que fem pels seus carrers, més ens endinsarem en la història de Catalunya." Col·lecció d'imatges anònimes.    (.pps)

Especial

Jordi Savall
El nostre "En Paralelo" compte amb el gran mestre de la viola de gamba, Jordi Savall, un instrument que té el seu origen en l'Espanya del segle XV i que va deixar d'utilitzar-se a finals del XVIII, quant l'aparició de les grands orquestres el van condenar al silenci. Jordi Savall va iniciar un camí d'investigació verge, des de les partitures i els documents històrics, per recuperar els sons d'aquest instrument que li han cautivat l'ànima.
 

E-arxius

Espai de recuperació d'articles de les nostres bases de dades que ja han estat publicats anteriorment i que pel seu contingut creiem oportú tornar a presentar als nostres lectors.

Cal saber

300 aniversari de la mort del príncep Jordi de Hessen-Darmstadt
"El 14 de setembre de 1705 el Príncep Jordi desembarca a Barcelona amb Lord Peterborough, ataca el castell de Montjuïc però és ferit mortalment per les forces borbòniques. Havent-se guanyat la batalla de Montjuïc, tres dies més tard, el 17 de setembre, el Príncep Jordi és enterrat a l’església dels Josepets. El seu cor és portat a Darmstadt, on es guarda encara a la cripta de la Stadkirche. Fou la seva darrera batalla a favor de les llibertats de Catalunya." Article d'en Enric Garriga i Trullols (President de l’IPECC).    (.htm)


Hemeroteca / Darreres novetats

 
 
Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana
"Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana, de Jaume Benages, Eva Sans i Joaquim Ullan.

Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:


Actualitat
Els paisatges del mediterrani!"

Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"

L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa