Inici  |  Contacta´ns  |  Enllaços Cerca avançada  |  MITIC Experience
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Seccions

Editorial
Editorials anteriors
Agenda
Activitats anteriors
L'article
Articles anteriors
L'entrevista
Entrevistes anteriors
Recomanacions
Recomanacions anteriors
Projectes
Recerca colombina
Ràdio Liberty
Conferències
Conferències anteriors

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català
cch
 

Hemeroteca

» Setmana del 23/08/11 al 26/09/11

Espai d'actualització setmanal amb nous articles o d'altres d'interès

Els més llegits dels darrers dies

Algunes empremtes de la permanència del català a la comarca de Cartagena (Múrcia): Del segle XIII al XVI
   (.pdf)

La Magdalena Leggente de Barcelona. Una important recerca d'en José Luís Espejo.
   (.pdf)

Les dones catalanes i la Història de Catalunya. Nova aportació d l'historiador Jordi Salat.
   (.pdf)

L´aportació àrab, berber i turca en la cuina catalana
   (.pdf)

Refranyer

"De qui no et miri en parlar, no et fiïs en obrar"

La marina catalana

Colón y su relación con el Empordà
"La ruta desmiente muchas creencias populares. Joaquim Ullan, presidente del Cercle Català d'Història (CCH), afirma que el objetivo principal es dar a conocer al gran público la relación que hay, no sólo con Pals sino con todo el entorno del Empordà, entre Colón y muchos de los personajes ligados al descubrimiento de América. Estos personajes, como los hermanos Colón o los capitanes Yáñez Pinçon, aparecían ya en un primer momento peleando en diferentes bandos en la guerra civil catalana de finales del siglo XV." Article publicat al portal del diari EL MUNDO el 27/08/11.    (.pdf)

Entrevista a en Joaquim Ullan i n'Eva Sans a RÀDIO PALAMÓS
"Amb la creació del nou espai del Cercle Català d'Història, Palamós te una nova entitat que eixampla la seva oferta cultural. Ràdio Palamós s'ha interessat per aquest fet i us presentem l'entrevista emesa l'1 d'agost i que va tenir com a protagonistes a en Joaquim Ullan (President del CCH) i a l'Eva Sans (Cap de recerca del CCH) i on es va tractar l’actualitat més recent de la nostra entitat." Gravació de Ràdio Palamós del 01/08/11.    (.mp3)

Temps de guerra i repressió

Els fets de la Gleva 1714-2011
"Aquest vídeo està fet amb imatges de pel·lícules de fets històrics d'altres llocs del món, perquè a Catalunya encara és l'hora que es faci cap film d'aquest estil ressenyant els fets històrics de la Guerra de Successió, tot hi haver prou informació històrica de gran número d'actes heroics dignes de ser recordats. Per què serà?" Vídeo d'Òmnium Cultural del Voltraganès.La crítica

L'expedient Picasso i el rei traïdor
"Els versos, de Pere Capellà, popularitzats per Biel Majoral, pertanyen a Cançons Republicanes. El protagonista és Alfons XIII i la cançó esmenta la mortaldat que hi va haver al Marroc. La primera derrota, el 27 de juliol de 1909 (avui fa 100 anys en clau), va ser en el Barranco del Lobo. Hi moriren molts de reservistes catalans embarcats només una setmana abans a Barcelona, enmig d'una protesta ciutadana que desencadenà la Setmana Tràgica." Article d'en Bartomeu Mestre i Sureda "Balutxo".    (.pdf)

Especial

La ruta dels Templers capt.2
JM Sans i Travé ens explica el més destacat d'aquesta comanda templera i tot seguit visitem el convent de la Mare de Déu dels Àngels, darrer testimoni del pas dels templers. Horta gaudeix d'una de les més belles vies verdes del pas, la qual discorre sota aquest imponent convent templer. Per aquest motiu, el turisme rural-històric ha esdevingut la salvació de la petita economia del poble, encara lligat al seu passat templer.
 

E-arxius

Espai de recuperació d'articles de les nostres bases de dades que ja han estat publicats anteriorment i que pel seu contingut creiem oportú tornar a presentar als nostres lectors.

La biblioteca

"Ictineus. Aventures, invents i navegacions d’en Narcís Monturiol" d'en Jordi Peñarroja
"L’amic Jordi Peñarroja ens obsequia amb una nova obra histórico-literària-política. En aquest cas l’eix vertebrador argumental no és ni l’efemèride (“Sentir l’Onze de Setembre”), ni els edificis moguts de lloc (“Edificis viatgers de Barcelona”), ni els personatges ("El president a París") ni els quelonis (“El jardí de les tortugues”), sinó la figura emblemàtica d’en Narcís Monturiol (1819-1885), en la seva segona aproximació al personatge, home polifacètic i “alter ego”, en sentit contrari, de l’assenyat Estevet de l’auca; membre de la Milícia Nacional, icarià, republicà federal i diputat, tipògraf, inventor, fabricant de cartipassos, empresari tabaquer, pintor, periodista i editor, caixer....tot un seguit d’activitats que conformaren el seu particular “navegar per la vida” cap a la seva Icària particular." Article d'en Josep Catà i Tur.    (.htm)


Hemeroteca / Darreres novetats

 
 
Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana
"Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana, de Jaume Benages, Eva Sans i Joaquim Ullan.

Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:


Actualitat
Els paisatges del mediterrani!"

Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"

L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa