Inici  |  Contacta´ns  |  Mapa del web  |  Enllaços Merxandatge  |  Hemeroteca  |  Cerca avançada
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Principals col·laboradors
Principals activitats
Les conferències
Cafè-tertúlia Bcn
Cafè-tertúlia Palamós
Les rutes guiades
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català

  Grans projectes

Homenatge a Colom
i a la marina catalana

2008
2009
2010
2016
Cicle de conferències
sobre la marina catalana

2009
2010
Campanya gastronòmica
Menú: l'Amèrica de Colom

2010
54 Congrés Internacional d'Americanistes
2012
Cicle de conferències
actes Tricentennari BCN

2014
Cicle de conferències
actes Tricentennari Palamós

2014

  Documentació

Cal saber
La biblioteca
Historiografia
Narrativa històrica
Activitats

  Veu pròpia

Editorial
L'entrevista
La crítica

  Multimèdia

Àudio - Vídeo - Powerpoint
Youtube - Facebook
cch
 

Hemeroteca

» Setmana del 27/09/11 al 10/10/11

Espai d'actualització setmanal amb nous articles o d'altres d'interès

Els més llegits dels darrers dies

Colón y su relación con el Empordà - Interessant article del diari El Mundo, en el que s'interessa per les rutes que organitzem des del CCH.
   (.pdf)

Entrevista a en Joaquim Ullan i n'Eva Sans a RÀDIO PALAMÓS en les que ens expliquen les darreres novetats al voltant del CCH i dela vila empordanesa.
   (.mp3)

L'expedient Picasso i el rei traïdor - Un nou episodi certament desconegut de la fosca història d'Espanya.
   (.pdf)

Refranyer

"El temps és com la mula: no recula!"

Activitats

Què ens queda de la musiqueria i l’ornamentació dels vaixells, avui?
"El Cercle Català d'Història, va assistir a la conferència que amb el títol de "Què ens queda de la musiqueria i l’ornamentació dels vaixells, avui?" el passat divendres 12 d’agost el capità de la marina mercant i especialista en patrimoni marítim, Joaquim Pla i Bartina, ens va introduir al món de la decoració i ornamentació dels vaixells en l’época de la navegació a vela. L'acte es va celebrar al Museu de la Pesca de Palamós." Nota de premsa del Museu de la Pesca de Palamós.    (.pdf)

Temps de guerra i repressió

La persecució de Catalunya
"En els darrers temps estem vivint de nou els episodis cíclics que s'han anat repetint al llarg dels segles. Els atacs a la llengua catalana no provenen d'ara. Si mirem i ens documentem sobre els fets històrics catalans al llarg dels segles veurem com des del S. XVI ja es van produïnt atacs de diversa naturalesa i intents de substitució -realment efectius com és sabut- de la nostra llengua per la castellana fins al punt de provocar gairebé la seva total desaparició durant la dictadura franquista de la guerra civil espanyola." Article de n'Eva Sans.    (.pdf)

Imaginari català

Pals presenta un escut amb tres bastons quan l´origen del nom és llacuna
"El Cercle Català d'Història i el grup municipal del PSC, a l'oposició a l'Ajuntament de Pals, han presentat sengles al·legacions a la proposta de l'equip de govern (CiU i Junts per Pals) d'adopció de l'escut heràldic per a la vila. Les dues al·legacions coincideixen en destacar que Pals fou una vila reial des del segle XI fins al 1714, de manera que té el dret històric d'incorporar a l'escut de la vila les quatre barres, símbol de Catalunya." Article publicat al DIARI DE GIRONA del 30/09/11.    (.pdf)

Entrevista a en José Luís Espejo al programa "CERCLE ENIGMÀTIC"
"El 1481 Leonardo da Vinci abandona Florència. Es desconeix on va estar. José Luis Espejo s'endinsa, amb "El viaje secreto de Leonardo da Vinci", en un període desconegut de la biografía de Leonardo que portà al "geni" a Catalunya i a Montserrat. Gravació amb el contingut del programa 11 d'aquest any de Daniel Rodellas "El cercle enigmatic"." Gravació de l'entrevista a en José Luís Espejo.    (.mp3)

El castell original
"El castell de Sant Esteve de la Fosca de Palamós, origen de la vila i que és propietat municipal des del 15 de març passat, es restaurarà. La rehabilitació de la fortificació, actualment en força mal estat, serà possible després que l'Ajuntament hagi arribat a un acord de col·laboració amb Cultura de la Generalitat i la Fundació La Caixa." Article publicat al diari EL PUNT AVUI del 13/09/11.    (.pdf)

La crítica

Desconstruir la catalanitat: La cripta del Park Güell de Barcelona feta per Gaudí
"Aquesta cripta té unes explicacions molt interessants pel seu significat, ja que té algunes observacions de caràcter hermètic relacionades amb els dons de l'Esperit Sant - segons em va dir un estudiós de la Catalunya Nord-, i també, arquitectònicament, pel fet de ser una cripta feta amb una columna central." Article d'en Jordi Salat.    (.pdf)

Especial

La ruta dels Templers capt.3
JM Sans i Travé ens explica el més destacat daquesta comanda templera i tot seguit visitem el complex templer més important de Catalunya. Gardeny va ser el cap i casal de Catalunya a la terra ferma en temps dels templers. El seu alcalde ens explica la connexió de la Lleida templera i els seus motors econòmics actuals.
 

E-arxius

Espai de recuperació d'articles de les nostres bases de dades que ja han estat publicats anteriorment i que pel seu contingut creiem oportú tornar a presentar als nostres lectors.

La biblioteca

"Estimats reis mags: 35 jocs i joguines per recordar" d'en Ròmul Brotons
"Sabies que el Cine Nic, l’Exin Castillos o la Señorita Pepis són de procedència catalana? O que la Magia Borrás, un dels jocs més reconeguts i valorats, fou creada per una empresa de Calella (Maresme) el 1894? I que una dona, per demostrar que calia acabar amb el sistema de lloguer de terres perquè produïa l’enriquiment d’uns quants –els propietaris- i l’empobriment de la majoria –els llogaters-, va patentar un joc que acabaria sent el Monopoly?" Article de la redacció del CCH.    (.pdf)


Hemeroteca / Darreres novetats

 
 
Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:Translation in real time
TRADUKKA
Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"

L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa

Barcelona 1713,capital d'un estat
"Barcelona 1713, capital d'un estat" de Jordi Peñarroja
(e-Botiga)