Inici  |  Contacta´ns  |  Enllaços Cerca avançada  |  MITIC Experience
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Principals col·laboradors
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Seccions

Editorial
Editorials anteriors
Agenda
Activitats anteriors
L'article
Articles anteriors
L'entrevista
Entrevistes anteriors
Notícies
Notícies anteriors
Recomanacions
Recomanacions anteriors
Opinió
Opinions anteriors
Projectes
Recerca colombina
Ràdio Liberty
Conferències
Conferències anteriors

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català
cch
 

Hemeroteca

» Setmana del 24/01/12 al 13/02/12

Espai d'actualització setmanal amb nous articles o d'altres d'interès

Els més llegits dels darrers dies

Nova ruta cultural: "Ruta històrica i paranormal per la Vila de Gràcia". Una ruta que no et pots perdre!
   (.pdf)

La universitat catalana i el canvi d'actitud respecte a l'origen de Cristòfor Colom
   (.pdf)

"Torneos medievales: deporte como ostentación de poder". Interessant article sobre aquest curiós aspecte de la nostra història.
   (.pdf)

"L'arxiu anomenat de la Corona d'Aragó". Una falsetat que encara avui, perdura.
   (.pdf)

"Ictineu 3, el somni de Monturiol". Un projecte per a un navegant emprenedor.
   (.pdf)





Refranyer

"Aire, sol i llimona, poca feina al metge dóna"

La marina catalana

Colón ¿era catalán?
"El Señor Ulloa no solo presenta a Colón como catalán, sinó, además, como catalanista." Aquesta setmana viatgem al 8 de maig de 1927 amb l’Hemeroteca de la Vanguardia, per llegir un article que es titulava: Colón ¿Era catalán?. Des de Paris s’havien escrit una sèrie de cartes per donar a conèixer al públic els principals arguments del Sr. Ulloa en tant de les seves afirmacions sobre la catalanitat del descobridor. En aquells moments, l’any 1927, ja es va denunciar com de manera intencionada, es va castellanitzar el cognom català de l’ilustre navegant, substituïnt “Colom” per “Colón”. Un article per no perdre el fil de les recerques sobre l’almirall de la mar oceana, que ja venen de molt lluny. Article publicat a LA VANGUARDIA del 08/05/27.    (.pdf)

Imaginari català

El creixement físic de Barcelona, segles X-XIII
"Encara que sigui un tòpic, cal dir que, pel que fa la seva morfologia, la ciutat de Barcelona és, en gran mesura, una ciutat medieval. Les muralles robustes de la petita ciutat romana van tenir un paper decisiu en l’existència continuada i el ressorgiment de la ciutat durant els segles altmedievals, però els segles posteriors de creixement, des del final del segle X fins al segle XIV, un període en què les ciutats tornaven a guanyar un pes econòmic i social arran d’Occident, van determinar molts aspectes del plànol urbà." Article d'en Philip Banks.    (.pdf)

La biblioteca

"Un mar d'absències" de M. Lluïsa Gascon i Prades
"En parlar d’Un mar d’absències i trobar referents hom podria caure en la temptació fàcil de parlar de Pa negre, un llibre d’èxit, i també de Un senyor de Barcelona, on Josep Pla fa el retrat d’un personatge i un temps a partir de les seves converses amb el senyor Puget. Que ho faci qui vulgui, però jo he trobat que si Un mar d’absències té algun punt de contacte amb els llibres esmentats (és un llibre sobre la guerra del 36 i la seva postguerra, i també el retrat d’un personatge) al capdavall és un llibre que per la manera d’enfocar el tema i la tècnica narrativa emprada s’allunya del tot d’aquells referents." per Jordi Peñarroja.    (.pdf)

La crítica

"Entusiasmo tras el anuncio del hallazgo del puerto de Pollentia"
"L'amic del Cercle Català d'Història, en Joaquim Casellas, ha localitzat gràcies a un potent radar, una muralla i dos espigons romans al voltant de les badies d'Alcúdia i Pollença, ambdues cobertes de fang sota les aigues. En Quim Casellas, ha estat moltes vegades notícia per les seves exepcionals troballes tot i que, com és tradició en aquest país, ha de marxar fora donada la falta d'interès de les autoritats vers la recuperació del nostre patrimoni." Article publicat al DIARIO DE MALLORCA de 20/01/12.    (.pdf)

El “sistema vernaclista” i el geni nacional
"Milers d”indignats’ s’han manifestat al crit de “No és la crisi, és el sistema” per denunciar el sistema capitalista, les retallades socials i reivindicar un canvi d’arrel seguint el moviment 15-M. Bé, em pregunto: quin és el sistema que ha de substituir al sistema capitalista? Quins han de ser els nous paràmetres socials, culturals i econòmics?" Article d'en Jordi Salat.    (.pdf)

Especial

Guifré el Pelós
En aquest video es tracte de manera objectiva i amena la figura de Guifré el Pelós i la llegenda que l'envolta. Blog: http://catalans.blogspot.com/




 

E-arxius

Espai de recuperació d'articles de les nostres bases de dades que ja han estat publicats anteriorment i que pel seu contingut creiem oportú tornar a presentar als nostres lectors.

Imaginari català

Costums i creences populars i religioses
"L’abast del mètode científic i els avenços tecnològics han contribuït els últims anys a atenuar la importància de les supersticions i averanys de tota mena. Malgrat això, la cultura popular catalana manté costums i festes amb unes arrels que s’allunyen del descregut empirisme i que recorden les arrels religioses cristianes del poble." Article Anònim.    (.pdf)


Hemeroteca / Darreres novetats

 
 
Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana
"Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana, de Jaume Benages, Eva Sans i Joaquim Ullan.





Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:






Actualitat
Els paisatges del mediterrani!"





Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"





L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa