Inici  |  Contacta´ns  |  Enllaços Cerca avançada  |  MITIC Experience
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Seccions

Editorial
Editorials anteriors
Agenda
Activitats anteriors
L'article
Articles anteriors
L'entrevista
Entrevistes anteriors
Recomanacions
Recomanacions anteriors
Projectes
Recerca colombina
Ràdio Liberty
Conferències
Conferències anteriors

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català
cch
 

Hemeroteca

» Setmana del 10/04/12 al 14/05/12

Espai d'actualització setmanal amb nous articles o d'altres d'interès

Els més llegits dels darrers dies

Congrés de cultura catalana: Català al carrer - Un article que ens permet veure com el temps sembla que no passa.
   (.pdf)

L´escut no tindrà les barres catalanes - L'Ajuntament de Pals s'enrroca per qüestions polítiques.
   (.pdf)

Variabilitat iconogràfica de la senyera catalana - Un article que ens apropa el simbolisme de la nostra ensenya.
   (.pdf)

Descobrint els espiritistes de plaça del Sol - Un article per conèixer nous aspectes de la vila.
   (.pdf)

La bruixeria a Palamós: entre la llegenda i la història - Un article de Gabriel Martin.
   (.pdf)

Refranyer

"Jutge que no té consciència mai farà bona sentència"

Activitats
La nova trilogia de rutes dels Comtes-Reis Catalans!

Vídeo-clip de les noves rutes
Si vols conèixer la història dels nostres Comtes-Reis, de les seves gestes i de tots aquells episodis que feren de la Nació Catalana la més gran de l’època, no pots perdre’t aquestes rutes guiades!
Aquest viatge a la història dels nostres Comtes-Reis, ens permetrà redescobrir els episodis més importants fins ara poc explicats i fer emergir aquella veritable Nació Catalana que d’una manera ben clara i ferma va definir molt bé el professor Pau Casals el 24 d’octubre de 1971 en aquell famós discurs que va pronunciar a la ONU: “Catalunya ha estat la nació més gran del món”.
Aquesta és una trilogia de rutes sobre els Comtes-Reis catalans, creades i posades en marxa per MÍTIC Gestió Cultural, que descobreix la història de la nació catalana fins al moment del seu màxim esplendor. Per conèixer aquesta gran història, ens endinsarem a la nissaga de la casa reial catalana, i passejarem pels carrers i edificis que en les seves diferents èpoques, van viure entre les seves pedres tots aquells històrics esdeveniments. Farem un viatge des d’aquella Barcino nascuda d’un imperi, fins a la conquesta del Nou Món...!
Amb la col·laboració del Cercle Català d’Història.

De la independència a l'expansió
La supremacia a la mediterrània
La conquesta del món


El nou espai del Cercle Català d'Història a Palamós el trobaràs a la Granja Cristall de Palamós: xocolata deliciosa, esmorzars i berenars al costat de les darreres novetats culturals del Cercle Català d'Història: Els títols més destacats sobre el tema Amèrica i Colom, guerra de successió.., el DVD el Port de Pals i el famós planisferi amb Amèrica plena de senyeres catalanes. Vine i t'informarem de totes les novetats i les rutes històriques... vine a fer un tast i gaudeix de la història ! Feu click.Nova ruta cultural: "Ruta històrica i paranormal per l'antic Born"
"El Cercle Català d’Història i MÍTIC Gestió Cultural, després de l'èxit de la ruta per la vila de Gràcia, engeguen una nova ruta cultural a Barcelona, altre cop explorant una àrea que forma part de la nostra cultura més popular, tradicional i misteriosa: L’ÀMBIT ESOTÈRIC I PARANORMAL. Aquesta és una ruta “històrica”, perquè totes les dades que s’expliquen, son comprovables en les principals hemeroteques del nostre país, i és “paranormal” perquè ens apropen a fets de difícil comprensió que encara no són acceptats per la ciència ni per moltes mentalitats poc donades a allò que supera el seu enteniment. És una ruta que ens aproparà al barri del Born més desconeguda, alhora que misteriós i amagat. Ens aproparà a l'antic Born que fa por...! En aquest cas, podrem gaudir de la ruta en la versió diurna i en l'especial nocturna." Nota del CCH.    (.pdf)

Imaginari català

"Ilustració catalana"
"Recuperem la revista "Ilustració Catalana" que es troba a la Biblioteca Nacional de España i on veurem notícies com les d'un partit de football "Castella contra Catalunya", el projecte del monument a Cervantes per Barcelona, la construcció del pont a Mora d'Ebre, o imatges de la multitudinària manifestació de l'any 1915 a la plaça de Sant Jaume de l'assemblea magna per les anomenades "zones neutrals" que acabaven de celebrar a la històrica sala del Consell de Cent, les representacions de totes les entitats administratives, polítiques, industrials, obreres, culturals i cooperatives de Catalunya." Número de "Ilustració Catalana" del 17/10/15.    (.pdf)

La marina catalana

Allò que ens dugué Amèrica
"Una votació popular auspiciada per la Confraria de la Bona Taula, celebrada l’any 1979, va declarar l’escudella i carn d’olla com el plat més representatiu de Catalunya. Posteriorment, una enquesta similar celebrada al Berguedà va considerar les patates emmascarades com a plat més característic de la comarca, seguit de prop pel blat de moro escairat, una escudella –sobretot de Nadal– que conté aquest producte vingut de Mèxic –i també trumfes, és clar." Article d'en Jaume Fàbrega a la REVISTA DE GIRONA Nún.266.    (.pdf)

Revista D'ESTIL: "Mira ...des de l'estatua de Colom"
"D’Estil és una revista de productes exclusius amb una gran varietat de temes al seu interior que està destinada especialment –que no únicament– a la dona d’avui. Aquesta publicació representa la materialització d’un projecte on conflueixen el gust pel disseny, la imatge i el periodisme decoratiu, i vol transmetre un estil de vida definit, amb interès per la qualitat, pel país, per les persones, per la cultura i, en definitiva, per la bellesa en majúscules. Aquest mes, parlem també de Cristòfor Colom!" Publicat a la revista bimensual D'ESTIL, Núm.20.    (.pdf)

La marina catalana

"Origen, desarrollo y extinción de un derecho histórico en Cataluña: El derecho de extrangería"
"A la vista de la Constitución Española y del Estatuto de Autonomía puede decirse categóricamente que entre todos los ciudadanos tienen los mismos derechos a la hora de acceder como funcionario en un oficio o puesto dentro de la Administración Pública; ya sea central, autonómica o local. Sin embargo, históricamente el acceso a dicha función ha estado limitado a los naturales o como mucho a los domiciliados del territorio donde se ha creado el oficio público: es lo que se ha denominado Derecho de extranjería." Article d'en Jordi Günzberg Moll.    (.pdf)

Salvador Sanpere i Miquel i els pintors primitius catalans. La descoberta de les pintures de la cel·la de Sant Miquel del Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes
"Salvador Sanpere i Miquel (1840-1915) va ser un home amb una personalitat rica i complexa: interessat en temes de filosofia moral, promotor de la renovació de les arts aplicades i decoratives a Catalunya, polític fidel al Partit Republicà, historiador i historiador de l’art. L’aspecte més investigat de la seva biografia ha estat la seva relació amb les arts aplicades –tractat per gent com Vicente Maestre, Diana Carrió, Pilar Vélez o jo mateixa amb Anna Calvera–, mentre que el polític ha estat analitzat per Àngel Duarte, l’historiador per Joaquim Albareda, i Ramon Grau l’ha estudiat com a historiador de la ciutat de Barcelona." Article de na Mireia Freixa.    (.pdf)

Especial

Tarraco (Part 1)
Primera part d'un documental de 1996 que recrea la ciutat romana amb reconstruccions virtuals 3D, creat per Produccions Interactives de Tarragona.
 

E-arxius

Espai de recuperació d'articles de les nostres bases de dades que ja han estat publicats anteriorment i que pel seu contingut creiem oportú tornar a presentar als nostres lectors.

Imaginari català

Els forn de vidre a Barcelona i la seva rodalia (Segles XIV-XVI)
"Malgrat les disposicions municipals medievals sobre la prohibició d’installar forns de vidre dins les ciutats, alguns establiments van estar actius durant un temps considerable. La ciutat de Barcelona n’és un clar exemple. El present article se centra en les dades documentals trobades en els arxius barcelonins. A la ciutat de Barcelona, el forn de vidre de Viladalls va funcionar des de les primeries del segle XIV fins a finals del XV." Article de na Sílvia Cañellas i Martínez.    (.pdf)


Hemeroteca / Darreres novetats

 
 
Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana
"Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana, de Jaume Benages, Eva Sans i Joaquim Ullan.

Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:


Actualitat
Els paisatges del mediterrani!"

Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"

L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa